woman sitting on a box in her new, empty apartment

Súlyos hitelválság van Magyarországon: ráfizet, aki ezzel nem számol

2022. december 5. 05:54

Újabb negatív rekordot jegyezhet a lakáshitelezés új szerződéseinek összege: 2022 októberében már 60 milliárd forintnál is kevesebb lakáscélú hitelt vettek fel a magyarok, ami most már igen jól mutatja, hogy vége a 2019-ben indult hitelbummnak. De jöhet-e egyáltalán visszarendeződés, mi lesz a lakáshitelekkel?

Ismét brutálisat zuhant a magyarok hitelfelvételi kedve októberben: a lakáscélú hitelek új szerződéseinek összege immár 60 milliárd forint alá csökkent, ami természetesen újabb negatív rekord A tavalyi év azonos hónapjával összehasonlítva pedig 45%-al kevesebb ez a jegyzési érték, ami igen jól mutatja, hogy a magyarok nem csak a nagyon magas kamatoktól ijedtek meg, de egyszerűen rettegnek magától a hitelfelvételtől is. Hogy a hitelfelvételi boom véget ért, mostanra teljesen világos, de mi jöhet ezután? Van-e még visszaút, ha végre csökkenni kezdenek a kamatok? Megnéztük a legfrissebb számokat, melyeket a jegybank tett közzé.

Negatív rekord

2022 októberében 59 és fél milliárd lakáscélú hitelt vettek fel újonnan a magyarok, amely érték negatív rekordnak számít nem csak az idei évben, hanem egészen másfél év óta. A brutális visszaesés magyarázható egyrészt a kamatok folyamatos emelkedésével, de azzal is, hogy a magyarok már nemigen mernek hitelt felvenni a negatív gazdasági hangulatban, a szorongató infláció és a rezsiemelés közepette.

Grafikonunkon egyedül a lakáscélú hitelek új szerződéseinek összegét szemléltetjük: a lefelé zuhanó görbén teljesen jól leolvasható, hogy 2022-ben a magyarok hónapról hónapra óvatosabbak, még akkor is, ha nem is új vagy használt lakás vásárlására, hanem felújítási célokra vennék fel. Nem is kétszer, de háromszor meggondoljuk, kell-e a családi költségvetésnek még egy súlyos adósság, még egy visszafizetni való, havi szinten jelentkező inkasszó.

Lassan várható egy visszarendeződés

A magyarok félelmei persze teljesen jogosak, ha ránézünk az átlagkamatok alakulására. Látványos a változás a személyi kölcsönöknél is, de a lakáshitelek sem panaszkodhatnak. A lakáscélú hiteleknél a szeptemberi 8,86 százalékról 9,78-ra ment fel az átlagkamat, a felújítás-korszerűsítés esetében viszont jó hír, hogy két tized százalékot lejjebb ment ez az érték. Ez már az előszele lehet a hamarosan következő kamatcsökkenésnek, mely a várakozások szerint követni fogja a jegybank kamatemelésének befejeződését.

 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Rémisztő törlesztők

A kamatok további emelkedése persze azt is megaával vonzotta, hogy a bankok ajánlataiban is komoly drágulások történtek. A múlt havi ajánlatokhoz képest most már annak is örülünk, ha egy ajánlatnál csak a másfélszeresét kell visszafizetnünk annak, amit felvettünk. A táblázatból kiderül, hogy már a "legolcsóbb" ajánlat esetében is 25 milliót kér majd vissza a bank (10 milliós felvett összeg esetén), ami 150%-os "pluszt" jelent. A már említett óvatosság azért is tetten érhető, ha megnézzük, hogy már havi törlesztőrészletet nem találunk 85 ezer forint alatt. Mivel a hitel felvételét úgy állítottuk be, hogy a kereset a 400 ezer forintot eléri, a 85 ezres törlesztő így már több lenne, mint a család bevételének ötöde. Nem csoda hát, ha visszaesett a hitelezés, nagyon sokan egyszerűen már nem merik ezt bevállalni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem