22 °C Budapest
female hands holding a portable calculator at the supermarket

Brutális árrobbanás jöhet Magyarországon: nyár lehet a vízválasztó

2021. május 14. 13:59

Ma már szinte teljes az egyetértés abban, hogy 2021. az infláció újraéledésének éve lehet a világban. Egyelőre minden abba az irányba mutat, hogy legalább átmeneti áremelkedés jön, de ebből akár tartós tendencia is válhat. Az első jelei már látszanak is a folyamatnak, de a nyár lehet a vízválasztó.

"Minden adott jelenleg a világban ahhoz, hogy hosszú idő után érezhető inflációt lássunk. Ez persze nem biztos, hogy baj, a szakirodalomban csak reflációként emlegetett jelenség épp arról szól, hogy egy egészségesnek tekintett szintre erősödik vissza az infláció" - írja a Pénzcentrumnak írt szakértői anyagában az Aegon Alapkezelő.

A befektetési szekemberek szerint márpedig van honnan emelkedni, gyakorlatilag a 2008-as pénzügyi válság óta várják sokan, hogy „most aztán majd beindul a drágulás”, főleg úgy, hogy a jegybankok szinte számolatlanul öntik a pénzt a piacra. De mi változott meg 2021 elejére? Az Aegon Alapkezelő szerint több tényező is van, amelyek az infláció erősödését okozhatják:

  • Rövidtávon elsősorban a bázishatás lehet az ok, hiszen tavaly tavasszal a világjárvány kitörésekor szinte nullára esett például az olaj világpiaci ára. Emiatt pedig az áprilisi és májusi áremelkedés szinte biztosan rég nem látott csúcsot hoz majd. Az áprilisi amerikai infláció év/év alapon még a vártnál is magasabban alakult, a mért 4,2% 2009 óta a legmagasabb adat!
  • Hosszabb távon a járvány hatása a legnagyobb kérdés, sokak szerint a gazdaság újraindulásával a kereslet is élénkülhet, sőt akár egy elhalasztott kereslet is megjelenhet, ami az árak emelkedését okozhatja.

A fentieken túl látszanak olyan kínálati korlátok is, melyekről egyelőre nem tudni, mennyire lesznek tartósak. Ilyen például a tengeri szállításoknál tapasztalható konténerhiány és az ezt kísérő jelentős áremelkedés, vagy a globálisan kirajzolódó mikrochip-hiány is. Ezek -  ha tartósan fennmaradnak -  mind beépülhetnek az árakba.

A mostani szituáció ezért is különleges, mert egyszerre van jelen a kereslet felfutása és az ellátási lánc akadozása. Ilyen nagyon régen nem volt, ezért is lehet kérdéses az infláció tartóssága és mértéke. Ehhez természetesen az is hozzájárul, hogy az USA-ban annyit vagy többet kapnak segélyként az emberek mint amennyit munkával keresnek

fogalmaznak az alapkezelő elemzői.

Szaporodó inflációs előrejelzések

Az élénkülő inflációs folyamatok mostanra szinte minden előrejelzésbe beépültek. A legfontosabb befektetési bankok és elemzőcégek prognózisait összesítő elemzői konszenzus szerint az USA-ban például a tavalyi 1,2 százalékról 2,6 százalékra emelkedhet idén az infláció, ezzel 2018. óta először haladhatja meg a Fed 2 százalékos célját. Sőt, az elemzők szerint tartós lehet a folyamat, 2022-re most 2,2 százalékos áremelkedés a konszenzus.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A közelmúltban frissítette prognózisát a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is, a szervezet közgazdászai szerint a fejlett országokban a tavalyi 0,7 százalékról 1,6 százalékra emelkedhet az infláció, miközben a feltörekvő és fejlődő országokban 5,1 százalékról 4,9 százalékra csökkenhet az áremelkedés üteme. Ők az USA-ban 2,3 százalékos, az eurózónában pedig 1,4 százalékos rátával számolnak.

Összegzés

Összességében jelenleg nem az a fő kérdés a világban, hogy emelkedik-e az infláció 2021-ben, sokkal inkább az, hogy mennyivel és milyen tartósan. A legtöbb előrejelzés szerint középtávú tendencia kezdődhet idén a járvány enyhülésével.

Ez pedig a jegybankokat is új helyzet elé állíthatja, bár a Fed egyelőre nagyon fogadkozik, hogy rugalmasan kezeli majd az inflációs célt, magyarul elnéző lesz a 2 százalék feletti drágulás láttán is

- teszik hozzá az Aegon Alapkezelő elemzői.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erősen kezdi a hetet a forint

Az év eleje óta a forint 2,3 százalékkal gyengült az euróval, 5,2 százalékkal a dollárral szemben, de 2,7 százalékkal áll erősebben a svájci frank ellenében.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 29. 07:41
Ádáz verseny és extrém túlkapacitás jellemzi azt az ágazatot, ami leginkább hozzájárulhat a zöld átm...
Buxelliott  |  2024. április 29. 07:15
A várakozás szerint elérte a jelzett célárat a magyar index (64850 alá vs. 64845,14), majd északnak...
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem