23 °C Budapest
Óriási pofont kapott a babaváró hitel: hiába a milliós emelés, így is sokkal kevesebbet ér, mint 2019-ben

Óriási pofont kapott a babaváró hitel: hiába a milliós emelés, így is sokkal kevesebbet ér, mint 2019-ben

2023. június 22. 16:58

Bevezetése óta mostanra mintegy 3 millió forinttal ér kevesebbet a babaváró hitel felső összege. Ez az a 10 millió forint, ami 2024 elejétől 1 millió forinttal, 11 millió forintra emelkedik. Viszont a jövő évi emelés árnyoldala egyértelműen az: hogy bár a leendő felvevők minden bizonnyal örülhetnek a maximális összeg emelkedésének, már ahhoz is, hogy legalább idén ugyanolyan értékes legyen a pénz, mint családtámogatás 2019-es bevezetésekkor, nagyjából 13 millió forintra kellett volna emelkedni a felső összeghatárnak.

Június 22-én, csütörtökön a szokásos Kormányinfó keretei között jelentette be többek között Gulyás Gergely azt, hogy 2024 január elsejétől változás élesedik a babaváró hitel kapcsán. A 2019-ben bevezetett családtámogatási intézkedés egyfelől szigorodik, jövő év elejétől ugyanis csak olyan párok vehetik majd igénybe a hitelt, ahol a női tag 30 év alatti. Annyi kiegészítéssel, hogy 2025-ig azért bevezetésre kerül egy türelmi idő, amely alatt olyan párok is igényelhetik majd, ahol a női tag 30-40 év közötti, amennyiben igazolják a terhességet.

A szigorítás mellett a miniszter azt is bejelentette, hogy a babaváró hitel összegét 10-ről 11 millióra felemelik. Ami a szigorítás mellett egyfelől pozitív érzeteket kelt, lévén 10 százalékos emelésről van szó. Viszont ha az indulás időpontját, 2019-et vesszük alapul, akkor nagyon gyorsan kiderül, hogy a mostani 1 millió forintos emeléssel is brutálisan elértéktelenedett a babaváró értéke, ahhoz képest, amekkora a bevezetésekor volt.

A brutális infláció kifosztotta a babavárót

A babaváró hitelt 2019 júliusa óta lehet igényelni, lényege hogy a családot tervezők maximum 10 millió forint (ez emelik majd 11 millióra) kamatmentes kölcsönt kapnak, amit egy gyerek esetén ráér csak három év múlva elkezdeni visszatörleszteni, a második gyerek születésénél a tőketartozás harmadát, a harmadik gyerek születésekor pedig a teljes hitelösszeget elengedi az állam.

Igen ám, csakhogy 2019 nem ma volt, és szinte hónapra pontosan 4 teljes év kellett ahhoz, hogy az igényelhető keretösszeg felső határát pozitív irányba módosítsák. Mindezt ráadásul úgy, hogy ez majd a bevezetést követően először az 5. évben lesz éles, azaz 2024 elejétől. Attól eltekintve, hogy minden emelés emelés, 2019 óta elég sok víz lefolyt a Dunán, a 2022-es év pedig évtizedek óta nem látott mértékű inflációt hozott Magyarországon.

Aminek egyenes következménye, hogy a 2019-ben kézhez kapható 10 millió forint bizony már nagyon nem annyit ér most, mint akkor. Olyannyira nem, hogy a teljes (kumulált) infláció 2019-2022 között nem kevesebb, mint 28,54 százalékos volt. Tehát csaknem 30 (!) százalékos inflációval számolhatunk a mögöttünk lévő 4 év leforgása alatt. Mindez pedig azt jelenti, hogy

mostanra a 2019-ben 10 millió forint, immáron csupán mintegy 7,1 millió forintot ér.

Az előző években minden elsöprő infláció tehát az évek leforgása alatt összesen csaknem 3 millió forintnyi értéket zabált fel a babaváró hitel felső határösszegéből. És ebbe még nem számoltuk bele a 2023 év első 5 hónapjának inflációját, ami átlagban még mindig pozitív tartományban mozog, tehát a magyarok pénze továbbra is látható mértékben értéktelenedik.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az új szabályozás tehát gyakorlatilag erre a 3 millió forintnyi értékvesztésre pakol majd rá a babaváróra 1 millió forintot, azonban a számokat látva így sem nehéz a matek. A babaváró 2019-es bevezetéséhez képest még a plusz 1 millió forinttal megemelt felső határ is brutálisan, akkor majd körülbelül 2 millió forinttal kevesebbet fog érni, mint 2019-ben.

Hogyan segít a lakásvásárlásban?

A babaváró kapcsán a legnagyobb kérdés, mennyiben tud segíteni lakáshoz, házhoz jutni. A kérdés pedig azért égető, mert az elmúlt évek tapasztalatai egyértelműen azt mutatják, hogy a legtöbben a számukra nem létező, de a lakásvásárláshoz, lakáshitelhez szükséges önerőhöz használták fel a babaváró hitel maximális keretösszegét. Viszont a lakásárak gigászi növekedése sok esetben magasan túlszárnyalta az infláció mértékét.

Úgy hogy természetesen a magyar családok kiadásai minden más téren az egekbe szöktek, ráadásul a lakáshitelek kamata is borzasztóan magasra ugrott a 2019-es szinthez. Elég ha annyit mondunk, hogy míg 2019-ben Budapest legolcsóbb kerületében egy 55 négyzetméteres lakás ára átlagosan kb. 19,2 millió forint volt, addigra 2022-ben már 27,1 millió - az ingatlan.com adatai alapján. Ez például 41 százalékos emelkedés.

De a legolcsóbb megyeszékhelyen lévő 55 négyzetméteres lakás is átlagosan 6,3 millió forintba került 2019-ben, míg 2022-ben már 9,1 millióba. És a lakásárak drágulása 2023-ban sem tűnt el, maximum lassulásról lehet beszélni. Ez idő alatt pedig a babaváró hitel felső összege mit sem változott. Ebből a szempontból, a potenciális igénylők szemszögéből egyfelől persze jó, hogy 1 millió forinttal meg fogják emelni a felső határt, másfelől viszont a 2024-ben elérhető 11 millió forinton még mindig milliókkal kevesebb értéket fognak tudni megvásárolni maguknak az igénylők, mint tehették volna azt 2019-ben.

Ha tehát a babaváró hitel eddigi és jelenleg is hatályos 10 milliós összegét nézzük, akkor az értékállóságát úgy őrizhette volna meg, ha a kormány az inflációval párhuzamosan, annak éves szintjével növelt volna a hitel maximális összegét. Aminek 2023 elején már mintegy 13 millió forintnak kellett volna lennie ahhoz, hogy legalább a 2019-es vásárlóértékénél legyen az összeg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 29. 14:50
Elérhetetlenné vált az Eger Hírek is. Ez már a negyedik olyan portál, amelyet azután ér kibertámadás...
Bankmonitor  |  2024. április 29. 13:46
Megjelent az otthonfelújítási programhoz kapcsolódó pályázati kiírás tervezete, melyet május 6-ig le...
Holdblog  |  2024. április 29. 07:41
Ádáz verseny és extrém túlkapacitás jellemzi azt az ágazatot, ami leginkább hozzájárulhat a zöld átm...
Buxelliott  |  2024. április 29. 07:15
A várakozás szerint elérte a jelzett célárat a magyar index (64850 alá vs. 64845,14), majd északnak...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm