16 °C Budapest
Volodimir Zelenszkij, Forrás: Facebook

Orosz-ukrán háború: újabb szankciókat vezetne be az EU, Zelenszkij béketárgyalást sürget

MTI
2022. március 19. 08:35

Komoly béketárgyalásokat sürgetett szombat reggel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, hogy Oroszország elkerülje a több nemzedékre kiható következményeket, miközben az orosz hadsereg azt állította, hogy több napi ostrom után behatolt Mariupol dél-ukrajnai kikötővárosba. Pénteki közlés szerint az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta már 222-en vesztették életüket a fővárosban, Kijevben, közöttük 64 civil, azon belül négy gyermek. Az EU újabb szakciókat is bevezethet Oroszországgal szemben. Az ukrajnai háborúval kapcsolatos legfontosabb friss híreket közöljük.

Zelenszkij komoly béketárgyalásokat sürgetett

Komoly béketárgyalásokat sürgetett szombat reggel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, hogy Oroszország elkerülje a több nemzedékre kiható következményeket, miközben az orosz hadsereg azt állította, hogy több napi ostrom után behatolt Mariupol dél-ukrajnai kikötővárosba. "Az Ukrajna békéjére és biztonságára vonatkozó tárgyalások az egyetlen esély Oroszország számára arra, hogy csökkentse a saját hibái miatt okozott károkat" - jelentette ki Zelenszkij a Facebookon közzétett videofelvételen.

Itt az ideje egyesülnünk. Itt az ideje tárgyalni. Itt az ideje helyreállítani Ukrajna területi épségét és igazságát

- mondta az államfő, aki szerint a tárgyalóasztalon vannak az ukrán javaslatok. "Ellenkező esetben Oroszország veszteségei akkorák lesznek, hogy több nemzedékre lesz szükség, míg talpra áll"- figyelmeztetett.

Kijev környékén már több mint harminc települést foglaltak vissza

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteki videoüzenetében azt mondta, hogy az Ukrajna elleni teljes körű háború kezdete óta mostanáig az ukrán erők Kijev megyében több mint harminc települést foglaltak vissza, amelyeket ideiglenesen megszálltak az orosz csapatok. Az államfő nem részletezte, hogy mely településekről van szó.

Kijevben már több mint kétszázan vesztették életüket

Az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta már 222-en vesztették életüket a fővárosban, Kijevben, közöttük 64 civil, azon belül négy gyermek - közölte pénteki sajtótájékoztatóján Mikola Povoroznik, Vitalij Klicsko polgármester első helyettese az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint. Közléséből az következik, hogy a többiek hivatásos vagy önkéntes katonák voltak. Beszámolója szerint 889-en sebesültek meg, köztük 241 civil, ezen belül 18 gyermek, három mentőápoló és egy mentőorvos. A fővárosban az orosz erők támadásaiban a városvezetés adatai szerint eddig 36 lakóépület, öt magánbirtok, hat iskola- és négy óvodaépület rongálódott meg.

Olekszandr Pavljuk, a Kijev megyei katonai adminisztráció vezetője arról számolt be, hogy a fővárostól mintegy 200 kilométerre északra fekvő Szlavutics várost a harcok teljesen elszigetelték a külvilágtól, emiatt a településen hiány van élelmiszerből és gyógyszerekből. A megye több kistelepülésén, köztük a vishorodi járási Ivankivszkában, Poliszkében és Dimerszákban katasztrofálissá vált a humanitárius helyzet, nincs távközlés, áramszolgáltatás, élelmiszer és gyógyszer. Irpiny és Hosztomel környékén is az éjjel harcok folytak.

Az ukrán vezérkar pénteken azt jelentette, hogy az Ukrajnát támadó orosz erők már kilőtték csaknem az összes rakétatartalékukat, az orosz hadiipari vállalatok ezért éjjel-nappal dolgoznak. Donyeck megyében az orosz erők több települést elfoglaltak, és ellenőrzésük alá vontak több útvonalat. A vezérkar nem részletezte, mely településekről van szó. Kijev környékén Oroszország növelte csapatai létszámát, az ország északi részében, Voliny, Poliszka és Szeverszk felé azonban az elmúlt egy napban nem volt csapatmozgás. Az orosz erők nem támadtak Szumi és Dnyipropetrovszk megyében sem, átcsoportosításokat hajtanak végre, szállítási útvonalakat építenek ki, viszont intenzívebbé tették a felderítést ezekben a térségekben - tette hozzá a vezérkar.

Az orosz csapatok a keleti országrészben a Harkiv megyei Izjum város elfoglalására tesznek újabb és újabb kísérleteket. A luhanszki régióban Rubizsne falu környékén fokozták támadásaikat, folyamatosan ágyúzzák a civil infrastruktúrát - közölték még. Szerhij Borzov, a nyugat-ukrajnai Vinnicja megye katonai adminisztrációjának vezetője közölte, hogy az éjjel az ukrán légvédelem megsemmisített a térségben három orosz manőverező robotrepülőgépet.

A vezérkar legfrissebb összesítése szerint eddig megközelítőleg 14 200 orosz katona vesztette életét, ezer esett fogságba, az ukrán erők 100 orosz repülőgépet, 116 helikoptert, 456 harckocsit, több mint 1450 egyéb páncélozott járművet és három hadihajót semmisítettek meg. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteki videoüzenetében arra figyelmeztette Moszkvát, hogy az Ukrajna elleni háború a kilencvenes évek fejlődési szintjére süllyeszti vissza Oroszországot.

Biztos vagyok abban, hogy az ellenünk indított háborúval mindent lerombolnak, amit az orosz társadalom az elmúlt 25 évben elért, és visszatérnek oda, ahol egykor emelkedni kezdtek, a lendületesnek nevezett 90-es évekbe. Viszont most nem szabadon, az emberek millióinak alkotói vágya nélkül teszik ezt

- mondta az államfő.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Elengednék a mauripoli nacionalistákat, ha leteszik a fegyvert

Az orosz fegyveres erők készek lennének humanitárius folyosón kiengedni a "nacionalistákat" Mariupolból, garantálva az életüket, ha leteszik a fegyvert, de Kijev visszautasította az ajánlatot - jelentette ki Mihail Mizincev orosz vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős tárcaközi koordinációs parancsnokság és az orosz Nemzeti Védelmi Irányítási Központ vezetője Moszkvában pénteken késő este.

Az EU-ban megvan az akarat a szankciók kiterjesztésére

Az Európai Unióban megvan az akarat az Oroszországgal szembeni szankciók kiterjesztésére - jelentette ki Simon Coveney ír külgazdasági és külügyminiszter pénteken Varsóban lengyel hivatali kollégájával, Zbigniew Rauval közösen tartott sajtóértekezletén. Az ukrajnai helyzetről szóló tárgyalásokat követő sajtóértekezleten újságírók a Moszkvával szembeni újabb szankciók lehetséges kivetéséről kérdezték őket.

Coveney hangsúlyozta az Európai Unió (EU) egységes fellépésének szükségességét. Úgy vélte: az eddigi szankciókkal az EU, valamint más, szintén szankciókat kivető államok "hatékonyan sújtották az orosz gazdaságot". Megítélése szerint a jelenlegi, negyedik uniós szankciócsomag után lehetséges egy újabb is, mely korlátozná például az orosz szén és kőolaj behozatalát, illetve a hajóimportot. Említette az orosz személyeket érintő szankciólista lehetséges bővítését is.

143 járó- és 43 ukrajnából érkezett fekvőbeteget kezeltek a magyar kórházak

Nem okoz fennakadást az ukrajnai menekültek egészségügyi ellátása Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára pénteken. Latorcai Csaba elmondta: az emberi erőforrások minisztere arról rendelkezett, hogy valamennyi, Ukrajnából érkező menekültet megillet az egészségügyben az alapellátás, valamint a járóbeteg- és fekvőbeteg-ellátás, ezeket az állami egészségbiztosító finanszírozza. Hangsúlyozta: mivel szinte a teljes magyar-ukrán határszakasz Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére esik, a Magyarországra érkező és ellátást igénylő betegek a határátlépést követően elsődlegesen Nyíregyházára kerülnek. Eddig 143 járó- és 43 fekvőbeteget kezeltek az intézményben, és jelenleg is 16 felnőttet, valamint négy gyermeket látnak el - tájékoztatott.

Németország sürgeti a tűzszünetet

Olaf Scholz német kancellár pénteken ismét felszólította Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy gondoskodjék a tűzszünetről az Ukrajna elleni háborúban - közölte a német kormányfő szóvivője. Steffen Hebestreit közleménye szerint a két vezető csaknem egyórás telefonos megbeszélése kizárólag az Ukrajna elleni orosz agresszióról és az annak leállítását szolgáló erőfeszítésekről szólt. Olaf Scholz három követelést terjesztett elő: sürgette az orosz elnöknél, hogy legyen mielőbb tűzszünet, javuljon a humanitárius helyzet és történjen előrelépés a konfliktus diplomáciai megoldásának keresésében - áll a közleményben.

A német kancellár ismét hangsúlyozta, hogy nem lehet egyenlőségjelet tenni az orosz nép és az orosz elnök közé. Ukrajna megtámadása nem az orosz nép, hanem az orosz államfő döntése volt, "ez a háború Putyin háborúja" - mondta. 

Putyin Scholznak: Kijev elhúzza a tárgyalásokat

Ukrajna igyekszik elhúzni az Oroszországgal folytatott tárgyalásokat, és irreális új javaslatokat terjeszt elő, de az orosz fél kész arra, hogy "elvi megközelítésének szellemében továbbra is keresse a megoldást" - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken Olaf Scholz német kancellárnak. Ezt a Kreml sajtószolgálata közölte a két vezető politikus telefonbeszélgetését ismertetve. A beszélgetést a német fél kezdeményezte.

Ezt a beszélgetést aligha lehet barátságosnak jellemezni. Kemény beszélgetés volt, természetesen. De továbbra is igény van az ilyen kapcsolatfelvételekre, az információcserére és az (ukrajnai orosz) különleges hadművelettel kapcsolatos éles témák megvitatására

- mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Reagált Scholznak arra a kijelentésére, miszerint Moszkva és Berlin kapcsolatának alapjául egy Putyin nélküli Oroszországnak kell szolgálnia. "Arról, hogy kivel legyen Oroszország, nem az NSZK kancellárjának, hanem az orosz népnek kell döntenie" - hangoztatta.

A Kreml sajtószolgálata szerint Putyin este Emmanuel Macron francia elnökkel is eszmecserét folytatott. A telefonbeszélgetés során áttekintették a Moszkva és Kijev közötti tárgyalások előrehaladását, és az orosz elnök ismertette orosz fél elvi hozzáállását a lehetséges megállapodások kidolgozásához.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem