16 °C Budapest
Bemondta Gulyás Gergely: ismét hozzányúl a napelemekhez a kormány, ez nagyon durva változás lesz

Bemondta Gulyás Gergely: ismét hozzányúl a napelemekhez a kormány, ez nagyon durva változás lesz

2023. november 30. 13:18

A mai napon, november 30-án 12:30-tól tartott Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő Kormányinfót „Mit, miért tesz a kormány?” címmel. A kormány újabb napelemes pályázatokról döntött, de a kamatstopokat is meghosszabbították. 

"Magyarország jövője a zöld energia" - mondta el a november 30-i kormányinfón Gulyás Gergely. A miniszter bejelentette, új betermelési programot indítanak magyar vállalkozások számára. Erre 2024. február 5-ig lehet pályázni majd. A cégeknek a vállalásukat 2026. április 30-ig kell majd teljesíteniük, ezért pedig rendszerhasználati-, és visszatáplálási-díj kedvezményeket kapnak majd egészen 2026-ig.

Gulyás Gergely beszélt a kamatstoppokról is. A hitel és jegybanki kamatok korábbi drasztikus emelkedése miatt fenn fogják tartani a sotopot. Április1-ig a kamatstop meghosszabbítása a kis- és közép vállalkozások számára, míg a lakosságok esetében július 1-ig. Gulyás Gergely elmondta azt is, a Diákhitelek kamattámogatását is meghosszabbítják 2024. július 1-ig. 

A miniszter beszélt arról is, hogy Brüsszellel két fontos ügyben is vitája van a magyar kormánynak. Az egyik az EU-s költségvetés módosítása, a másik Ukrajna EU-s csatlakozása. Gulyás Gergely elmondta, jelenlegi formájában egyik ügyben sem tud a közös döntéshez hozzájárulni a magyar kormány.

Minimálbérre vonatkozóan elhangzott kérdés alapján hogy  van olyan juttatás, amely februártól érkezik. Bár a minimálbér decembertől emelkedik, nem minden, ehhez kötött juttatás emelkedik, van ami csak január 1-től. fejtette ki a miniszter. Ezért vannak olyan kifizetések, amelyek február elsején jelennek meg.

Törökország még idén lehet, hogy ratifikálja a svéd-NATO csatlakozást. Arra a kérdésre, hogy Magyarország is meglépi-e idén vagy utolsók leszünk-e. Gulyás Gergely erre azt nyilatkozta, hogy ez az országgyűlés döntésköre.

Kórházak által felhalmozott adósságokkal kapcsolatban a miniszter elmondta, hogy a kormány fogja kifizetni. A tankerületek adósságával kapcsolatban elmondta, hogy először fel kell mérni a kialakult helyzet okát és az alapján döntenek. 

Árfigyelő rendszerek kibővítését a karácsonyi időszakra tervezik, de még egyeztetés alatt áll a boltokkal. Olyan termékekkel bővítenék a listát, melyek jellemzően az ünnepi időszakban kelendőek. 

Az üzemanyagok jövedéki adójának védelmében még nem született döntés, amely 2024-től emelkedhet. Ez egyelőre a rezsivédelmi alap forrásain múlik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még mindig rengetegen vannak kórházi várólistán (közel 11 ezer ember). A Belügyminisztérium ki fog dolgozni egy tervet, hogy az olyan kórházi beavatkozásoknál, amelyeknél az elfogadhatónál hosszabb a várokozási idő ott megoldás szülessen. 

Úgy tűnik egyelőre nem kell tartanunk új járványhelyzettől. A tisztiorvosi szolgálat minden, járványveszéllyel kapcsolatos hírt komolyan vesz és egyelőre nem kell egy újabb koronavírus-járvánnyal számolni.

A diákhitel kamata egyelőre marad 7,99 százalék,  idővel szeretnék csökkenteni, de ez most nincs napirenden. Azt remélik, hogy a piaci kamatok 8 százalék alá csökkennek.

"A budapesti reptér egy aranytojást tojó tyúk" – mondta Gulyás Gergely arra a kérdésre válaszolva, hogy miért a jelenlegi gazdasági helyzetben kell repülőteret venni. Komoly reptérfejlesztésekre van szükség, ekkor turisták is sokkal nagyobb számban fognak jönni. Nem az a cél, hogy csak a bulituristák jöjjenek az országba- fejtette ki Gulyás Gergely. 

(Címlapkép: MTI/MTVA)

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem