22 °C Budapest
Close-up view of man and woman making account of family income. Writing down and calculating expenses. Attentive review of finance. Calculator on desk. Economy concept

Elképesztő, ami a hitelekkel folyik: beütött a horrorinfláció, ez most sokaknak fájhat

2023. február 3. 12:59

Nem tudott kikecmeregni a negatív spirálból a személyi kölcsönök piaca 2022 utolsó hónapjában sem. Ennél nagyobb baj, hogy a lakáshitelezésen sem látszik, hogy összekapná magát, de legalább a babaváró szépen teljesített. Megénztük a számokat, mérleget vonunk.

A hónapokat vizsgálva negatív rekordot döntött decemberben a személyi hitelek új szerződéseinek összege, ez derült ki a Magyar Nemzeti Bank által a hónap első napján közzétett friss adatsorából. A decemberi adatok ismeretében mérleget tudunk vonni a személyi kölcsönök 2022-es teljesítményéről, megvizsgáljuk a friss kamatokat, illetve megnézzük a jelenleg fellelhető legjobb ajánlatokat is.

Negatív rekord

Mindössze 26 milliárd forintot tett ki a személyi kölcsönök új szerződéseinek összege decemberben. Ez nem csak egész 2022-t vizsgálva negatív rekord, de az is kiderül, hogy utoljára ilyen rosszul csaknem két éve, 2021 februárjában teljesített a lakosság körében ez a hiteltípus.

Az év elejéhez képest 22 százalékkal, az előző év azonos időszakához képest pedig 25 százalékkal kevesebb személyi hitelt hagytak jóvá a bankoknak. Vagyis egyáltalán nem lehet mondani, hogy a személyi kölcsönök végre megtalálnák régi önmagukat, a lakáshitelekkel együtt igen csúnyán lehúzták a teljes hitelezési statisztikát.

Ilyen volt 2022

Nézzük most meg az egész éves eredményeket, hónapokra lebontva! Itt azt láthatjuk, hogy bár a száguldó infláció és a magas kamatok miatt a lakosság valóban "leeresztett" év végére a személyi kölcsönöknél, volt az évnek olyan időszaka, mikor egészen jól ment ez a hiteltípus. A december hozta a negatív rekordot, a pozitívat pedig május: itt 54 milliárdnyi új szerződést kaptak a hitelfelvevők.

Kérdéses, hogy a személyi hitelek piaca vajon visszatérhet-e régi önmagához, és ha kicsit később megnézzük a kamatokat, akkor erre lehet is bazírozni: de a januári értékeknél még a szakértők nem számítanak felpattanásra. Ennek technikai oka is van: január 9-ig igazgatási szünet volt érvényben.

Nagy roham a babavárónál

A lakáshitel és a személyi kölcsön tehát régen látott mélységben vannak, a harmadik gyakran vizsgált hiteltípus, a babaváró azonban rakétázott: a 70 milliárdos, elképesztő összeg azt jelenti, hogy nagyobb az új szerződések decemberi értéke, mint a személyi kölcsöné és a lakáscélú hitelé együttvéve. Ez utoljára 2017-ben fordult elő, azóta egyszer sem.

Természetesen ennek az lehet a magyarázata, hogy egészen december utolsó napjaiig nem lehetett biztosan tudni, hogy a családalapítást segítő támogatást vajon 2023-ban is igényelhetjük-e, ám mivel még két évig biztosan megmarad, újra várható, hogy jelentősen le fog majd esni a szerződések havi értéke. Annyiban mindenesetre segített, hogy a hitelezést kicsit helyre tudta pofozni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Végre jön a kamatcsökkenés?

Amint a tegnapi, lakáshitelekkel foglalkozó elemzésünkben már írtuk: sok százezer magyar lélegezhet fel, mert végre - ha minimális mértékben is - csökkenni kezdtek az egy éven túli kamatfixálásban a kamatok. Vagyis aki mindeddig kivárt, az jól is járhat a hitelfelvétellel - persze kérdéses, hogy az óvatosság nem diktálja-e azt, hogy várjunk még egy kicsit.

A személyi hitelek átlagkamata 0,25%-ot csökkent az előző havi adathoz képest, ami még mindig nem az igazi, de esélyt ad arra, hogy akár trendforduló következzen. Itt viszont érdemes azzal számolni, hogy ha még velünk marad az infláció, az újabb kamatemeléseket hozhat, bár a jegybank is megígérte, hogy végzett a kamatemelési ciklussal - de egy elszálló áremelkedés esetén vélhetően nem lesz más választása.

Brutális törlesztők

Végezetül pedig nézzük meg a bankok ajánlatait, ahogy minden hónapban tesszük! A táblázatban látható, hogy a kamatcsökkenés egyelőre nemigen érezhető az ajánlatokon: egy 3 millió forintos, 5 éves futamidőre felvett kölcsön törlesztője nem áll meg 115 ezer forint alatt, és már azon is régen túl vagyunk, hogy "csak" a dupláját kelljen visszafizetni a felvett összegnek a futamidő végével - sokkal inkább 2,5-3-szoros végösszegeket látunk.

Kiderül az is, hogy a THM és a kamat sajnos továbbra is azon a szinten vannak, ahol a fejenként 300 ezret kereső család tagjai nem kétszer, hanem nagyon sokszor átrágják és meggondolják, hogy vegyenek-e fel kölcsönt: 600 ezres nettó fizetés esetén ez a család havi jövedelmének több, mint a hatodát jelenti a törlesztésben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem