12 °C Budapest
Indulhat a brutális törlesztőzúzás: sokaknál működhet 2024 legnagyobb lakáshitel-trükkje

Indulhat a brutális törlesztőzúzás: sokaknál működhet 2024 legnagyobb lakáshitel-trükkje

2024. január 5. 12:34

A bankok 2024-es hirdetményei már elérhetők, így előre láthatjuk, milyen feltételekkel kínálják hiteleiket januártól. A Bankmonitor szakértőinek analízise alapján a piaci lakáshitel-kamatok lényegesen csökkentek az év elején. Ez azt jelenti, hogy kedvezmények nélkül akár 7%-os, kedvezményekkel pedig akár 6% alatti kamatokat is elérhetünk. A CSOK Plusz hitelek esetében, ahol a maximális kamat 3%, két bank már ezen plafon alatt is kínál hitelt. Ennek alapján megvizsgáltuk, milyen pénzügyi különbségek tapasztalhatók a piaci és a támogatott hitelek között.

A piaci lakáshitelek normál, azaz kedvezmények nélküli kamatlába jelenleg a Bankmonitor szakértői szerint 6,79%-tól indul, míg kedvezményekkel a legkedvezőbb ajánlat jelenleg 5,99%. A legkedvezőbb piaci kamatot a pénzintézetek egy kivétellel 10 éves kamatperiódusra kínálják, az OTP Bank az egyetlen, ahol végig fix kamat a legolcsóbb, mivel kizárólag ilyen típusú lakáshitelt forgalmaz. Fontos azonban megjegyezni, hogy jelentős különbségek lehetnek a bankok által kínált kamatok között, és ennek megválasztása komoly pénzügyi hatással lehet a hitel teljes költségére.

A fentiek alapján egy 50 millió Ft ősszegű, 20 éves futamidejű, 10 éves kamatperiódusú lakáshitel havi törlesztője a legkedvezőbb normál kamattal (6,79%) 381 371 Ft jelenleg, így összességében 91,5 millió Ft-ot kell visszafizetni a banknak két évtized alatt. A kedvezmények teljesítésével elérhető legkedvezőbb kamattal (5,54%) ugyanennek a hitelnek 345 073 Ft lenne a törlesztője, ami 82,8 millió Ft teljes visszafizetést jelent.

Amennyiben egy gyerekvállalás előtt álló pár ugyanezt az 50 millió Ft összegű hitelt CSOK Plusz hitelként venne fel, akkor akár 2,89%-os kamattal is hozzájuthatnak. Azonban ebben az esetben szükséges teljesíteni a CSOK Plusz hitel személyi feltételeit, továbbá legalább egy gyereket kell vállalniuk a házaspárnak, és a vállalt és meglévő gyerekek száma minimum háromnak kell lennie (Egy gyerek esetén 15 millió Ft, két gyerek esetén 30 millió Ft, három gyerek esetén pedig 50 millió Ft kedvezményes kölcsönhöz jutnak). Valamint a legkedvezőbb kamatot kapják (2,89%), havonta 274 553 Ft-tal kellene törleszteniük, ami teljes visszafizetésben 65,9 millió Ft-ot jelent két évtized alatt.

Ez azt jelenti, hogy a legkedvezőbb piaci és támogatott CSOK Plusz hitel kamata között jelenleg 2,65, illetve 3,9 százalékpont a különbség, ami egy 50 millió Ft-os, 20 éves kamatperiódusú hitel esetében 70 521 Ft, illetve 106 818 Ft különbség havi szinten. Ez teljes visszafizetésben 16,9 – 25,5 millió Ft differencia. Ugyanakkor a piaci kamatok csökkenésével a piaci és a támogatott hitelek közötti kamatolló az elmúlt egy évben jelentősen csökkent, hiszen tavaly ilyenkor egy 50 millió Ft-os, 10 évre rögzített kamatú piaci lakáshitel kamata több banknál is 10% felett volt, miközben most a 7% körüli kamat számít átlagosnak.

Azt sem szabad azonban elfelejteni, hogy a támogatott hitelek esetében egy sor feltételt végig teljesíteni kell a futamidő alatt, ami komoly kötöttséget jelent, míg a piaci hiteleknél ezek nincsenek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

És akkor még nem említettük, hogy a CSOK Plusz hitelnél a második gyerektől minden újszülött baba 10 millió Ft-tal csökkenti a fennálló tőketartozást, ami változatlan futamidő mellett lényegesen csökkenti a havonta fizetendő összeget. Ugyanakkor a piaci lakáshitel esetén is alkalmazható a gyermekek után járó hitelelengedés, azonban itt mások a feltételek.

A meglévő piaci lakáscélú jelzáloghitelek fennálló tőketartozása a második gyereknél 1 millió Ft-tal, míg a harmadiknál 4 millió Ft-tal csökkenhet.

A további gyermekeknél pedig 1-1 millió Ft-tal csökken az adósság. Bármelyik hitelelengedésről is legyen szó, az elérhető pénzügyi előny nagyban függ attól, hogy mikor történik a tartozáscsökkenés, mert minél korábban, annál több kamatfizetést lehet megtakarítani általa.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem