POREC, CROATIA - SEPTEMBER 21, 2017: Man runs along OTP bank facade in Old Town. Porec is a town almost 2,000 years old and municipality on the western coast of the Istrian peninsula.

Exkluzív interjút adott Csányi Sándor: így látja a hazai költségvetési hiányt

2024. április 30. 10:33

A lehetséges akvizíciós iránnyal kapcsolatban Csányi Sándor, az OTP Bank vezére az InfoRádiónak elmondta, hogy Nyugat-Európa túlbankosított, a marzsok rendkívül alacsonyak, nagyon nehéz lenne versenybe beszállni, egy nagyon jó pozícióban lévő bankot megvásárolni meg rendkívül drága, ezért inkább a délkeleti–északi irány az, ami jellemző. Teljesen biztos abban, hogy valaha kivezetik a magyarországi extraprofitadót, de hozzátette, hogy a magyar gazdaság legnagyobb problémája most a rendkívül magas költségvetési hiány.

A magyar bankpiac konszolidációjával kapcsolatban a bankvezér elmondta, hogy sokkal gyorsabb folyamatnak gondolta. Akkor valósul meg, ha a magyar bankok tulajdonosait külföldön megvásárolják vagy merge-ekre kerül sor, egyelőre azonban Csányi nem nagyon lát ilyet.

A közgyűlésen már belengetett akvizícióval kapcsolatban, ami az OTP történetének legnagyobbja lehet, Csányi elmondta, hogy ezzel az akvizícióval egyidejűleg három országba lép be az OTP, és olyan országokba, ahol nagyon fejlett a digitalizáció és nagyon fejlett a bankrendszer. Ez egy viszonylag nagy bank, tette hozzá a bankvezér.

Teljesen biztos abban, hogy valaha kivezetik a magyarországi extraprofitadót, de hozzátette, hogy a magyar gazdaság legnagyobb problémája most a rendkívül magas költségvetési hiány, ami egyébként olyan szempontból újkori vonás, hogy régen, beleértve már az első Orbán-kormányt is, a kormány híres volt arról, hogy nagyon fegyelmezett költségvetési politikát követ, és nem engedi a magas hiányt kialakítani. Ez most sikerült, és ez azért rossz, mert óhatatlanul az államháztartás finanszírozását, a magyar gazdaság kredibilitását is rontja. A bankvezér abban bízik, és annak látja a nyomait, hogy a kormány elkötelezett, hogy a költségvetési hiányt csökkenti, és ha a költségvetési hiány csökken, akkor remélhetőleg az extraprofitadók is kivezetésre kerülhetnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 20. 21:36
Eladtam ma az összes részvényemet 22 és 22,2 dolláron, 33% felett egy kicsivel kerestem rajtuk. Soka...
MEDIA1  |  2024. május 20. 12:00
A Media1 legújabb podcast adásában részletesen bemutatjuk a kínai média és cenzúra rendszerét és a K...
Holdblog  |  2024. május 20. 08:32
Még a héten megszületik a döntés a spot Ethereum ETF-ekről, a piac pesszimista. Nehéz nem politikai...
Bankmonitor  |  2024. május 20. 07:58
Megjelent az MNB Lakáspiaci jelentésének legfrissebb, 2024. májusi kiadványa. A dokumentumban a jegy...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 21. kedd
Konstantin
21. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem