18 °C Budapest
MTI/AP/Jevhen Maloletka

Oroszország és Ukrajna háborúban: itt vannak a legfrissebb hírek percről percre

2022. február 24. 07:07

Ugyan tegnap Vlagyimir Putyin még azt ígérte, nem tervezik Ukrajna megszállását, magyar idő szerint csütörtökön hajnalban különleges katonai művelet végrehajtását rendelte el az orosz elnök. Percről percre!

2022. február 24. 15:23

Szijjártó Péter: A kijevi követség üzemel

"A kijevi nagykövetségünk teljes létszámmal működik, a nap folyamán több mint 50 magyar állampolgár kereste fel személyesen hosszabb-rövidebb időre az épületet és egyeztetett szolgálatban lévő munkatársainkkal" - írta a külügyminiszter a Facebook oldalán. Hozzátette, mivel az alapvető infrastruktúrak gond nélkül üzemel, tehát van víz, gáz és villany, a nagykövetség munkatársai jelenleg el tudják látni a szükséges feladatokat és segítséget nyújtanak minden bajba került magyar állampolgárnak. "Mindazon magyar állampolgárok számára, akik biztonságot keresnek a képviselet épületében, természetesen továbbra is rendelkezésre állunk, jelenleg is több honfitársunk tartózkodik a követség falai között. Természetesen mindenki addig maradhat, amíg szükségét érzi. A válásághelyzetből fakadóan a telekommunikációs szolgáltatás sajnos akadozik, így a telefonvonalak nem mindig üzemelnek" - tette hozzá a miniszter.
2022. február 24. 15:05

Lesz-e gáz Magyarországon? Minden, amit az orosz-ukrán háború hatásairól eddig tudni lehet

Február 24-én, csütörtökön a hajnali órákban Oroszország megtámadta Ukrajnát. A legfrissebb híreket a Pénzcentrumon ITT éritek el az orosz invázióval kapcsolatban. Mivel ez a háború most tényleg a szomszédban zajlik, jogosan rettent meg rengeteg magyar a hír hallatán. Sokakban felmerülhet például a kérdés a konfliktus kapcsán: Lesz-e gáz Magyarországon? Erre a kérdésre kerestük a választ.
2022. február 24. 14:59

Zuhanórepülésben az OTP

Az OTP árfolyama ma akkorát esett, amekkoránál nagyobbra az OTP történetében csak háromszor volt példa, a befektetők mindent adnak, amin rajta van az ukrán és az orosz címke, az OTP-n pedig mindkettő rajta van. A 15 százalék körüli nyitás után gyorsan közel 21 százalék mínuszba ugrott az árfolyam, 2020 decemberi szintre esve - számol be a Portfolio.
2022. február 24. 14:45

Putyin fogja eldönteni, hogy mikor lesz vége a támadásnak

Az orosz katonai művelet célja Ukrajna demilitarizálása és nácitlanítása, azt pedig, hogy meddig fog tartani, az orosz fegyveres erők főparancsnoka, Vlagyimir Putyin elnök fogja meghatározni - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön újságíróknak. MTI
2022. február 24. 14:40

Szijjártó Péter: Magyarországot súlyos aggodalommal tölti el mindaz, ami Ukrajnában történik

A háború nem megoldás, a háború szenvedést hoz, a háború a lehető legrosszabb forgatókönyv - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Bahreinben.
2022. február 24. 14:37

Újabb rakátákat lőttek ki az oroszok

A CNN újabb katonai rakétákat lát, amelyeket a jelek szerint orosz területről lőttek ki Ukrajna területére:

2022. február 24. 14:35

Macron: szankciók lépnek életbe Oroszország ellen

Emmanuel Macron francia államfő csütörtökön jelezte, hogy Franciaország és szövetségesei az Ukrajna elleni "agresszió méretének megfelelő szankciókat" léptetnek életbe Oroszország ellen, amely érinteni fogja a katonai, a gazdasági és az energetikai területeket. "Kérlelhetetlenek leszünk" a G7 országcsoport megbeszélésén és az európai uniós tagállamok vezetőinek rendkívüli csúcstalálkozóján - mondta a köztársasági elnök a nemzethez intézett rövid televíziós beszédében, miközben mögötte a francia és az európai uniós mellett az ukrán zászló is látható volt. Emmanuel Macron arra figyelmeztette a franciákat, hogy "az éjszaka történtek olyan fordulópontot jelentenek Európa és Franciaország történelmében, amelynek tartós és mély következményei lesznek az életünkre és a kontinensünk geopolitikájára". MTI
2022. február 24. 14:06

Benyomultak Kijev megyébe az orosz csapatok, lezuhant egy ukrán gép

Orosz csapatok betörtek az államhatáron Fehéroroszország felől Kijev megyébe - közölte csütörtökön az ukrán határőrszolgálat. Az UNIAN hírügynökség jelentette, hogy Kijev megyében lezuhant az ukrán légierő egyik AN-26-os gépe. A repülőgépen 14-en voltak, közülük öten életüket vesztették. A Szuszpilne hírportál közben arról számolt be, hogy a hatóságok lezárják a fővárosba, Kijevbe bevezető utakat. Kifelé szabad a forgalom a fővárosból. A határőrség közleménye szerint Kijev megyében a határőrök az ukrán katonákkal együtt "harcba bocsátkoztak az orosz betolakodókkal". A Kijev megyei Hosztomel települést - ahol az Antonov állami repülőgépgyár reptere van - helikopterekről lövik az oroszok, egyes források szerint deszant alakulatokat vetettek be a reptér elfoglalására. Anton Herascsenko, a belügyminiszter tanácsadója úgy tudja, hogy három, támadó helikoptert az ukrán légvédelem semlegesített. A szintén Fehéroroszországgal határos Zsitomir megyében Grad rakéta-sorozatvetőkkel lőtték az ottani határőrök laktanyáját. AZ ukrán határőrség közölte, hogy a határmenti egységeket a helyzettől függően tartalék pozíciókba csoportosítják át a fegyveres erőkkel és a nemzeti gárdával együttműködésben. A vezérkari főnökség jelentése szerint Csernyihiv megyénél sikerült megfékezi az orosz csapatok benyomulását Ukrajnába. Ugyanakkor - az UNIAN hírügynökség szerint - súlyos harcok dúlnak Harkiv megye, valamint a Donyec-medence térségében. Az ukrán hadsereg kora délután azt közölte, hogy Oroszország eddig több mint harminc csapást mért ukrajnai polgári és katonai infrastrukturális létesítményekre. Az ukrán szárazföldi erők azt közölték, hogy az ukrán 93-as gépesített dandár tagjai foglyul ejtettek két orosz katonát a Donyec-medencében. MTI
2022. február 24. 14:03

Élőben Kijevből 

A 3 milliós Kijevben villanásokat lehetett látni és robbanásokat lehetett hallani, miközben egy magas rangú ukrán tisztviselő szerint a város fő repülőterét támadás érte. Robbanásokat lehetett hallani Harkivban is, az ország második legnagyobb városában, amely mintegy 25 mérföldre fekszik az orosz határtól.

2022. február 24. 13:58

Ukrán határőrök: orosz erők próbálnak behatolni a kijevi régióba

Orosz erők próbálnak behatolni Ukrajna Kijevi régiójába és a fehérorosz határon fekvő Zsitomir régiójába - közölték ukrán határőrök. A tisztviselők szerint Oroszország Grad rakétarendszereket használ a támadáshoz, és azt állították, hogy orosz helikopterek támadtak egy Kijev melletti katonai repülőteret. Az ukrán erők a létesítmény elleni támadásban részt vevő helikopterek közül hármat lelőttek - tették hozzá. (Aljazeera)

2022. február 24. 13:51

A Telekomnál is ingyenes az ukrajnai roaming

Az Ukrajnában kialakult helyzetre tekintettel a Telekom ügyfeleinek 2022. február 1-től visszavonásig az ukrajnai roaming partnerhálózatokon forgalmazott roaming díjait, beleértve az alapdíjas hanghívásokat, az alapdíjas SMS-eket és a mobilinternet forgalmat, teljes mértékben, összeghatár nélkül jóváírja annak érdekében, hogy a hozzátartozóikkal történő kommunikációjukat támogassa.
2022. február 24. 13:48

Ez lesz az orosz-ukrán válság hatása a patikákban: ezekből a termékekből érdemes betárazni

Már a múlt év végén is lehetett fokozatos áremelkedést tapasztalni bizonyos termékek esetében, azonban idén alapvetően az a ritkább, ami nem drágult. Növekszik a gyártók költsége, beszállítók szinte mindegyike kénytelen volt béreket emelni, az energiaárak elszálltak, ráadásul a legtöbb szektorban akadozik az ellátási lánc, ami szintén többletköltséghez, emellett pedig szállítási késedelemhez vezet. Hogyan spórolhatnak mégis a vásárlók? Milyen problémákkal küzdenek a kereskedők?
2022. február 24. 13:47

Kijevben rekedt egy WizzAir gép

A Reuters értesülései szerint jelenleg evakuálják a Kijevi Nemzetközi Repülőteret, a közelben robbanások hangja hallatszott. Attól tartva, hogy fizikai és kibertámadások fenyegetnek a repülőtéren minden járatot töröltek. A bejövő forgalom sem szállhat le: egy repülőgép Tel-Avivból egy másik pedig Varsóból tartott Kijevbe, de mindkét járat visszafordult. (24.hu)
2022. február 24. 13:44

Elvehetik a BL-döntőt Szentpétervártól

A Bajnokok Ligája idei döntőjének Szentpétervár lenne a házigazdája májusban, de az Európai Parlament arra kérte az UEFA-t, hogy változtassa meg a helyszínt és az orosz városokat ne vegye figyelembe a nemzetközi futballesemények kapcsán.
2022. február 24. 13:42

Díjmentes roaming Ukrajnában: itt a Vodafone bejelentése

A Vodafone Magyarország bejelentette, hogy a szolgáltató minden Ukrajnában tartózkodó lakossági ügyfelének díjmentessé teszi a roamingot, az SMS-, adat- és hívásforgalom esetében egyaránt. A díjmentes forgalmazás Magyarországra indított hívásokra és SMS-ekre, valamint az Ukrajnán belüli forgalmazásra vonatkozik.
2022. február 24. 13:39

Az ukrán külügy szerint Oroszország teljeskörű támadást indított

Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint Oroszország több irányból is teljes körű offenzívát indított, az ukrán erők azonban ellenállnak a támadásnak. "Ez nem csupán keletre irányuló invázió, hanem egy teljes körű támadás több irányból" - közölte Kuleba a Twitteren. "De Ukrajna két lábbal a földön áll és továbbra is védekezik" - tette hozzá.
2022. február 24. 13:33

Lengyelország megemelte a hadsereg készültségi szintjét

A minisztérium hivatalos honlapján elérhető közleményben felidézték: az orosz-ukrán feszültség miatt a lengyel hadsereg már több hete volt emelt szintű készültségben. A tárcavezető pedig a készültség magasabb szintjéről döntött csütörtökön - közölték. A döntés a hadsereg műveleti egységeire, valamint a hadsereg részét képező önkéntes területvédelmi erőkre (WOT) is vonatkozik. Az emelt készültségi szint miatt a katonáknak maradniuk kell az egységeiknél, visszavonják a korábban jóváhagyott szabadságokat és szolgálati utakat is. (MTI)
2022. február 24. 13:29

Lesz-e élelmiszer Magyarországon? Minden, amit az orosz-ukrán háború hatásairól eddig tudni lehet

Február 24-én, csütörtökön a hajnali órákban Oroszország megtámadta Ukrajnát. A legfrissebb híreket a Pénzcentrumon ITT éritek el az orosz invázióval kapcsolatban. Mivel ez a háború most tényleg a szomszédban zajlik, jogosan rettent meg rengeteg magyar a hír hallatán. Sokakban felmerülhet például a kérdés a konfliktus kapcsán: Lesz-e élelmiszer Magyarországon? Ukrajnát ugyanis Európa éléskamrájának hívják, így ami ott történik, az kihat a kontinensre, így Magyarországra is. Mutatjuk, mit tudunk eddig.
2022. február 24. 13:23

Megszólalt Orbán Viktor: elítéljük Oroszországot

"Számunkra a magyar emberek biztonsága a legfontosabb" - mondta a miniszterelnök egy friss Facebook videóban.

2022. február 24. 13:21

Megszólalt az Európai Parlament az ukrán helyzetről: "Eltökélten adunk választ az ok nélküli agresszióra"

Az Elnökök Értekezlete a leghatározottabban elítéli az Ukrajna elleni orosz támadást. Ukrajna független és önálló állam, területi egysége pedig kétségbevonhatatlan. Az orosz támadás jogtalan és igazolhatatlan. 
2022. február 24. 13:13

Pénteken rendkívüli tanácskozást tartanak a NATO-tagállamok vezetői

Rendkívüli tanácskozást tartanak videokonferencia keretében pénteken a NATO-tagállamok vezetői az Észak-atlanti Szerződés negyedik cikkelye alapján az Ukrajnát ért orosz támadás miatt - jelentette be csütörtök déli sajtótájékoztatóján Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. (MTI)
2022. február 24. 13:11

A NATO nem tervez csapatokat vezényelni Ukrajnába

„Nincsenek NATO-csapatok Ukrajnában, és nincsenek olyan terveink, hogy csapatokat vezényeljünk Ukrajnába” – jelentette ki újságírói kérdésre a NATO-főtitkár a sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta, hogy a NATO célja jelenleg a szövetség kelet-európai államainak megerősítése. Ennek megfelelően szárazföldi, légi és vízi haderőt is vezényelnek a NATO keleti határaira, melyek védelmi feladatot kapnak. „Célunk, hogy megelőzzük a konfliktust, nem az hogy kiprovokáljuk” – jelentette ki. (Telex)
2022. február 24. 13:02

Felvették a fegyvert az ukránok, durvul a harc a szárazföldön

Reggel nagyon úgy tűnt, hogy teljesen lesokkolta az ukrán haderőt az oroszok támadása, kora délutánra viszont heves harcok alakultak ki már több stratégiai fontosságú régióban is. Az ukránok egyre keményebb ellenállást tanúsítanak, most már úgy néz ki, hogy nem fog megvalósulni az oroszok számára ideális forgatókönyv, melyben érdemi harcok nélkül beveszik az egész országot - számol be a Portfolio. A támadás kezdetén a donyeci és luhanszki régiókban voltak a legdurvább összecsapások, ahol a szakadárok is segítették az orosz haderő invázióját. Különösen heves összetűzések alakultak ki Sasztia és Aviika körül, az előbbi települést vissza is foglalták az ukránok, saját állításuk szerint 50 orosz / szakadár harcost megölve és két harcjárművet semlegesítve.
2022. február 24. 13:00

A szakadárok átkeltek a Donyecen

Az önhatalmúlag kikiáltott "luhanszki népköztársaság" népi milíciájának egységei átkeltek a Donyec folyónak azon a szakaszán, amely az ukrán központi erőktől elválasztó vonalon halad - közölte Ivan Filiponenko, a luhanszki "védelmi minisztérium" szóvivője csütörtökön. Rosszija-24 televízióban Filiponenko kijelentette: "Az ellenség tüzelőpontjait módszeresen megsemmisítik. Erőik már a Donyec folyó túlsó partján vannak." Ezzel egy időben Gyenyisz Pusilin, az Oroszország által a héten elismert másik délkelet-ukrajnai szakadár térség vezetője arra kérte az ukrajnai Mariupol kohászati üzemeinek dolgozóit, ne hagyják, hogy a gyárakat aláaknázzák. Az Iljics és az Azovstal acélgyár dolgozóihoz fordulva felszólította őket, akadályozzák meg, hogy az ukrán biztonsági erők megsemmisítsék ezeket a létesítményeket. A "donyecki népköztársaság" rendelkezésére álló információk szerint ugyanis az ukrán biztonsági szolgálat mindkét létesítményben nagyobb robbantásokat tervez. (MTI)
2022. február 24. 12:40

Felfügesztették az ukrán labdarúgó-bajnokságot is

Az élvonalbeli ukrán bajnokság a téli szünet után pénteken az FK Minaj-Szorja Luhanszk találkozóval folytatódott volna. A 16 csapatos bajnokságot 18 forduló után a Sahtar Doneck vezeti 47 ponttal a 45 pontos Dinamo Kijev előtt.
2022. február 24. 12:37

Már nem lehet kijutni Kijevből

Kijevből már nem lehet kijutni, viszont a város belső részein kiürültek az egyébként forgalmas utcák. Pánikszerű vásárlás egyelőre nincs, viszont továbbra is hosszú sorok állnak a benzinkutak előtt. A közintézmények őrzését megerősítették, az utcákon gyakran látni géppisztolyos rendőröket. A kijeviek attól tartanak, az északi határszakaszon betört orosz erők Kijev a főváros ellen vonulnak - írja a hvg tudósítója.
2022. február 24. 12:31

Füst gomolyog a védelmi minisztérium hírszerzési főhadiszállása felett Kijevben

Fekete füstöt láttak felszállni csütörtökön az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főhadiszállása fölött Kijev központjában, bár az épület sértetlennek tűnt - jelentette a Reuters tudósítója. Ukrajna csütörtökön közölte, hogy néhány katonai parancsnoki központját orosz rakétacsapások érték, mivel Moszkva katonai műveletet indított ellene. A katonai hírszerzés főhadiszállásának épülete azonban nem sérült meg, és úgy tűnt, hogy a füst az épület melletti nagy tűzből szállt fel, amelybe egyenruhások zsákokat dobáltak.
2022. február 24. 12:26

Élelmiszerért állnak sorban az emberek Kijevben

Élelmiszerbolt előtt állnak sorban emberek Kijevben

Kijev, 2022. február 24. Szerhij Dolzsenko, MTI/MTVA
Kijev, 2022. február 24. Szerhij Dolzsenko, MTI/MTVA
2022. február 24. 12:22

Levegőbe repült egy ukrán fegyverraktár + videó

Egy ukrán fegyverraktárban történt robbanás következtében rakéták repültek az ukrajnai Vinnicza régióban található Kalinovka város fölé.

2022. február 24. 12:04

Már 40 ukrán áldozatról szólnak a hírek

Az ukrán elnök tanácsadója szerint eddig mintegy 40 ember halt meg az orosz invázió közepette. Olekszij Arestovics, Zelenszkij tanácsadója azt is elmondta, hogy több tucat ember megsebesült. Azt nem részletezte, hogy az áldozatok között vannak-e civilek is. (Al Jazeera)
2022. február 24. 11:53

Vonulnak a tankok

Az ukrán határőrszolgálat által közzétett videó szerint, orosz járművek haladnak át a határon a Krím-félszigetről.

2022. február 24. 11:45

Kijevben találatot kapott egy katonai épület

Az ukrán belügyminisztérium sajtószolgálata által közreadott kép egy tüzérségi találatot kapott katonai épületről:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kijev, 2022. február 24.
Az ukrán belügyminisztérium sajtószolgálata által közreadott kép egy tüzérségi találatot kapott katonai épületről Kijevben 2022. február 24-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én hajnalban katonai mûvelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadmûveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen.
MTI/EPA/Ukrán belügyminisztérium sajtószolgálata
Kijev, 2022. február 24. MTI/EPA/Ukrán belügyminisztérium sajtószolgálata
2022. február 24. 11:43

Ukrajna megszakította diplomáciai kapcsolatait Oroszországgal

Az ukrán államfő felszólította az ukránokat, hogy mindenki, aki kész megvédeni az országot, jelentkezzen szolgálatra, és a kormány felfegyverzi őket. Zelenszkij az oroszokhoz is felszólítást intézett, és arra kérte őket, hogy vonuljanak utcára, és tiltakozzanak a háború ellen. Közben az ukrán elnöki hivatal egyik tanácsadója arról számolt be, hogy az orosz támadásban több mint negyven ukrán katona meghalt és több tucatnyiak megsebesültek. Azt is elmondta, hogy polgári áldozatok is vannak. MTI
2022. február 24. 11:40

Távoktatásra térnek át az ukrán iskolák, egyetemek

Ukrajnában hadiállapotot vezettek be, ezért minden oktatási intézmény távoktatási formában működik, lehetőleg mindenki maradjon otthon – közölte Szerhij Skarlet oktatási miniszter Telegram-csatornáján csütörtökön, adta hírül az Ukrajinszka Pravda hírportál. Bejegyzésében Skarlet mindenkit arra kért, hogy őrizze meg a nyugalmát és ítélőképességét. Lehetőleg mindenki maradjon otthon, minden oktatási intézmény távoktatási formában működik tovább. (karpataljalap.net)
2022. február 24. 11:37

Már órás torlódások vannak az ukrán-magyar határon

Kisebb-nagyobb várakozásra kell számítani mind az öt magyar-ukrán viszonylatú határátkelőhelyen – közölte a rendőrség határinformációs oldala. A két legnagyobb határállomáson, a záhony-csapin és a beregsurány-asztélyin a személyforgalomban egyaránt 1-1 órás torlódás alakult ki Magyarország irányába. A tiszabecs-tiszaújlaki átkelőhelyen két, míg a lónya-haranglábin egy órát kell várakozniuk a személyautóknak a belépésre, a barabás-mezőkaszonyi határállomáson a csütörtök délelőtti órákban félórás volt a torlódás a belépő személyforgalmi sávokon. (24.hu)
2022. február 24. 11:32

Zelenszkij harcrahívja a polgárokat, fegyvereket ígér

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön felszólított minden állampolgárt, aki kész megvédeni az országot az orosz erőkkel szemben, hogy jelentkezzen. Mint kijelentette, Kijev mindenkinek ad egyvert, aki kér. (Reuters)
2022. február 24. 11:23

Az ukrán hadsereg visszaverte Luhanszk megyében a támadást

Az ukrán fegyveres erők visszaverték csütörtökön az orosz támadást a Luhanszk megyei Scsasztya településen, komoly veszteségeket okozva a támadóknak - közölték ukrán hírportálok a Stratégiai Kommunikációs és Stratégiai Biztonsági Központra hivatkozva. "Visszafoglaltuk Scsasztya települést, amelyet megtámadott az orosz agresszor" - idézett az Ukrajinszka Pravda hírportál a Facebookon közzétett közleményből. A tájékoztatás szerint az ukrán hadsereg a harc során "legalább ötven ellenséget likvidált" és haditechnikai eszközöket semmisített meg.
2022. február 24. 11:16

Tömegesen távoznak az emberek Kijevből

Az orosz erők Ukrajna nyugati térségeiben is támadtak katonai célpontokat, az ország vezetése hadiállapotot vezetett be. Aki csak teheti, menekül, jelen pillanatban így néz ki Kijev.

Kijev, 2022. február 24.
Autóval távoznak az emberek Kijevből 2022. február 24-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök hajnalban katonai mûvelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadmûveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen.
MTI/AP/Jevhen Maloletka
MTI/AP/Emilio Morenatti
MTI/AP/Jevhen Maloletka MTI/AP/Emilio Morenatti
2022. február 24. 11:13

Ukrajna még nem szerepel az „Utazásra nem javasolt országok listáján”

A ma reggel elindult háború ellenére csütörtök délelőtt Ukrajna még nem szerepelt a Külügyminisztérium konzuli szolgálata által működtetett, „Utazásra nem javasolt országok listáján”. A honlapon lévő külön tájékoztatás szerint „az Ukrajna és Oroszország között az utóbbi napokban kialakult feszültségre tekintettel kérjük, hogy utazásuk szükségességét fontolják meg és lehetőség szerint halasszák későbbre. Ismét felhívjuk az állampolgárok figyelmét, hogy ha mégis az utazás mellett döntenek, vagy a térségben tartózkodnak, kérjük regisztráljanak konzuli védelemre.”
2022. február 24. 11:10

Szijjártó Péter berendelte a budapesti orosz nagykövetet

Berendelték az Orosz Föderáció budapesti nagykövetét a Külgazdasági és Külügyminisztériumba a délelőtt folyamán, és közölték vele a magyar kormány álláspontját – jelentette be Szijjártó Péter, a tárca vezetője bahreini sajtótájékoztatóján. (hvg.hu)
2022. február 24. 11:06

Ukrajnában korlátozták a készpénzfelvételt, bezár a tőzsde

"Felfüggesztjük Ukrajna devizapiacának munkáját a devizaértékesítés kivételével. A devizák hivatalos árfolyamát a 2022. február 24-i szinten rögzítjük" - mondta egy videóüzenetben Kirill Sevcsenko, az ukrán jegybank vezetője. Megtiltották a valutákban való készpénzkibocsátást, és a számlákról történő készpénzfelvételt napi 100 000 hrivnyára (3356,67 dollár) korlátozták. Az ukrán jegybank arról is határozott, hogy "blanketta refinanszírozást" hajt végre a bankok likviditásának fenntartása érdekében, összeghatár nélkül legfeljebb egy évre. Eközben az ukrán értékpapír- és tőzsdepiaci bizottság bejelentette, hogy február 24-én 11:00 órától ideiglenesen leállítja az összes értékpapír forgalmát, valamint a letéti elszámolási rendszerben végzett műveleteket. Kivételt a jegybank monetáris és hitelpolitikájának végrehajtásához szükséges műveletek, továbbá a pénzügyminisztérium államadósság-szolgálati műveletei képeznek.
2022. február 24. 11:00

Rengetegen indultak meg Ukrajnából Magyarország felé

A nagy forgalom nemcsak a vasútállomásokra, hanem az autós határforgalomra is jellemző, főleg azok a fiatal fiúk szeretnének kijutni az országból, akik katonakötelesek, mert félnek a mozgósítástól. A közmédia tudósítója szerint a reggeli órákban a nyitva tartó bankoknál is sorban álltak az emberek, hogy pénzt vegyenek fel. (MTI)
2022. február 24. 10:57

Megugrott a gáz ára, de nincs fennakadás

Jelentősen megugrott az európai gázár-jegyzés az Ukrajna elleni orosz támadás hírére, miközben a Gazprom jelezte, hogy nincs fennakadás az orosz földgáz tranzitjában Ukrajnán át, a szokásos módon zajlik az orosz gáz tranzitja Ukrajnán keresztül. A tranzit rendesen halad, szerdához képest nőtt a megrendelt mennyiség, szerdán 60 millió köbméter volt, csütörtökön 83 millió köbméter. Az osztrák OMV azt közölte, hogy nincs fennakadás az orosz földgáz szállításában, a megállapodott mennyiség érkezik. (MTI)
2022. február 24. 10:48

Orbán Viktor összehívta a nemzetbiztonsági operatív törzset

Orbán Viktor miniszterelnök az ukrajnai katonai műveletek miatt csütörtök délelőtt fél 11-re összehívta a nemzetbiztonsági operatív törzs ülését a Karmelita kolostorba - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
2022. február 24. 10:47

Halálos áldozatok, sebesültek

Az előzetes információk alapján meghaladta a húszat az Ukrajnát csütörtökön ért orosz csapások halálos áldozatainak és sebesültjeinek a száma - közölte Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója a Facebookon. Megerősítette, hogy a Kijev környéki Brovari településen lévő katonai városban a légicsapások következtében tűz ütött ki több épületben, az előzetes információk szerint egy személy életét vesztette, hatan sérüléseket szenvedtek. A Donyeck megyei Mariupolban egy ember halt meg, és kettő megsebesült. Más források szerint a városban egy gyermek és három felnőtt sebesült meg. Légitámadás érte a dél-ukrajnai Odessza megyében lévő Pogyilszk települést, ahol ennek következtében hatan meghaltak, heten megsebesültek és 11-en eltűntek. Az északkeleti Szumi megyében lévő konotopi járásban tűz alá került egy személyautó, egy gyermek és egy nő sérült meg. A tanácsadó felsorolt még több olyan katonai objektumot az ország különböző részein, amelyeket a belügyminisztérium operatív szerveinek értesülései szerint csapás ért, valamint egy hidat, azonban a személyi áldozatokról nem adott közre több információt. Az ország középső részében lévő Cserkaszi megyében, Umany település központjába csapódott be egy orosz lövedék, aminek következtében egy ember életét vesztette és legalább öten megsebesültek - közölte Olkeszandr Szkicsko, a megye kormányzója. Az umanyi járásban, egy ottani laktanya körzetéből elkezdték evakuálni a lakosokat - tette hozzá a tisztségviselő.
2022. február 24. 10:46

Miért támadta meg Oroszország Ukrajnát? A konfliktus magyarázata 10 pontban

Február 24-én, a csütörtök hajnali órákban Oroszország megtámadta Ukrajnát, ezzel pedig megkezdődött az orosz invázió. A Pénzcentrumon ITT a legfrissebb híreket követhetitek nyomon a konfliktusról percről-percre. De mi vezetett ideáig? Ezt világítjuk most meg 10 pontban.
2022. február 24. 10:44

Putyin tulajdonképpen ezért támadja Ukrajnát

Telefonon hívta fel Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, akinek az invázió okairól beszélt. Az orosz vezető hónapok óta ismételgeti, hogy Ukrajna népirtást folytat a kelet-ukrajnai orosz kisebbség ellen, de állításaira érdemi bizonyítékot eddig nem hozott fel. Aljakszandr Lukasenka azt javasolta, hogy Oroszország és Ukrajna képviselői találkozzanak Minszkben, korábban jelezte: a fehérorosz csapatok nem vesznek részt a donyec-medencei orosz katonai műveletben,
2022. február 24. 10:40

A nyugati nagybankok közül a Raiffeisen lehet a legnagyobb elszenvedője a háborúnak

Több mint 17%-ot esett az elmúlt 5 napban az osztrák Raiffeisen Bank International bankcsoport részvényárfolyama, és Ukrajna ma hajnali megtámadása után további nehéz hetek, hónapok várnak a bank vezetőire és részvényeseire. Tavaly az orosz leánybank hozta a Raiffeisen profitjának a 31%-át, az ukrán pedig a 8%-át - írja a Portfolio. Jelentős kitettsége miatt a Raiffeisen volt az első, amely az európai nagybankok közül céltartalékot képzett az Oroszország és Ukrajna közötti politikai és katonai feszültség miatt. A bank 25 millió euró céltartalékot képzett az ukrajnai geopolitikai kockázatok és 21 millió eurót az Oroszország elleni esetleges szankciók miatt. 
2022. február 24. 10:33

Egyre több jelentés érkezik civil áldozatokról

Bár Oroszország egyelőre elsősorban stratégiai jelentőségű létesítményeket, így repülőtereket és katonai bázisokat támad, elkerülhetetlenül civil áldozatai is vannak az inváziónak. A közösségi médiában számos kép és videó terjed halott civilekről - írja a Portfolio. Videó- és fényképfelvételeken támadásban elpusztított és súlyosan megsérült házak és lakások is láthatók.
2022. február 24. 10:32

Megviselte a régiós devizákat az orosz támadás

A feltörekvő piaci devizák közül az Oroszországhoz, Ukrajnához közelebb lévő országok fizetőeszközeit jobban megviselte az invázió. A forint, a korona, a zloty 2-2,5 százalékkal gyengült pár nap alatt, ezzel szemben a szintén a feltörekvőpiaci devizák táborába tartozó brazil reál még erősödött is. Az Ukrajna ellen indított orosz támadás világszerte bizonytalanságot okozott a pénz- és tőkepiacokon. A tőzsdeindexek negatív irányba indultak, az olaj és a gáz árfolyama emelkedett, drágult az arany is - mondta Németh Dávid, a K&H vezető elemzője. A kockázatosabb célpontnak számító feltörekvő devizák is veszítettek értékükből az elmúlt napokban.
2022. február 24. 10:12

Lengyelország befogadóközpontokat létesít az ukrán határnál

Lengyelország a legközelebbi órákban befogadóközpontokat létesít az ukrán határnál a menekültek számára - közölte csütörtök reggeli interjújában Pawel Szefernaker lengyel belügyminiszter-helyettes. Megerősítette, hogy az ukrajnai orosz támadás esetére a lengyel kormány a vajdaságok vezetőivel együtt az utóbbi időben kidolgozta az ukrajnai menekültek befogadásának terveit. a csütörtök hajnali óráktól már megvalósítják e forgatókönyv első lépéseit, ennek megfelelően a legközelebbi órákban a délkelet-lengyelországi Lublini és Kárpátaljai vajdaságokban, az ukrán határ közelében létesítenek befogadópontokat. Egyelőre nyolc befogadóközpont jön létre, a menekültek a helyszínen ételt és orvosi ellátást kapnak, valamint a szükséges információkat is - mondta el a miniszterhelyettes. (MTI)
2022. február 24. 10:08

Támadások zajlanak Nyugat-Ukrajnában is

Oroszország agressziós háborújának célpontjai továbbra is tisztázatlanok. Az azonban már most világos, hogy a támadások nem korlátozódnak Donbaszra. Támadások zajlanak Nyugat-Ukrajnában is, például Luzkban és Ivano-Frankivszkban - írja Twitteren Alexander Dubowy politikai elemző az alábbi vidó mellé:

2022. február 24. 10:04

Közbelépett az orosz jegybank

Az orosz jegybank több intézkedést jelentett be csütörtök délelőtt a pénzpiac helyzetének a stabilizálására. Közleményük szerint: "A pénzpiaci helyzet stabilizálása érdekében az orosz jegybank úgy döntött, hogy intervenció kezd a devizapiacon, fedezetként szélesíti a Lombard hitelezés lehetőségét és olyan műveleteket hajt végre, amelyek további likviditást biztosítanak a bankszektornak". A jegybank hangsúlyozta, hogy "minden szükséges eszköz felhasználásával biztosítja a pénzügyi szervezetek pénzügyi stabilitásának és működésének folyamatosságát". (MTI)
2022. február 24. 09:59

Nógrádi: NATO-országot nem támadnak meg az oroszok

Nyilvánvaló, hogy az Ukrajna elleni orosz katonai csapás folytatódik, de az oroszok nem fogják a NATO-országokat megtámadni - mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna csütörtök délelőtti műsorában. Az orosz álláspont az, hogy Ukrajna orosz érdekszféra és "nem tűrik el", hogy a NATO-ba belépjen vagy nagy mennyiségű nyugati fegyvert kapjon. Azt mondta: az oroszok néhány óra vagy egy-két nap alatt elérik stratégiai céljaikat, amelyek lényege, hogy Ukrajna ne jelenthessen katonailag veszélyt Oroszországra.
2022. február 24. 09:50

Macron felszólította az oroszokat

Franciaország határozottan elítéli Oroszország döntését, miszerint háborút indít Ukrajna ellen. Oroszországnak azonnal be kell fejeznie katonai hadműveleteit Ukrajnában – írta a Twitter-en Emmanuel Macron francia elnök. 
2022. február 24. 09:41

7 halott, 19 eltűnt

Az orosz erők támadása következtében heten haltak meg biztosan. Az Odessza melletti Podilsk városában lévő katonai támaszponton hatan veszítették életüket és heten megsebesültek. A hetedik áldozat Mariupolban hunyt el. Országszerte 19 embert tartanak nyilván eltűntként. Az áldozatok és a sebesültek száma várhatóan tovább fog nőni. (24.hu)
2022. február 24. 09:36

Kárpátalja: Sorok a határátkelőkön és a benzinkutaknál

Szemtanúk beszámolói szerint óriási sorok alakultak ki a kárpátaljai határátkelőknél és a közelükben található benzinkutaknál. (MTI)
2022. február 24. 09:31

Ukrajnában nincs üzemanyag a benzinkutakon

Óriási dugók vannak Kijevben, nincs üzemanyag a benzinkutakon, a metró ingyenesen használható, a patikákban és a boltokban pedig hosszú sorokban állnak az emberek - számolt be egy Kárpátaljáról származó magyar a 444-nek. A telefonhálózatok akadozva működnek, amikor hagyományos telefonhívást kezdenek, az internetszolgáltatás azonban működik, így a facebook messengert és a whatsappot használják. Ugyanakkor az ukrán hadsereg toborzóirodáinál is sorokban állnak a fiatal férfiak, akik szolgálatra jelentkeznek. 

2022. február 24. 09:29

Orosz szárazföldi csapatok léptek Ukrajna területére

Orosz katonai járművek, köztük páncélosok sértették meg a határt a fehérorosz határnál, északon, Csernyihiv térségében, az északkeleti országrészben, az orosz határnál található Szuminál és Ukrajna keleti részén, Luhanszknál és Harkivnál, valamint a 2014-ben önkényesen elcsatolt Krím-félszigetnél - tudatta az ukrán hatóság. (MTI)
2022. február 24. 08:41

600 ezer menekültre számít a Magyar Honvédség

Noha korábban pár tízezerre tették a menekültek várható számát, egy az Orbán Viktor oldalán megosztott videó szerint már 600 ezer ukrajnai menekülttel számol a honvédség.
2022. február 24. 08:39

A Wizz Air felfüggeszti ukrajnai járatait

"A jelenlegi ukrajnai események és a légtér lezárása miatt a Wizz Air sajnálattal tájékoztatja ügyfeleit, hogy ideiglenesen felfüggeszt minden járatot az országban" – írta közleményében a diszkont légitársaság.
2022. február 24. 08:21

Volodimir Zelenszkij: A világnak békére kell kényszerítenie Oroszországot

Az ukrán elnök a Twitterre írta ki, hogy Joe Biden amerikai elnökk mellett beszélt Olaf Scholz német kancellárral, Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, Andrzej Duda lengyel elnökkel és Boris Johnson brit miniszterelnökkel is. Közlése szerint egy Putyin-ellenes koalíción dolgoznak, azonnali szankciókat, védelmi és pénzügyi támogatást kért. „A világnak békére kell kényszerítenie Oroszországot” – írta ki. Nem sokkal később jelezte, hogy folytatja az egyeztetéseit a külföldi országok vezetőivel, a katari emír is támogatásáról biztosította. „A világ velünk van” – írta.

 

Nem sokkal később az ukrán parlament jóváhagyta a hadiállapot bevezetését az országban – számolt be az UNIAN hírügynökség. A törvényhozás ülését nem közvetítették, a döntésről képviselők tájékoztattak a Telegram üzenetküldő portálon. Jariszlav Zseleznyak, a Hang párt frakciójának tagja azt közölte, hogy a hadiállapot bevezetését 300-an szavazták meg a 450 fős törvényhozásban. A parlament elé Olekszij Danyilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára terjesztette be a javaslatot. Előzőleg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videoüzenetben tájékoztatta az ország lakosságát a hadiállapot bevezetéséről.

 

2022. február 24. 08:03

Az orosz haderő leszerelte Ukrajna légvédelmét

A RIA Novosztyi orosz hírportál azt írja az orosz védelmi minisztérium közléseire hivatkozva, hogy az orosz haderő leszerelte Ukrajna légvédelmét és megsemmisítette az ukrán repterek katonai infrastruktúráját, ami azt jelenti, hogy az ukrán légierő is működésképtelenné vált. Az információkat az ukrán fél nem erősítette meg, sőt, azt közölték, hogy öt orosz repülőgépet és egy helikoptert semmisítettek meg.
2022. február 24. 08:01

Kitört a háború: zuhan a tőzsde, esik a forint, egekben az olaj ára

Nagy indexveszteség várható csütörtökön az európai értékpapírpiacok nyitásakor az ukrán-orosz feszültség erősödése miatt. Részletes árfolyamadatok ITT!
2022. február 24. 07:18

Biden: Oroszországot ezért felelősségre vonjuk

Oroszország szándékosan háborút kezdett Ukrajna ellen, és egyedül felelős azért, hogy emiatt emberek fognak szenvedni és meghalni - mondta Joe Biden. Az amerikai elnök hozzátette, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei elszántak arra, hogy Oroszországot ezért felelősségre vonják.
2022. február 24. 07:16

Menekül Kijevből a lakosság

Helyi beszámolók szerint nem sokkal azután, hogy robbanások rázták meg Kijevet, rengeteg helyi lakos indult útnak a városból. Az ATM-eknél és a benzinkutakon is sorok alakultak ki.
2022. február 24. 07:11

Megszólalt Szijjártó Péter

A háború a legrosszabb forgatókönyv. A feladat most, mint mindig a magyar emberek biztonságának garantálása. Kijevi nagykövetségünk működik, az Ukrajna területén tartózkodó magyarok számára rendelkezésre áll. A munkatársaim a helyszínen minden segítséget megadnak” – írta Facebook posztjában Szijjártó Péter külügyminiszer.
2022. február 24. 07:09

Hadiállapotot vezettek be Ukrajnában

 "Hadiállapotot vezettek be Ukrajnában, miután Oroszország megtámadta az országot" – jelentette be csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetben. A bejelentést az elnök azután tette, hogy ülésre hívta össze az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsot (RNBO). „Reggel Putyin különleges katonai műveletet jelentett be a Donyec-medencében. Oroszország megtámadta katonai infrastruktúránkat és határőrségünket. Ukrajna számos városában robbanások hallatszottak. Ukrajna egész területén hadiállapotot vezetünk be” – fogalmazott az államfő, aki azt is hozzátette, hogy beszélt Joe Biden amerikai elnökkel és már megkezdték Ukrajna nemzetközi támogatásának előkészítését. Az embereket arra kérte, hogy őrizzék meg a nyugalmukat és lehetőleg maradjanak otthon.

2022. február 24. 07:06

Putyin különleges katonai művelet végrehajtását rendelte el

Oroszország teljes körű támadást indított Ukrajna ellen: csütörtökön kora reggel a fővárosból, Kijevből és több ukrán nagyvárosból számoltak be helybeliek arról, hogy robbanásokat hallottak. Csütörtök reggeli közleményében az orosz hadsereg arról számolt be, hogy nem ukrán városokat céloznak támadásaiban. Mint írták, az orosz fegyveres erők a katonai infrastruktúrát akarják elpusztítani Ukrajnában. Az orosz vezetés közölte, hogy a civil lakosság nincs veszélyben.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem