15 °C Budapest

Figyelem, fontos változás a kamattámogatott hiteleknél!

Pénzcentrum
2015. január 22. 06:03

Habár a piaci alapú jelzáloghitelek kamatai ma jóval kedvezőbbek az államilag támogatott konstrukciókénál; 2015-től azonban változtak a kamattámogatott lakáshitelek feltételei is. Éppen ezért utánajártunk, hogy megéri-e ma támogatott kölcsönt felvenni vagy inkább a piaci kamatozású hiteleket érdemes előnyben részesíteni.

Rekord alacsony szintre csökkentek a kamattámogatott lakáshitelek kamatai, viszont hat százalék alatt már nem jár állami támogatás. Pedig ma már jóval olcsóbb feltételek mellett adósodhatunk el piaci kamatozás mellett. Éppen ezért utánajártunk, hogy megéri-e ma támogatott kölcsönt felvenni vagy inkább a piaci kamatozású hiteleket érdemes előnyben részesíteni. Vajon mit ad nekünk az állam által biztosított támogatás?

Így határozza meg a törvény a kamatot

A támogatott lakáshitelekre speciális szabályok vonatkoznak, ugyanis csak azok a hitelintézetek értékesíthetnek ilyen terméket, akiknek külön szerződésük van a Nemzetgazdasági Minisztériummal és az Államadósság Kezelő Központtal (ÁKK). Ezért a törvény meghatározza az ügyleti kamat maximális mértékét, aminek a 12 hónapos diszkontkincstárjegy (DKJ) és az öt éves Magyar Államkötvény kamatai adják az alapot (ezeket az ÁKK közzéteszi a honlapján). Ennek az alapnak a 130 százalékát kell venni, amihez három százalékpontot hozzáadva megkapjuk az ügyleti kamat maximális mértékét.

Miért fontos ez a képlet?

A DKJ-k hozama annyira alacsony volt az elmúlt időszakban, hogy az ügyleti kamat mértéke nem éri el a hat százalékot, emiatt ezeknél a hiteleknél nem jár állami kamattámogatás. Ez azért van így, mivel a törvény hat százaléknál húzza meg a kamattámogatás mértékét. Az egy éves kamatperiódusú (12 hónapos DKJ alapú) hitelek maximális ügyleti kamata jelenleg csupán 5,262 százalék. Ezen ugyan emelhetnek valamennyit az egyéb díjak, de így is hat százalék alatti teljes hiteldíj mutató (THM) mellett juthatunk ilyen hitelhez jelenleg.

Az öt éves állampapír alapú kölcsön maximális ügyleti kamata viszont 7,45 százalékra rúg, vagyis ebben az esetben már jár kamattámogatás, aminek a mértéke maximálisan 1,45 százalék, így a hitelkamat a törvényben maghatározott hat százalék jelenleg (ha van olyan bank, ahol nem a maximummal egyezik meg az ügyleti kamat szintje, akkor a támogatás mértéke kisebb, mivel a támogatás határa hat százalék).

Ezek a feltételek változtak januártól

  • 2015-től változtak a kamattámogatott lakáshitelek feltételei is. Míg korábban jelzálog alapú devizahitel kiváltására is fel lehetett venni ilyen kölcsönt, addig január elseje óta ezt már nem tehetjük meg.
  • Ha most szeretnénk eladni lakásunkat és egy kisebbre (olcsóbbra) váltanánk, mindezt kamattámogatott hitelből finanszírozva, akkor ezt már szintén nem tehetjük meg, ez a pont is kikerült a törvényből január elsejétől.
  • A kamattámogatáshoz több esetben tervet kell benyújtani, ami tartalmazza a lakáson elvégzendő munkákat. Ezeknek a benyújtási határidői szigorodtak a január elseje után benyújtott kölcsönök esetében.
  • Ha az önkormányzat vagy civil szervezettől kapunk természetbeni támogatást, akkor a számlabenyújtási kötelezettségünk is csökken, az elvégzett munkák, adományok mértékével.
  • Bár a többséget nem érinti, mégis fontos változás, hogy a kamattámogatott hitel ezentúl csak összkomfortos lakásra vehető igénybe.

Kamattámogatott hitellel érdemes lehetett devizahiteleket kiváltani, azonban ez a lehetőség 2014 végén megszűnt.

Piaci vagy kamattámogatott hitelt vegyek fel?

A jegybanki alapkamat rekord alacsony szintje miatt minden hitel jóval olcsóbban vehető fel, mint néhány évvel ezelőtt, azonban a lakáshitelek kamatai nemzetközi összehasonlításban sem számítanak kifejezetten drágának.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mind a két lakáshitel típust alacsony kamatokkal vehetjük fel, azonban a piaci kamatozású kölcsönök jelenleg alacsonyabb kamattal bírnak, mint a kamattámogatottak, azonban kérdéses, hogy hosszú távon így marad-e.

Éppen ezért még mindig jó választás lehet a kamattámogatott hitelt választani, különösen akkor, ha a kölcsön futamideje alatt kamatemelkedésre számítunk majd.

A kamattámogatás egyik célja ugyanis (a hitel olcsóbbá tétele mellett), hogy csökkentse a kamatemelkedés miatt felmerülő kockázatot.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
MEDIA1  |  2024. március 28. 08:53
Üdv, Kötter hangzik a nem is oly rejtélyes elköszönés a Magyar Péterrel kapcsolatos, véletlenül kike...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 08:06
A lakáshitel kamatok csökkenése után a személyi hitelek is olcsóbbak lettek. A Bankmonitor Erste sze...
KonyhaKontrolling  |  2024. március 28. 07:45
A mai bejegyzésben megnézzük, hogy brókerek költségének hatását, ha a TBSZ brókereket hasonlítjuk ös...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem