18 °C Budapest
Mennyi a munkanélküli segély 2021 évében, álláskeresési járadék kalkulátor 2021: A munkanélküli segély igénylése hol történik?

Mennyi a munkanélküli segély 2021 évében, álláskeresési járadék kalkulátor 2021: A munkanélküli segély igénylése hol történik?

2021. július 17. 12:04

A munkanélküli segély igénylése, azaz az álláskeresési járadék igénylése nem csak a koronavírus pusztítása alatt kimagasló jelentőségű kérdés, hanem általánosságban is, ugyanis bárkivel előfordulhat, hogy megszűnik a munkaviszonya, legyen szó akár egy leépítésről, akár az alkalmazott felmondásáról. Ilyen esetekben életmentő lehet az álláskeresési járadék összege, a munkanélküli segély 2021 évi feltételeinek ismerete.

Minden álláskeresőben, magyar munkavállalóban felmerült már a kérdés, hogy mi történik, ha huzamosabb ideig nem talál állást, és mik a munkanélküli segély 2021 feltételei, milyen kritériumoknak kell teljesülnie ahhoz, hogy járjon valaki részére az álláskeresési járadék összege. Ilyen esetekre érdemes tudnunk, hogy az álláskeresési járadék igénylése hol történik, mikor jár az álláskeresési járadék és a munkanélküli segély postán mikor jön, mikorra időzítik a munkanélküli segély összege megérkezését.

Cikkünkben azt is eláruljuk a munkanélküli segély igénylése mellett, hogy hogyan számol a munkanélküli segély kalkulátor, vagyis az álláskeresési járadék kalkulátor 2021, mennyi lesz a munkanélküli segély összege. Tudd meg, az álláskeresési járadék igénylése hol lehetséges és hogy az álláskeresési járadék utalása mikor érkezik meg a bankszámlánkra. Amellett, hogy érdemes tudnunk, az álláskeresési járadék mikor jár, vagyis mennyi munkaviszony után jár álláskeresési járadék, azt is érdemes megtudnunk, az álláskeresési járadék lejárta után mi jár, jár-e valami a munkanélküli segély után!

Munkanélküli segély, avagy álláskeresési járadék 2021

Sokakban felmerül a kérdés, hogy mi az álláskeresési járadék és a munkanélküli segély között a különbség. A válasz nagyon egyszerű: a munkanélküli segély ugyanazt jelenti, mint az álláskeresési járadék, azonban utóbbi a hivatalos kifejezés a támogatásra. Az álláskeresési járadék összege minden olyan magyar munkakeresőnek jár, akik a többi meghatározott keretfeltétel mellett az elmúlt 3 év során minimum 12 hónapnak megfelelő munkaviszonnyal (járulékfizetési időszak, vagyis hivatalos, bejelentett munka) rendelkeznek, azonban ebbe az időszakba a 30 napot meghaladó fizetés nélküli szabadság nem számítható bele (például egy súlyosabb koronavírusos megbetegedés), mert ez idő alatt a munkavállaló tényleges járulékfizetése nem valósul meg.

A munkanélküli segély igénylése / álláskeresési járadék igénylése

Az álláskeresési járadék igénylése, más néven munkanélküli segély igénylése során az első lépés az, hogy mihamarabb bejelentkezzünk az álláskeresési járadék kapcsán fenntartott állami nyilvántartásba, lehetőleg már a felmondás dátumától. Keressük fel személyesen az illetékes kormányhivatal foglalkoztatási osztályát és jelentkezzünk be, mint álláskereső, majd a szükséges dokumentumok kitöltésével és benyújtásával regisztrálhatjuk magunkat álláskeresőként a munkaügyi központban.

Az álláskeresési járadék igénylés feltételei

A munkanélküli segély összege, mint a magyar álláskeresőket segítő ellátás alapfeltétele, hogy az elmúlt 3 naptári év során rendelkezzünk minimum 12 hónapnyi (360 nap), bejelentett napi 8 órás munkaviszonnyal vagy bejelentett vállalkozói viszonnyal. Mindkét esetre vonatkozik, hogy a dolgozónak ez idő alatt, ha az álláskeresési járadék összegében részesülni akar, fizetnie kell a járulékokat / vállalkozói adót.

A munkanélküli segély igénybevételéért folyamodó álláskereső nem lehet semmilyen foglalkoztatási jogviszonyban, munkaképesnek, vagyis egészségesnek kell lennie és a jogosultsági kérelem aláírásával ki kell jelentenie, hogy munkát akar vállalni – éppen ezért hangsúlyozzuk, hogy az álláskeresési járadék összege nem egy biztos pont, amelyből eléldegélhetünk, a program funkciója, hogy a munkapiacról kiesett emberek mihamarabb visszatérhessenek a normál kerékvágásba és ehhez minden segítséget megkapjanak.

Ennek értelmében az álláskeresési járadék igénylése kapcsán ugyanígy feltétel, hogy a regisztrált álláskereső, aki igénybe veszi ezt az összeget, működjön együtt az álláskereső hivatallal, vállalja a személyes kapcsolattartást, vegyen részt a felajánlott képzéseken és létesítsen munkaviszonyt a számára megfelelő munkáltatóval.

Kinek jár a munkanélküli segély összege?

Annak a regisztrált álláskeresőnek jár az álláskeresési járadék összege (munkanélküli segély összege), aki a fent felsorolt feltételek mindegyikének megfelel és nem szegi meg a munkaügyi hivatallal kapcsolatos együttműködési szabályokat (nem válik elérhetetlenné, nem próbálja elnyújtani az álláskeresői státuszát).

Mikor jár az álláskeresési járadék?

Az álláskeresési járadék összege akkor jár egy munkanélküli magyar állampolgárnak, ha megszületett a hivatalos döntés a státuszbesorolásáról, amelyről a döntést az illetékes hivatal 8 napon belül megküldi a kérelem beadójának. Pozitív elbírálás esetén a munkanélküli segély szempontjából már a kérelem beadásától számított időszak alatt is jogosult az álláskereső az ellátásra.

Mennyi munkaviszony után jár álláskeresési járadék?

3 éven belül meg kell lennie 360 napnyi 8 órás, bejelentett munkaviszonynak, amely származhat több különféle állásból is.

Mikor nem jár az álláskeresési járadék?

Akkor nem jár az álláskeresési járadék, ha nem tudjuk összegyűjteni a 360 bejelentett munkanapot, illetve, ha megszegjük az álláskeresési járadék feltételei közül bármelyiket. Nem jár a munkanélküli segély továbbá annak a vállalkozónak, aki vállalkozását nem megszünteti, hanem csak szünetelteti, illetve a munkanélküli segély összegétől elesünk akkor is, ha – akár a tudtunk nélkül – „feketén” foglalkoztatnak.

Álláskeresési járadék igénylése: Mi kell hozzá?

Nem árt, ha tudjuk, milyen igazolások, okmányok felmutatását igényli a munkanélküli segély igénylése. A saját élethelyzetünkre vonatkozóan a következő papírokat kell magunkkal vinnünk a bejelentkezéshez:

  • személyi okmányok (SZIG, lakcímkártya, adókártya, TAJ-kártya, TB-kiskönyv vagy OEP igazolvány)
  • a korábbi foglalkoztatásokat igazoló iratok (3 év alatt 12 hónap, lehet különböző munkahelyekről is);
  • a legutolsó munkahelyről származó felmondási papírok - munkáltatói igazolás a munkaviszony megszűnéséről;
  • vállalkozók esetében a vállalkozói tevékenység megszűnését igazoló dokumentum, tartozásigazolás (tartozásmentesség);
  • igazolólap az álláskeresési járadék megállapításához;
  • egyszerűsített munkaszerződés, amennyiben szükséges;
  • munkáltatói igazolás társadalombiztosítási kötelezettségek levonásáról és befizetéséről;
  • jövedelemigazolás egészségbiztosítási ellátás megállapításához;
  • NAV igazolás egyéni és társas vállalkozók részére a munkaerőpiaci járulék alapjáról és a járulék befizetéséről, megjelölve a járulékfizetési kötelezettség alól mentes időszakokat.

Munkanélküli segély igénylése hol / álláskeresési járadék igénylése hol lehetséges?

A bejelentkezéshez alapesetbenszükséges az álláskereső személyes megjelenése területi/megyei kormányhivatal foglalkoztatási osztályán, vagy a járási munkaügyi központban. Álláskeresési járadék igénylése 2013 óta online is intézhető, azonban ehhez ki kell tölteni és alá kell írni egy elektronikus kapcsolattartási nyilatkozatot.

Mennyi a munkanélküli segély összege, mennyi az álláskeresési járadék összege?

Az álláskeresési járadék összege minden álláskereső esetében egy egyedi juttatás, amelyet befolyásol az elmúlt időszakban befizetett munkaerőpiaci járulékok összessége az álláskeresési járadék kérvény benyújtásától vizsgálva 4 naptári negyedévre, azaz körülbelül 2 évre visszamenőleg.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ebben az időszakban az alkalmazott vagy a vállalkozó havonta befizetett munkaerőpiaci járulékainak átlaga alapján kerül megállapításra az álláskeresési járadék összege – egy napra vetített, arányosított járadékösszegek, amelyet felszoroznak a folyósítás időtartamával.

Munkanélküli segély kalkulátor, álláskeresési járadék kalkulátor 2021

A munkanélküli járadék összege a korábban befizetett munkaerőpiaci járulékalap havi átlagának 60%-a, ami nem haladhatja meg a minimálbér 2021 napi értékét. Átszámítva az álláskeresési járadék kalkulátor 2021 értékei kimondják, hogy a munkanélküli segély összege 2021 évében maximum kb. bruttó 161.000 Ft.

Az álláskeresési járadék meddig jár?

Sokan reménykednek benne, hogy az álláskeresési járadék igénylése felmenti őket a munkavégzés alól – ez így is van, de csak egy bizonyos ideig, a végtelenségig nem jár az álláskeresési járadék összege! Az álláskeresési járadék időtartama az alapján kerül megállapításra, hogy a kérvényező az elmúlt 3 évben hány napon keresztül dolgozott munkaviszony keretei között, vagy folytatott vállalkozói tevékenységet.

Az álláskeresési járadék jogszabály azt állapítja meg, hogy 10 nap jogosultsági idő egy nap járadékfolyósítási időnek felel meg (átszámítva, ha az előző 3 évet végigdolgoztuk, 90 napnyi álláskeresési járadékra vonatkozó jogosultságunk van).

Az álláskeresési járadék lejárta után mi jár?

Ha letelt a 90 nap és megszűnik az álláskeresési járulék folyósítása, 2 lehetőségünk van: igényelhetünk rendkívüli szociális segélyt a helyi önkormányzattól (jogosultsági elbírálás alapján), aminek a célja a nehéz anyagi helyzetben lévő családok támogatása, vagy lehetünk közfoglalkoztatottak. A közfoglalkoztatotti státusz munkaviszonynak számít és sokak számára kifejezetten jó lehetőséget kínál.

Mi történik, ha a megengedettnél kevesebbet, vagy egyáltalán nem dolgoztunk?

Ha az álláskeresési járadék igénylése előtti egy évben többször dolgoztunk kevesebb, pár hónapos időintervallumon keresztül, a rövidebb időszak határozza meg, mennyi a munkanélküli segély összege. Ha semmit sem dolgoztunk, akkor a legalacsonyabb kötelező bér 130%-át fogjuk megkapni.

Adózás álláskeresési járadék után

Az álláskeresési járadék összege után 15% személyi jövedelemadó és 10% nyugdíjjárulék befizetésére vagyunk kötelezettek, vagyis a 161.000 Ft bruttó munkanélküli segély összege után körülbelül 120.000 Ft marad az álláskereső állampolgár zsebében.

Egy speciális eset: A nyugdíj előtti álláskeresési járadék

A NYES az álláskeresési járadék egy speciális fajtája, egy olyan segély, ami kifejezetten az idősödő munkavállalók megsegítését célozza, akik koruk miatt nehezen találnak új munkát. Ez esetben azok kapják a pénzt, akik legfeljebb 5 évre vannak a nyugdíjkorhatártól, legalább 45 napon át álláskeresési járadékban részesültek, megvan az öregségi nyugdíjhoz elégséges szolgálati idejük és különféle életjáradékokban nem részesülnek.

Az álláskeresési járadék igénylése és a TB-járulék

Amíg valaki maximum 90 napon keresztül álláskeresési járadék igénybevételével él, jogosult az ingyenes állami egészségügyi ellátáshoz, de amint lejár az álláskeresési ellátás időtartama, ne felejtsük el munkanélküliként is fizetni a TB-járulékot, ami egységesen 7.710 Ft.

Az álláskeresési járadék utalása: Álláskeresési járadék mikor utalják?

A következő hónap első napjaiban érkezik az álláskeresési járadék összege akkor is, ha az igényt a hónap közepén adtuk le, így érdemes a kérvényt ehhez igazítanunk.

A munkanélküli segély postán mikor jön?

Sokan kérdezik, hogy a munkanélküli segély postán mikor jön? Mind a banki álláskeresési járadék utalása, mind a postai kiküldés esetében érvényes a hó első napjaiban esedékes kifizetés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem