computer with notebook and a pen

Döntöttek a 9 órás iskolakezdésről: tényleg temérdek szülő rémálma válhat valóra?

2023. szeptember 17. 18:59

Ezen a héten is egy csokorba szedtük nektek a legfontosabb gazdasági-pénzügyi híreinket. Legyen szó a munkaerőpiacról, ingatlanpiacról, biztosításokról, a befektetésekről vagy épp a rezsit, bevásárlást, esetleg egészséget övező kérdésekről.

Döntöttek a 9 órás iskolakezdésről: rengeteg magyar szülő rémálma válhat valóra?

A 9 órás iskolakezdésnek törvényi akadálya nincs, ugyanis Magyarországon a pontos időpontját nem határozza meg jogszabály, sőt a szakemberek szerint a gyerekeknek még jót is tenne, ha többet pihenhetnének. Úgy tűnik azonban, hogy a magyar szülők nem rajongnak az ötletért.

Sokkoló hírt kaptak, akik fával fűtenének 2023 telén: erre a legtöbb magyar háztulaj nem számított

Az utóbbi időszakban az inflációt meghalódó mértékben emelkedtek a fakitermelési díjak, de a tüzelőárak megállapításánál nemcsak ennek a költségét kell nézni - mondta a Pénzcentrumnak a NEFAG Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. vezérigazgató-helyettese. Sulyok Csaba hozzátette, ebből kifolyólag a hazai tűzifaárak legalább az infláció mértékével emelkedtek az elmúlt egy évben.

Láthatatlan gyilkos vadászik a magyarokra: hetente 30-an halnak meg emiatt a saját otthonukban

2022-ben összesen 1611 halálos otthoni baleset történt Magyarországon. Igaz, ez öttel több, mint amennyi 2021-ben, viszont 10 év távlatában leginkább csökkenő tendenciáról beszélhetünk, ami az otthoni halálos baleseteket illeti. A legfrissebb adatok azt is megmutatják, hogy a legtöbben esés, elcsúszás, botlás következtében veszítik életüket otthonukban. Egészen pontosan az összes 2022-es otthoni haláleset 65 százalékát ezek okozták. De évről-évre egyre többen halnak meg fulladástól is otthonaikban a magyarok.

Rengeteg magyar szalmonellás beteget találtak: így terjed most a kór, itt vannak a tünetek

Friss adatok szerint 2023 szeptemberéig jelentősen több szalmonellafertőzést igazoltak, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Bár az elmúlt pár év adatai azt mutatják, visszaesett a szalmonellás esetek száma, most hogy a pandémia elcsendesedésével ismét többet utazunk, kevésbé figyelünk a fertőzések elkerülésére, jobban ki lehetünk téve a szalmonellának is. Bár a betegség legtöbb esetben enyhe lefolyású, 10-12 haláleset átlagosan minden évben előfordult az elmúlt 10 év során, ezért nem érdemes félvállról venni a tüneteket. Mutatjuk, hogyan lehet jó eséllyel elkerülni a fertőzést, és ha ez mégsem sikerül, milyen tünet esetén kell mindenképpen háziorvost felkeresni.

Durva visszaesés jön a magyar autópiacon: kényszer hozta vissza a nullás hiteleket a szalonokba

Kényszerhelyzetben vannak az autókereskedők és a lízingcégek is, ezért jelentek meg nagyobb számban a 0 százalék THM-es finanszírozási ajánlatok a kereskedésekben - mondta a Pénzcentrumnak Zs. Nagy István. A Magyar Lízingszövetség elnöke szerint mindez anyagi szempontból óriási teher az autókereskedőknek, de mást nem lehetett tenni, mivel a piaci kamatok mértéke konkrétan eltántorította az ügyfeleket a vásárlástól, vagy kivárásra sarkallta őket - az autókészletek pedig egyre duzzadtak, azokat a kereskedők finanszírozzák. A szövetség nagyjából 50 százalékos visszaesést prognosztizál az autópiacon a következő hónapokra. A szakembert arról is kérdeztük, csökkenhet-e érdemben az autók ára Magyarországon. Interjú.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Miről beszél a magyar kormány? Nem a tranzitdíj miatt drágul a benzin, más okai vannak

A kormány kommunikációjában az elmlt napokban jelentps súlyt kapott, hogy Ukrajna megemelete a kőolaj tranzitdíját, és emiatt drágul folyamatosan a 95-ös benzin és a gázolaj. Pletser Tamás lapunknak azonban egyértelműen azt jelezte, hogy ennek nincs köze a benzináremelkedéshez, Grád Ottó szerint pedig inkább más tényezőkre érdemes ráfogni a drágulást.

Ide jutottunk: már a méregdrága szegedi őrölt paprika 60 százaléka is perui, bolgár őrlemény

Az elmúlt egy évben az egekbe lőtt ki az őrölt fűszerpaprika ára Magyarországon. 2023 nyár végén a termékek kilós átlagára már 8 000 forint felett jár, de az I. osztályú, dedikáltan magyar paprikából készült termékek ennél jóval drágábbak, a kilós átlagáruk 13 000 - 15 000 forint körül mozog. Az ágazat helyzete pedig nem egyszerű, a hazai gyártás nagyon drága a versenytársakhoz képest, és egyre több az import termék is. Sőt, találtunk olyan szegedi paprikát is, aminek a két harmada már perui, spanyol vagy bolgár őrleményből készül.Igaz ez a csomagoláson is látható módon fel van tüntetve, mégis sokak kérdés felmerülhet a hazai gyártás nehézségei kapcsán. Pláne úgy, hogy a Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény mellett bizony a Szegedi fűszerpaprika-őrlemény is hungarikum.

Borítékolva volt a húsbotrány a Lidl-nél? Kiderült a fájó igazság az olcsó import áruról

Kicsit sem váratlan, hogy a Lidl magyarországi boltjait olcsó német sertéshús lepte el, mert Németországban jelenleg komoly túlkínálat van, és azt el akarják adni - ezt mondják a Pénzcentrumnak nyilatkozó szakértők arról, hogy vásárlói jelzések alapján egyre több helyen lehet találkozni a dömpingáruval. A folyamat azonban biztosan nem tesz jót a magyar élelmiszeriparnak, mert nem csak a feldolgozók járnak ezzel rosszul - viszont sertéshúsból nem vagyunk önellátóak, így biztosan nem is most látunk ilyet utoljára. De vajon rosszabb a német sertés a magyarnál?

Gyermekorvosok: sok szülő kamuzhat a tünetekről, így nem lehet "egészséges igazolást" adni?

A Pénzcentrum múlt héten megjelent cikkében azzal foglalkoztunk, hogy szemptember 1-jével pont került a szülők, iskolák/óvodák és gyermekorvosok vitájára arról, hogy kérhet-e az intézmény igazolást arról, hogy a gyermek egészséges, tehát már közösségbe engedhető. Ez már régóta képezte vita tárgyát, amely igazán a pandémia alatt mérgesedett el. Ahogy írtuk, a 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról 19. pontja kimondja, hogy "ha a nevelési-oktatási intézmény kérésére a gyermek, tanuló betegség gyanúja miatt orvosi vizsgálaton vesz részt, a szülő vagy a tanuló kérésére ennek megtörténtét" és azt hogy a diák már látogathatja az intézményt, "az orvos igazolja". Erre a cikkre reagált most lapunknak küldött levelében a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöksége.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 2. 21:26
A Media1.hu információi szerint bírósági pereket indított nemrégiben Orbán Viktor miniszterelnök min...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 2. 19:59
Egy vásárlásom volt a hónapban, megdupláztam a Leggett & Platt csomagomat. Elemeztem a céget előtte,...
Holdblog  |  2024. május 2. 08:54
Nem egyszerű szakma a jegybankárság, pláne most, pláne Magyarországon vélte Zsiday Viktor. A HOLD-ná...
Bankmonitor  |  2024. május 1. 11:51
Napvilágot láttak az új otthonfelújítási támogatás pályázati feltételei, amelyből számos olyan részl...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 3. péntek
Tímea, Irma
18. hét
Május 3.
Paranormal nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem