26 °C Budapest
Amikor már minden mindegy: mondjunk fel magunk, vagy várjuk meg, míg kirúgnak?

Amikor már minden mindegy: mondjunk fel magunk, vagy várjuk meg, míg kirúgnak?

2021. augusztus 24. 11:32

Sokan nem dönthetnek arról, hogyan hagyják ott régi munkahelyüket. Előfordulhat ugyan, hogy sejtjük előre: valószínűleg el fognak bocsátani minket, legyen szó leépítésről, esetleg arról, hogy szimplán elégedetlen velünk a munkáltatónk. Amennyiben látjuk, hogy közeledik ez a döntés, érdemes felmondanunk mielőtt kirúgnak?

Nem mindegy, hogy látszólag önszántunkból hagytuk ott a munkahelyünket, vagy elbocsátottak minket. Egy nagyobb leépítés minket is elérhet, csak úgy, mint az, hogy nem szeretjük a munkahelyünket és szabadulnánk.

Mindkét opciónak nagy szerepe van, hiszen ez fogja meghatározni a szakmai hírnevünket, valamint azt is, hogy a következő munkahelyünkön hogyan viszonyulnak hozzánk. A huffpost összegyűjtötte azokat a dolgokat, amelyeket figyelembe kell vennünk, amikor a nehéz döntés elé érkezünk.

Amennyiben te mondasz fel, úgy megkerülheted a kellemetlenséget, ami azzal jár, ha hirtelen veszítenéd el a munkád. Különösen, ha olyan munkahelyen dolgozol, amit nem kedvelsz túlzottan, a felmondás ebben az esetben nyugalmat is hozhat, hiszen tudod, hogy már nem kell sokáig ott dolgoznod - mondta a lapnak Victorio Milian HR konzultáns.

Amennyiben mi mondunk fel, úgy elkerüljük a megbélyegzést is, ami azzal jár, ha kirúgtak minket. Bár a munkáltatók zöme megérti, ha valakit leépítés miatt elbocsátottak, azt mégsem szeretnénk az állásinterjún elmondani, hogy azért rúgtak ki, mert rossz volt a teljesítményünk

Persze a felmondásnak is vannak negatív következményei. Amennyiben a munkavállaló felmond, úgy egy csomó juttatástól eleshet, éppen ezért ferlmondás előtt ezeket is érdemes számba venni. Magyarországon például csak meghatározott esetekben jár a végkielégítés, erről részletesebben ebben a cikkben írt a Pénzcentrum.

Ryan Stygar, ügyvéd hozzáetette azt is, hogy amennyiben elégedetlenek voltunk munkáltatónkkal, és törvényesen szeretnénk kártérítéshez jutni, úgy ezt is nehezebben tehetjük meg ha felmondtunk.

A végső döntés azonban a miénk, és amennyiben szeretnénk elhagyni munkahelyünket, úgy jobb,ha mindkét opciót alaposan átgondoljuk.

Amennyiben van lehetőségünk dönteni, úgy a munkavállaló gondolkodjon el azon, hogy melyik opció lenne számára a legmegfelelőbb

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

-mondta Stygar, Milian pedig hozzátette, hogy mindig legyünk proaktívak, és gondoljuk át az érveket mindkét opció mellett.

Így működik a végkielégítés Magyarországon

A végkielégítés Magyarországon jól átláthatóan szabályozott törvényileg.Végkielégítés a Munka Törvénykönyve szerint három meghatározott esetben jár a munkavállalónak. Leegyszerűsítve ha felmondanak a munkavállalónak, vagy ha az ember munkahelye jogutód nélkül, vagy jogviszonyváltás miatt megszűnik.

Mikor jár a végkielégítés?

  • Munkaviszonya a munkáltató felmondása,
  • A munkáltató jogutód nélküli megszűnése vagy jogviszonyváltás miatt szűnik meg,
  • A munkaviszonyát felmondással arra hivatkozva szünteti meg, hogy a munkáltató személyében bekövetkezett változás miatt a rá irányadó munkafeltételek lényeges és hátrányos megváltozása következtében a munkaviszony fenntartása számára aránytalan sérelemmel járna vagy lehetetlenné válna (Munka Törvénykönyve, 40. paragrafus),
  • Ő mondja fel azonnali hatállyal (rendkívüli felmondással) a munkaviszonyát, és ezen azonnali hatályú felmondás jogszerű (Munka Törvénykönyve, 78. pragrafus)

Azonban nem minden esetben jár a végkielégítés. A következő felállásokat is érdemes figyelembe venni, mielőtt felmondanánk, mivel ekkor nem részesülünk végkielégítésben.

  • a felmondás közlésének időpontjában nyugdíjasnak minősül,
  • a munkáltató jogutód nélküli megszűnésének időpontjában nyugdíjasnak minősül,
  • a felmondás indoka a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartása, vagy
  • a felmondás indoka a munkavállaló a nem egészségi okkal összefüggő képessége.

De mennyi az annyi?

A végkielégítés mértéke is fontos szerepet játszik, amikor elbocsátanak minket, vagy fel szeretnénk mondani, hiszen amennyiben ez az összeg csekély, lehet úgy mégis jobb, ha mi mondunk fel. Ha a fentiek tükrében akinek felmondanak, és jár neki a végkielégítés, az az összeget ez alapján számolhatja ki:

  • legalább 3 év esetén egyhavi,
  • legalább 5 év esetén kéthavi,
  • legalább 10 év esetén háromhavi,
  • legalább 15 év esetén négyhavi,
  • legalább 20 év esetén öthavi,
  • legalább 25 év esetén hathavi távolléti díj összege.

Ezek az összegek ráadásul a Munka Törvénykönyve szerint meghatározott módon tovább emelhetők akkor, ha a munkaviszony a munkavállalóra irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző 5 éven belül szűnik meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem