Treatment of rectal diseases, hemorrhoid. Proctologist pointing pen rectum pathologies on an anatomical model

Te is 1990 után születtél? Dupla akkora esélyed van rá, hogy ilyen daganat alakuljon ki nálad

2024. április 12. 14:27

Az elmúlt évtizedekben aggasztóan emelkedik a fiatalabb korosztályokat érintő vastag- és végbélrákos esetek száma. Egy tanulmány szerint az 1990-es években születettek körében kétszer akkora a vastagbéldaganatok előfordulási gyakorisága, mint az 1950-es években született generáció esetében. A betegség korai szakaszban felismerve jól kezelhető és gyógyítható, de mivel sokáig tünetmentes, gyakran nem fedezik fel időben, és a hagyományos szűrési módszerek sokakat elrettentenek.

Az American Cancer Research jelentése szerint 2011-től 2019-ig a vastag- és végbélrák előfordulási gyakorisága évente körülbelül 2%-kal növekedett a 20-49 éves felnőttek korosztályában. A helyzet a magyar lakosságot nézve sem kedvezőbb, hazánk évek óta vezető helyen szerepel a népességre jutó emésztőrendszeri daganatok számában.

A diagnózist megnehezíti, hogy a vastag- és végbéldaganatok a legtöbb esetben 5-10 év leforgása alatt fejlődnek ki jóindulatú polipokból. A korai stádiumban felfedezett betegség nagyon jó arányban gyógyítható, azonban a jelenlétére figyelmeztető tünetek vagy fájdalom csak a daganat előrehaladott állapotában jelentkeznek, ezért az egyetlen mód a megelőzésre a szűrővizsgálat.

A genetikánk nem, az életmódunk változott

A polipok kialakulásában a családi előfordulás is kockázati tényező, de a kiugró fiatalkori esetszámok mögött nem a genetikai tulajdonságaink megváltozása áll. Bár a kutatások nem tudják egyetlen káros szokáshoz, rákkeltő anyaghoz vagy organizmushoz kötni a fiatalkori béldaganatos esetek számának növekedését, az már bizonyított, hogy

a mozgásszegény ülő életmód, a feldolgozott húskészítmények és a vörös húsok fogyasztása, a rostszegény diéta, a magas vércukorszint, valamint az elhízás, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás és a tartós stressz a legfontosabb kockázati tényezők a rák kialakulásában.

Emellett a gyulladásos bélbetegséggel érintett betegeknél is magasabb a vastagbélrák kialakulásának valószínűsége. Az emésztőrendszert érő káros hatások az életkorral is halmozódhatnak, ezért a szakorvosok többsége már 40 éves kor fölött kifejezetten ajánlja a szűrővizsgálat elvégzését.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Bizonyos tünetek esetén ajánlott azonnal orvoshoz fordulni

Akár béldaganatra is utalhat, ha valakinek tartósan megváltozik a székletürítési szokása, nem szokványos hasmenést vagy székrekedést, esetleg hasi fájdalmat, puffadást vagy étvágytalanságot, esetleg véres székletet tapasztal. A váratlan és látszólag ok nélküli fogyás, a vérszegénység, az erőtlenség szintén lehetnek a betegség jelei. Ha tartósan fennállnak ezek a tünetek, minél hamarabb szakorvoshoz kell fordulni! A legoptimálisabb azonban, ha rendszeresen részt veszünk szűrővizsgálaton, hogy megelőzzük ezeknek a panaszoknak és betegségnek a kialakulását.

Csupán egy vérvétellel is kimutatható a vastag- és végbél daganat

A kolorektális daganat az egyik leghatékonyabban szűrhető daganatos megbetegedés, de sokan nehezen szánják rá magukat a vizsgálatra, mert azt gondolják a kellemetlen vastagbéltükrözés az egyetlen elérhető vizsgálat erre. A béldaganat korai, illetve megelőző állapotának felismerésére egyre hatékonyabb eszközök állnak rendelkezésre. Ugyan még mindig a kolonoszkópia a legbiztosabb szűrőmódszer, amely egyúttal az azonnali beavatkozásra is lehetőséget ad, a különösebb megterhelés nélkül végezhető, korszerű laboratóriumi vizsgálatok is segítenek abban, hogy kiszűrjék a daganatmegelőző vagy rosszindulatú elváltozásokat.

A SYNLAB egy olyan DNS-alapú vérvizsgálatot tesz országosan elérhetővé, amely kellemetlen beavatkozás nélkül biztosít lehetőséget a kolorektális rák szűrésére. Ehhez csak egy egyszerű vérvételre van szükség. A teszt a daganatsejtekből a véráramba kerülő és ott sejtmentes formában szabadon keringő tumor eredetű DNS-t vizsgálja. A ráksejtek génállományának bizonyos szakaszai ugyanis megváltoznak, eltérőek lesznek az egészséges sejtek DNS-étől. Ezeket a megváltozott DNS-szakaszokat keresi és érzékeli a teszt, és a vizsgálat eredménye egy nagy pontosságú kockázatbecslés a kolorektális ráksejtek jelenlétére vonatkozóan.

„A ColonAiQ teszt a legmodernebb DNS-szekvenálási technológián alapul, amely csupán egyetlen vérvételt igényel, ráadásul nagyfokú érzékenységével és specificitásával messze felülmúlja a jelenleg elérhető diagnosztikai tesztek mutatóit. A ColonAiQ teszt jól alkalmazható a vastagbéldaganat eltávolítása utáni kiújulás és áttét kockázatának felmérésére is. Az évente egyszer elvégzett laboratóriumi szűrővizsgálat lehetőséget nyújt arra, hogy még időben kiderüljön a probléma, és ezáltal elkerülhetővé váljanak a súlyosabb következmények" – tette hozzá Póda Tamás, a SYNLAB kereskedelmi és marketingigazgatója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm