22 °C Budapest
family budget time

Erről nem volt szó: itt a hivatalos rendelet a kamatstopról, készülhetnek a hitelesek

2023. május 13. 14:01

A kormány május 11-én bejelentette, hogy a kamatstop intézménye egészen addig érvényben marad, amíg a jegybanki alapkamat nem csökken 10 százalék alá. Már meg is jelent az erről szóló módosítás a Magyar Közlönyben, eszerint a kamatstop kivezetését végül nem az alapkamathoz kötötték, hanem 2023. december 31-ig hosszabbították meg. De mire számíthatunk ezután? A Bankmonitor elemzése.

A 2023. május 11-én tartott kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette a kamatstop hosszabbítását. Ez a döntés nem érte meglepetésként a szakértőket, a hosszabbítás módja viszont váratlan volt, ekkor ugyanis még csak annyit lehetett tudni, hogy a védőhálót addig tartják fenn, amíg a jegybanki alapkamat 10 százalék alá nem csökken. Az alapkamat jelenleg 13 százalékon áll, és 2022. július 27-én emelkedett 10 százalék fölé. 

Jelenleg mintegy 300 ezer család és 28,5 ezer vállalkozás érintett közvetlenül a kamatstopban. Ez összességében 1360 milliárd forint összegű lakossági és 1000 milliárd forint összegű vállalkozói kölcsön kamatát csökkenti, így sokakat érint, hogy mire számíthatnak a kivezetését követően. Ehhez támpontot nyújthat, hogy amikor utoljára 10 százalék alatt volt a jegybanki alapkamat, mekkora volt a BUBOR mutató értéke, hiszen ez határozza meg a rövid kamatperiódusú hitelekre fizetendő havi törlesztő összegét.

Mitől véd a kamatstop?

Ahhoz, hogy megértsük a kamatstop kivezetésének hatását a havi törlesztőnkre, célszerű tisztában lenni annak céljával és működésével. A kamatstop intézménye célja, hogy a legsérülékenyebb – kamatkockázatnak leginkább kitett – hitelek törlesztőrészlete ne emelkedjen meg drasztikusan a piaci hozamok változása miatt.

Mit is jelent mindez? A Bankmonitor szakértői egy 3 havonta változó kamatozású jelzáloghitel példáján keresztül mutatják be a kamatstop hatását. (Anno a devizahiteleket is 3 havi BUBOR-hoz kötött forinthitelekre váltották át, emiatt még mindig több százezer ilyen hitelszerződés létezik.) Az ilyen típusú hitelek kamata két részből áll: egy referencia mutatóból és egy kamatfelárból. A referencia mutató jellemzően a 3 havi BUBOR (Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb), vagyis a kérdéses mutató aktuális értéke alapján módosulhat a kamat.

A példában szereplő kölcsön fennálló tartozása jelenleg 6 millió forint, a hátralévő futamidő 12 év, a kamatfelár pedig fix 3%. A kamatstop az mondja ki, hogy ezen kölcsönnél a 2021. október 27-én érvényes BUBOR értéket kell figyelembe venni, ami 2,02 százalék. Vagyis a kölcsön aktuális kamata 5,02 százalék, a havi törlesztőrészlete pedig 55 554 forint.

A 3 havi BUBOR mutató aktuális, 2023.05.10-ei értéke 16,19 százalék, vagyis a hitel kamata 19,19 százalék lenne kamatstop nélkül. Ez alapján az adósnak kamatstop nélkül 106 827 forintot kellene fizetnie minden egyes hónapban. (Természetesen az egyes hitelekre gyakorolt hatás nagy mértékben függ a kamatfelártól, a fennálló tartozástól és a hátralévő futamidőtől.)

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mi lesz a kamatstop kivezetésekor?

Ahhoz, hogy megtudjuk, mire számíthatnak az adósok 2023. december 31-et követően, érdemes megnézni, hogy amikor utoljára 10 százalék alatt járt a jegybanki alapkamat,  mekkora volt a BUBOR mutató értéke.  A jegybanki alapkamat 2022. július 27-én emelkedett 10 százalék fölé, akkor a 3 havi BUBOR mutató értéke 11,97 százalék volt. Ez a 2,02 százalékos értékhez képest még mindig jelentős emelkedést jelent. Ez alapján a példában szereplő kölcsön kamata 5,02 százalékról 14,97 százalékra, a törlesztőrészlet pedig 88 547 forintra emelkedne, ami 59 százalékos drágulás.

Természetesen a múltbeli adatokból nem szabad messzemenő következtetéseket levonni. Ha azonban hasonló lenne a BUBOR és az alapkamat együtt mozgása, mint az elmúlt időszakban, akkor a törlesztőrészletek fent leírt emelkedésére számíthatnak a 3 havi BUBOR-hoz kötött kamatozású kölcsönnel rendelkezők.

A kamatstopról, a megtartása körüli anomáliákról tegnap a Pénzcentrum is írt, ezt a cikket itt tudod újra elolvasni:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erősen kezdi a hetet a forint

Az év eleje óta a forint 2,3 százalékkal gyengült az euróval, 5,2 százalékkal a dollárral szemben, de 2,7 százalékkal áll erősebben a svájci frank ellenében.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 29. 09:39
A hétvégén újra közvetített Hajdú B. István sportriporter. Korábban még úgy fogalmazott, hogy egy mű...
Holdblog  |  2024. április 29. 07:41
Ádáz verseny és extrém túlkapacitás jellemzi azt az ágazatot, ami leginkább hozzájárulhat a zöld átm...
Buxelliott  |  2024. április 29. 07:15
A várakozás szerint elérte a jelzett célárat a magyar index (64850 alá vs. 64845,14), majd északnak...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm