22 °C Budapest
Two workers wearing green shirts and blue pants work underneath a car in an automobile factory.  There are assembly lines, partially constructed cars, tools and electrical equipment in the background.

Nemvárt ütést mér az orosz-ukrán háború a magyar gazdaságra: ezt rengeteg dolgozó fogja megérezni

2022. február 28. 10:31

Akár 70 ezer is lehet a nálunk dolgozó ukrán állampolgárok száma, így ha esetleg a háború miatt fel kell adniuk állásukat, az könnyen újabb csapást mérhet a magyar gazdaságra. A 24.hu több, ukránokat is foglalkoztató céggel, szakszervezeti vezetővel és munkaközvetítővel beszélt a vendégmunkások helyzetéről.

Nehéz helyzetben vannak a magyarországi ukrán munkavállalók: sokak gondolkodnak azon, hazatérjenek-e a háború miatt –harcolni, családjukra vigyázni, vagy akár áthozni Magyarországra a hozzátartozóikat. Vannak, akik aggódnak, hogy a Magyarországon rögzített adataikat arra használhatják fel, hogy hazarendeljék és besorozzák őket. A lapnak nyilatkozó munkaadók ugyan még nem számoltak be arról, hogy tömegesen adták volna fel állásukat az ukrán vendégmunkások az orosz támadás miatt, de például a Vasasnál pénteken az ukrán anyák jó része felállt, hogy hazautazzon gyermekeihez és vele maradjon, vagy hogy áthozza őket Magyaroroszágra. A cégek igyekeznek támogatni a náluk dolgozó ukrán állampolgárokat, például engedélyezik a munkaidő alatti telefonhasználatot a kapcsolattartás miatt, és az ukrán állampolgárok munkavállalási engedélye akkor is érvényben marad, ha visszautaznak hazájukba.

A kialakult helyzet komoly fejtörést okoz az cégeknek, a HR-vezetőknek és a munkaerő-kölcsönzőknek is. Eközben a fejvadász-cégek igyekeznek kihasználni a helyzetet, és átcsábítani olyanokat, akik eddig nem szándékoztak külföldön munkát vállalni, azonban a háborús konfliktus miatt most mégis elhagyják hazájukat. Van olyan cég, amely kitelepült a határ mellé, és már a munkakeresés idejére biztosít munkásszállót a menekülteknek, így próbál segíteni nekik a krízishelyzetben. Az ukrán munkavállalók aránya mindenképp jelentős a magyar piacon – van olyan cég, ahol az alkalmazottak több mint 20%-a ukrán, a magyarországi ukrán vendégmunkások száma pedig elérheti akár a 70 ezret is – ha ők úgy döntenének, hogy visszautaznak hazájukba, az jelentős gondokat okozhat a termelésben és a gazdaságban. Az biztos, hogy az új ukrán munkavállalók behozatala sokkal nehezebbé válik a jövőben, a magyar cégeknek pedig igyekezniük kell biztosítani minden segítséget, hogy a náluk dolgozó ukrán vendágmunkások itt maradhassanak Magyarországon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erősen kezdi a hetet a forint

Az év eleje óta a forint 2,3 százalékkal gyengült az euróval, 5,2 százalékkal a dollárral szemben, de 2,7 százalékkal áll erősebben a svájci frank ellenében.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 29. 09:39
A hétvégén újra közvetített Hajdú B. István sportriporter. Korábban még úgy fogalmazott, hogy egy mű...
Holdblog  |  2024. április 29. 07:41
Ádáz verseny és extrém túlkapacitás jellemzi azt az ágazatot, ami leginkább hozzájárulhat a zöld átm...
Buxelliott  |  2024. április 29. 07:15
A várakozás szerint elérte a jelzett célárat a magyar index (64850 alá vs. 64845,14), majd északnak...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm