20 °C Budapest
At home

Nagyon fontos változások jönnek az egyik családtámogatásnál: rengeteg magyar érint, erre készülj fel

2023. december 15. 17:03

Társadalmi egyeztetésre bocsátott csütörtök éjjel a kormány egy jogszabálytervezetet, amely a preferált kistelepüléseken elérhető lakástámogatás szabályait módosítja, pontosítja.

A módosítások alapján a Bankmonitor szakértői arra számítanak, hogy változhat a falusi CSOK összege és az igényléshez szükséges TB jogviszony hossza is. Az otthonteremtési támogatások közül mindössze az 5 ezer főnél kevesebb lakosú, úgynevezett preferált kistelepüléseken elérhető falusi CSOK marad vissza nem térítendő támogatás 2024-től, hiszen a CSOK Plusz és a babaváró egyaránt hitelkonstrukció, amelyeket komoly állami kamattámogatás és hitelelengedés egészít ki.

A falusi CSOK-ról azt már tudni lehetett eddig is, hogy 2024. január 1-től jelentősen nő a támogatás összege, ezen kívül kombinálható lesz nem csak a babaváró hitellel, hanem a szintén januártól induló CSOK Plusz hitellel is.

Nőhet a támogatási összeg

Az éjjel megjelenő jogszabálytervezet szerint azonban januárban további módosítások várhatók. Ezek egyike az lehet, hogy egységesítenék a meglévő ingatlan korszerűsítése és/vagy bővítése esetén egy gyerekre járó támogatási összeget. A jelenleg hatályos jogszabály szerint a meglévő ingatlan korszerűsítésére 500 ezer forint igényelhető egy gyerekkel, ha pedig bővítés is történik, akkor 600 ezer forintot kaphatnak a családok. Amennyiben elfogadják az éjjel megjelenő tervezetet, akkor a jövőben egységesen 600 ezer forint lenne ez az összeg.

Hosszabb lehet az elvárt TB jogviszony

Ennél többeket érinthet az, hogy a tervezet szerint bizonyos esetekben szigorítanák a TB jogviszonnyal kapcsolatos elvárást, ami a Bankmonitor szakértői szerint egyébként is a legnehezebben teljesíthető kritérium a támogatások esetében. A jogszabálytervezet szerint minden esetben 2 év folyamatos TB jogviszonyra lehet majd szükség a falusi CSOK igényléséhez.

Jelenleg 180 napos folyamatos TB jogviszony kell akkor, ha egy vagy két gyerek után igényelne a család falusi CSOK-ot, míg 1 év az elvárás akkor, ha meglévő ingatlanjukat korszerűsítenék és/vagy bővítenék, illetve egy vagy két gyerekkel vásárolnának használt ingatlant úgy, hogy azt egyben korszerűsítenék és/vagy fel is újítanák. Kétéves TB jogviszony jelenleg csak akkor szükséges, ha legalább három gyermek után igényel valaki falusi CSOK-ot új lakóház építésére, vásárlására, vagy használt lakás vásárlással egy időben történő korszerűsítésére és/vagy bővítésére.

Változhat a gyermekek megszületésére rendelkezésre álló idő

Ugyancsak sokakat érint a gyermekvállalás teljesítésére rendelkezésre álló idő módosítása is. Itt egy gyermek vállalása esetén 4 éve, két gyermek vállalásakor 8 éve, míg 3 gyermek vállalásakor 10 éve lesz a párnak. Az eredeti szövegezés alapján bizonyos céloknál - ha három gyermekre igényelne a házaspár támogatást, és ezek között vállalt is van - a vállalt babák számától függetlenül 10 évük lenne a teljesítésre.

A tervezet szerint is kizárólag fiatal házaspárok vállalhatnak gyereket, ezen fogalom definíciója azonban változhat. A tervezet szerint akkor igényelheti a házaspár vállalt gyermekre a támogatást, ha a feleség még nem töltötte be 41. életévét. A jelenleg hatályos jogszabály szerint a házaspár egyik tagja legfeljebb 39 éves lehet. A változás logikus, hiszen hasonló módon szerepel ez a kitétel a CSOK Plusz rendeletben is. Nagyon fontos különbség azonban, hogy a falusi CSOK-ot nem csak vállalt gyermekekre lehet igényelni. Meglévő gyerekeknél nincs a feleségre vonatkozóan életkori előírás, sőt a családi állapot sem lényeges.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Vagyis egyedülállók és élettársak is kihasználhatják ebben az esetben a támogatást.

Több pénz járhat akkor, ha nem vállalt gyerek születik

Kevésbé köztudott, hogy a nem vállalt, utólag született gyermekre is járhat falusi CSOK. Ennek feltétele, hogy eredetileg is igényeljen a család lakástámogatást, illetve ahhoz kapcsolódóan valamilyen lakáshitelt. Ha a cél megvalósulását követően születik gyermek - nem a támogatás miatt vállalt gyermekről van szó -, akkor is kaphat támogatást a család, melyet automatikusan a meglévő kölcsönénük előtörlesztésére fordíthatnak. Ezen utólagos támogatás összege megemelkedhet a tervezet szerint: gyermekenként 1 millió forint lesz, míg a jelenlegi előírások alapján 400 ezer forint járna.

Ugyancsak sokakat érinthet a Bankmonitor szakértői szerint, hogy a falusi CSOK mellé meglévő gyerekekkel igényelhető CSOK hitel maximális összege is emelkedik abban az esetben, ha meglévő ingatlanját korszerűsítené és/vagy bővítené a család. A falusi CSOK mellé igényelhető CSOK hitel maximális összege két gyerekkel 10 millió, míg három gyerekkel 15 millió forint, ám a jelenleg hatályos jogszabály szerint meglévő ingatlan korszerűsítése és/vagy bővítése esetén csak ennek fele járhat. A tervezet szerint azonban ilyenkor is a maximális összeg lehet majd elérhető.

Mi lesz a lakásoknál az adó-visszatérítési támogatással?

A preferált kistelepüléseken az áfa-visszatérítési támogatás megmarad. Mind az új házak vásárlásához kapcsolódó 5%-os áfa, mind az építkezésekhez kapcsolódó 27%-os áfa visszaigényelhető. (Ez utóbbi 5 millió forint összeghatárig.)

Létezik egy a hasznos alapterületre vonatkozó korlát - gyakorlatilag ennél nagyobb ingatlannál nem jár a visszatérítés -, melyet a tervek szerint módosítanak. A limit 300 négyzetméter marad egylakásos lakóépületek (családi házak) esetében, ugyanakkor a "normál" lakásokra vonatkozó előírás kikerült a rendeletből. Korábban erre vonatkozóan is szerepelt egy korlát, ami 150 négyzetméter volt. Ezt többféleképpen lehet értelmezni, de a Bankmonitor szakértői szerint jó esély van rá, hogy a változás azt jelenti, a jövőben kizárólag egylakásos lakóépületek esetében lesz lehetőség adó-visszatérítési támogatást igényelni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem