Woman buying a car and looking very happy

Hihetetlen, ami az ország slágerhitelével történik: így számoljon ma, akinek azonnal pénz kellene

2023. szeptember 21. 10:02

A jegybank által kiadott Hitelezési folyamatok legújabb, szeptember első felében megjelent száma szerint a fedezet nélküli személyi kölcsönök esetében az újonnan kötött szerződések legnagyobb összegű tíz százalékában 2023 második negyedévében 4,9 millió forintra nőtt a hitelösszeg. A kiadvány ehhez azt is hozzáteszi, hogy fedezet hiányában ezeknél a termékeknél a maximális összeg 10-12 millió forint körül alakul. De mi a helyzet az igényelhető hitelösszeg alsó határával? Mekkora összegre adhatja le az igénylését az, akinek mindössze néhány százezer forintra van szüksége? Ennek jártunk most utána.

A 2010-es évek második felének nagy hitelezési lázában egyre több banknál érték el a maximálisan igényelhető személyikölcsön-összegek a 10-12 millió forintos határt. Ennek ellenére a Hitelezési folyamatok már említett, friss száma szerint még 2023 második negyedévében is ennél jóval kisebb, 4,9 millió forintos volt a hitelösszeg az újonnan kötött szerződések legnagyobb összegű tíz százalékában.

A mostani, 10 százalékot bőven meghaladó THM-ek mellett egyébként ez sem ki teher, a Pénzcentrum kalkulátora szerint 4,9 millió forint hitel 5 éves futamidővel még a legjobb esetben is közel 113 ezer forintos havi törlesztőrészletet jelent.

Nade mi a helyzet azokkal, akik nem a legnagyobb, hanem éppen ellenkezőleg, a legkisebb összegű személyi kölcsönökre kíváncsiak? Akik mindössze néhány százezer forintot szeretnének igényelni? Egyáltalán van minimum határa az igényelhető hitelösszegnek?

Általában 300 ezer forint az alsó határ

Talán elsőre meglepő lehet, de a nagy pénzintézetek többsége nem ad akármekkora személyi kölcsönt: a legtöbb banknál 300 ezer forint, máshol 500 ezer forint a minimálisan igényelhető összeg. A banki honlapokat átnézne a 300 ezres táborba tartozik a K&H Bank, az UniCredit Bank, a Raiffeisen Bank és a CIB Bank is.

Még ennél is nagyobb, 500 ezer forint a belépési határ az OTP Bank, az MBH Bank és az Erste Bank esetében. A két kategória között, egyedüliként áll a Cetelem 400 ezer forintos alsó hitelösszeggel. Ugyancsak kivételt képez a Cofidis, aminél viszont arányaiban jóval magasabb, 800 ezer forintos minimális hitelösszeget találtunk.

Akinek a fentieknél kisebb összegű kölcsönre van szüksége, az egyedül a Providenthez fordulhat, legalábbis az általunk megnézett, illetve megkérdezett hitelintézetek közül ez az egyetlen, amely már 40 ezer forinttól kínál kölcsönöket. Igaz, ebben az esetben a személyi kölcsön felső határa is jóval alacsonyabb, mindössze 1,5 millió forint.

Mekkora a törlesztő?

A fentihez hasonlóan egy kisebb, 300 ezer forintos hitelösszegre is elvégeztünk egy kalkulációt a Pénzcentrum kalkulátorával. Kétéves futamidő esetén az UniCredit Bank ajánlata tűnik a legkedvezőbbnek 14 714 forintos havi törlesztővel és 17,42 százalékos THM-mel. Ezt a CIB Bank (15 160 forintos törlesztő, 21,05% THM) és a K&H Bank (15 121 forintos törlesztő, 27,22% THM) követik jelenleg a sorban. A futamidő végére 353 122, 363 828 és 381 217 a teljes visszafizetés összege a három ajánlat esetében.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Na és mi a helyzet 500 ezer forintos hitelösszeg esetén? Kétéves futamidő esetén a CIB Bank ajánlata lett a legvonzóbb 24 146 forintos havi törlesztővel és 15,61 százalékos THM-mel. A második legjobb ajánlat az UniCredit Banké (24 523 forintos törlesztő, 17,42% THM), a harmadik legjobb pedig az MBH Banké (24 885 forintos törlesztő, 18,05% THM). A futamidő végéig visszafizetett teljes összegek 579 503, 588 538 és 597 240 forint a három felsorolt esetben.

Mik a leggyakoribb hitelcélok?

Bár alapvetően szabad felhasználású hitelekről beszélünk, hiteligényléskor mégis gyakori, hogy a bankok rákérdeznek a hitel céljára, illetve az sem ritkaság, hogy egy-egy személyi kölcsön termék dedikáltan valamilyen hitelcélra van kiajánlva. Ebből kiindulva körbekérdeztünk néhány bankot, nekik mik a tapasztalataik, az ő ügyfeleik milyen célra vesznek fel leggyakrabban személyi kölcsönt.

A kapott banki visszajelzések alapján az ügyfelek lakásfelújítást (MBH Bank, Raiffeisen Bank), autóvásárlást (MBH Bank, Raiffeisen Bank) és hitelkiváltást (Erste Bank, MBH Bank) jelöltek meg leggyakrabban hitelcélként.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm