Döntött az MNB: ennyi lesz az alapkamat

MTI
2021. február 23. 14:28

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint a koronavírus-járvány okozta válságból elhúzódó a kilábalás, Magyarországon a vártnál kedvezőbben alakult a múlt év vége, és 2021 második negyedévében normalizálódhat a helyzet, a jegybank továbbra is az árstabilitás fenntartását tekinti a legfontosabb szempontnak - derül ki az MNB Monetáris Tanácsának közleményéből a keddi kamatdöntésről.

A testület változatlanul hagyta az alapkamat 0,60 százalékos szintjét, és nem változtatott a kamatfolyosón sem. A makrogazdasági és pénzpiaci folyamatokat - mint írták - még mindig a járvány alakulása határozza meg. A harmadik hullám szükségessé teszi a korlátozások fenntartását, ráadásul az oltás is lassan halad, így a világgazdaság kilátásai bizonytalanok. Az elhúzódó kilábalás miatt várhatóan mind világszinten, mind a térségben maradnak a laza monetáris kondíciók.

A közlemény szerint a magyar gazdaság válságállónak bizonyult a járvány második hullámával szemben. Az év vége a várakozásoknál kedvezőbben alakult, ami - mint írták - a hitelminősítők értékelésével összhangban alátámasztja a magyar gazdaság gyors helyreállási képességét.

Belföldön a helyzet 2021 második negyedévében már normalizálódhat, az infláció éves szinten 3,5-3,6 százalék lehet, a költségvetés hiánya az államadósággal együtt újra csökkenni fog. Az inflációs kilátások szempontjából változatlanul a feltörekvő piacokkal szembeni kockázatkerülés erősödése a legnagyobb rizikó.

A jegybank a kihívások kezelését, a növekedés helyreállítását kész célzott módon, mérlege további növelésével támogatni - tették hozzá. A monetáris tanács kiemelte, hogy az MNB a heti állampapír-vásárlások összegét továbbra is rugalmasan alakítja, az állampapír-vásárlási programot pedig ezután is használni fogja. Az egyhetes betéti eszköz kamatát továbbra is a heti tenderek keretében határozzák meg, és ameddig az inflációs kockázatok indokolják, az alapkamat és az egyhetes betéti eszköz kamata között fenntartják a különbséget.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kiemelt szempont, hogy a rövid oldali kamatok minden részpiacon és minden időszakban a tanács által optimálisnak tartott rövid oldali kamatszinttel összhangban alakuljanak, így a jegybank március végén ismét eurolikviditást nyújtó devizaswap-tendereket tart. Az aktív piaci jelenléttel az MNB tompítja a nemzetközi swappiaci feszültségek begyűrűzését, hozzájárulva a monetáris kondíciók stabilitásának megőrzéséhez, és ezen keresztül az árstabilitás fenntartásához - írták.

A monetáris tanács szerint a kialakított rövid oldali monetáris kondíciók fenntartható módon támogatják az árstabilitást, a pénzügyi stabilitás megőrzését és a gazdasági növekedés helyreállítását. A gyorsan változó környezet miatt a rövid oldali hozamok biztonságos távolságban kell maradniuk a nullaközeli tartománytól. A testület figyeli az adatokat, és alkalmazni fogja a megfelelő eszközöket, ha az inflációs kilátások változása indokolná azt - olvasható a közleményben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem