16 °C Budapest
The hungarian currency (Forint) in a human hand. Hungary belongs to the European Union but hasnt adopted the euro as currency.

Brutálisan felgyorsult az árdrágulás: segíthet rajtunk az MNB csodafegyvere?

2021. június 25. 14:04

Ugyan továbbra is csak az infláció átmeneti megugrására számít a Fed, de az amerikai jegybank a múlt héten érezhetően szigorúbb hangnemet ütött meg közleményében. Érthető is, hiszen egyre több jel utal arra, hogy talán mégsem tűnik majd el olyan gyorsan a drágulás. Az MNB szerint egyenesen fennáll annak veszélye, hogy alulbecsülik egyesek a veszélyt.

Az utóbbi hónapokban világszerte évek óta nem látott szintre ugrott az infláció. A magyar 5,1 százalékos áremelkedési ütem nyolc és féléves csúcsot jelent, de az Egyesült Államokban is 5 százalékra emelkedett májusban az infláció. Erre pedig sokak szerint már a Fednek is reagálnia kell, mely 2 százalékos inflációs célja mellett egyre kevésbé tud hitelesen beszélni az átmeneti és kismértékű túllövésről - írja a Pénzcentrumnak írt szakértői cikkében az Aegon ALapkezelő.

Június közepén aztán el is mozdult a kommunikációjával szigorúbb irányba az amerikai jegybank, hiszen jelentősen megemelte az idei inflációs várakozását, illetve a korábbinál hamarabbra, 2023-ra irányozta elő az első kamatemelés lehetséges időpontját a döntéshozók. A piacot mindez meg is győzte, hiszen a dollár meredeken erősödni kezdett az euróval szemben. Talán egy kicsit túl heves is volt a reakció ahhoz képest, hogy igazából egy évek múlva bekövetkező kamatemelésre kezdte el felkészíteni a piacot a Fed.

Miközben az amerikai jegybank ráadásul továbbra is az infláció átmeneti megugrására készül, az MNB alelnöke nemrég azt nyilatkozta, hogy éppen az a veszély fenyeget, hogy a globális jegybankok alulbecsülik a tartós inflációs kockázatokat. Ebben a vitában egyelőre nem lehet senkinek igazat adni, így a következő egy év fogja eldönteni, ki látta előre jól a folyamatokat

- vélekednek a befektetési szakemberek.

Mint mondják, egyelőre annyi látszik, hogy a nyersanyagpiacon jelentős áremelkedés ment végbe az év eleje óta, majd az utóbbi hetekben néhány termék esetében megfordult a trend. Azonban például a tengeri szállítás esetében a várt stabilizálódás helyett májusban ismét jelentős áremelkedést láttunk, illetve az iparági szereplők szerint a globális chiphiány sem enyhül egyelőre. Így egyelőre egyformán szólnak érvek amellett, hogy a tavaszi alacsony bázis után alacsonyabb szinten stabilizálódik az infláció, illetve amellett, hogy az tartósan velünk marad.

Arról még korai lenne beszélni, hogy ez a „tovább” meddig tart, lehet, hogy évekig-évtizedekig, de az is lehet, hogy csak átnyúlik majd 2022-re is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hozzáteszik: Az ellentétes látásmód miatt a magyar jegybank a világon szinte elsőként szigorított a monetáris kondíciókon. A Monetáris Tanács hetekig készítette elő a kamatemelést (amit végül 90 bázispontra válltoztatott) arra hivatkozva, hogy erősödtek a hosszútávú inflációra utaló kockázatok.

A Fed mellett az eurózóna jegybankja jelenleg még kényelmes helyzetben van, hiszen a 2 százalék  körüli inflációs ráta alig tér el a céljuktól. Így valószínűleg nekik később kell majd szigorítani az eszközvásárlási program visszafogásával, mint amerikai kollégáiknak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erősen kezdi a hetet a forint

Az év eleje óta a forint 2,3 százalékkal gyengült az euróval, 5,2 százalékkal a dollárral szemben, de 2,7 százalékkal áll erősebben a svájci frank ellenében.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm