12 °C Budapest
Hungarian currency: Forint banknotes and coins (500 Forint, 1000 Forint, 50 Forint, 20 Forint, 10 Forint, etc.)

Jó ideig velünk marad a horrorinfláció: erre jobb, ha mindenki felkészül

2022. december 12. 17:01

Az infláció idén végigkísérte a piacokat, és valószínűleg továbbra is magas marad, ezzel véget vet a könnyű pénz korszakának és növeli annak kockázatát, hogy a központi bankok túlzott szigorítása meredek recessziót, „inflációs bedőlést” idéz elő. A szakértők most azt vizsgálják, hogyan lehet 2023-ban átvészelni ezt a szokatlan, válságvezérelt ciklust.

A piacok abban bíznak, hogy a jegybankok most majd szemrebbenés nélkül irányt váltanak, és a gazdaságot a puha landolás felé terelik. A Fidelity-nek azonban továbbra is az a véleménye, hogy 2023-ban nagy valószínűséggel kemény landolásra fog sor kerülni. Elmúltak vagy legalábbis múlófélben vannak azok az idők, amikor a jegybankok a pénzügyi válság és a világjárvány során „bármi áron” felkiáltással avatkoztak be a folyamatokba - írja elemzésében a Fidelity.

Minden szem Amerikán

Amíg a piacok teljes mértékben fel nem dolgozzák ezt a tényt, addig meredek rallykat láthatunk a Fedtől várt intézkedések apropóján, amelyek aztán ellenkező irányt vesznek, amikor az intézkedésre a várakozásokkal ellentétben mégsem kerül sor. A kamatlábak végül magasabb szinten állandósulnak, és ha az infláció továbbra is 2 % felett marad, akkor nem valószínű, hogy gyorsan csökkenni fognak, még akkor sem, ha a bankok más intézkedéseket hoznak a likviditás fenntartására és az egyre kezelhetetlenebbé váló adósságtömeg kezelésére.

Most arra kell nagyon odafigyelni, hogy merre halad a dollár. Az erős zöldhasú 2022-ben már bizonyította, hogy pusztító hatással lehet a többi ország gazdaságára, mind a fejlett világban, mind a kemény valutában fennálló adósságokra támaszkodó feltörekvő országok esetében.

Ha a Fed folytatja a kamatemelést, a még erősebb dollár felgyorsíthatja a recesszió kialakulását a többi országban. Ezzel szemben a dollárárfolyam irányának markáns megváltozása, jó eséllyel, azzal párhuzamosan, hogy a dollár relatív ereje és a monetáris és fiskális politikába vetett bizalom problémás kérdéssé válik, átfogó enyhülést hozhatna, és növelné az általános likviditást a kihívásokkal küzdő gazdaságokban

– mondta el Al-Hilal István, a Fidelity International kelet-közép-európai igazgatója.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez történik a világban

A világ többi része más pályán mozog. Japán eddig lazább politikai irányvonal szerint működött, de a hozamgörbe jelenlegi szabályozásától való bármilyen eltérés nem kívánt következményekkel járhat a jenre nézve, és potenciálisan újabb kockázattal súlyosbíthatná a devizapiacok amúgy is megemelkedett volatilitási szintjét.

A zéró-Covid-politikával és az ingatlanpiac megzabolázásával Kína is más utat választott 2022-ben. A Fidelity arra számít, hogy a döntéshozók a következő 12 hónapban továbbra is a gazdaság élénkítésére összpontosítanak majd, és olyan hosszabb távú területekbe fektetnek be, mint a zöld technológiák és az infrastruktúra. A Covidhoz kapcsolódó korlátozások legkisebb lazítása is a fogyasztás élénkülését fogja eredményezni. A világjárvány és az Egyesült Államokkal szembeni feszültségek miatt kialakult deglobalizáció kiteljesedése időbe fog telni, de ez egy olyan téma, amely egyre nagyobb teret nyer majd.

A diverzifikáció egyik módját a feltörekvő piacok és az ázsiai országok kínálják, mivel ezek növekedése gyengébb korrelációt mutat az USA-val és Európával, míg a készpénz és a minőségi, befektetési minősítésű értékpapírok védekező hatásúak lesznek. Mivel a hozamok szóródása egyre nagyobb mértékű, a befektetők a portfólióik hozamát inkább az egyedi elemekre összpontosítva biztosíthatják majd, mint a teljes piac mozgásának követésével. A hosszabb távú témákhoz, például a dekarbonizációhoz és az újraiparosításhoz kapcsolódó értékpapírok is elkezdenek majd vonzó befektetési lehetőségeket kínálni, és ezek inkább előbb, mint utóbb fel is keltik majd a befektetők figyelmét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem