Businessman stomachache attack of bacteria

Alattomos betegség szedi áldozatait Magyarországon: ezek a csendes gyilkos tünetei, ne vedd félvállról őket

2024. február 15. 15:05

Világszerte az emberek 10%-a érintett valamilyen fokú vesebetegségben, egyes előrejelzések szerint 2040-re világszinten ez lesz az ötödik vezető halálok. A vesebetegséget csak „csendes gyilkosként” tartják számon, mert veseműködésünk akár 90%-át is elveszíthetjük, mielőtt bármilyen tünetet észlelnénk magunkon. A szűrés ebben az esetben is kiemelkedő jelentőséggel bír, hiszen korai diagnózissal és kezeléssel a krónikus vesebetegség súlyosbodása is lassítható vagy megállítható.

Veséink létfontosságú szerveink közé tartoznak, melyek meghatározó szerepet töltenek be szervezetünk egészséges működésében, illetve általános jóllétünkben. Elsődleges feladatuk, hogy kiszűrjék a salakanyagokat és a felesleges folyadékot a vérből, de ők felelősek vérnyomásunk szabályozásáért és a különböző, egyéb testi funkcióinkat segítő hormonok, valamint a vörös vérsejtek előállításáért is. Tehát kulcsfontosságú szerepet játszanak szervezetünk egyensúlyának fenntartásában.

Az egészséges vesékben több millió kis „szűrőt” találunk, amelyek naponta mintegy 40-szer szűrik át a vérünket. Ha azonban működésükben zavar keletkezik, különböző salakanyagok és folyadék halmozódhat fel szervezetünkben. Ez a romboló folyamat idővel a vesefunkció beszűkülését, folyamatos csökkenését okozhatja, amely károsítja szerveinket és szöveteinket, ezáltal hatással lehet az általános jóllétünkre és egészségünkre.

De kik a veszélyeztettek, kiket érinthet elsősorban ez a kór? Számos olyan kockázati tényező van, amelyek gyakrabban fordulnak elő azoknál, akiknél krónikus vesebetegség alakul ki. Ilyen a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri megbetegedések, amelyeket kezeléssel, illetve a túlsúly, a dohányzás, továbbá a különböző gyógyszerek (pl.: fájdalomcsillapítók) mértéktelen szedése, amelyeket életmódváltással befolyásolhatunk. Vannak azonban olyan tényezők is, melyekre sajnos nincsen ráhatásunk, mint például a családi kórtörténetben szereplő vesebetegség, vagy az életkor (60 év felett gyakoribb a megjelenése).

Milyen tünetekre figyeljünk?

A vesék azzal a figyelemre méltó képességgel rendelkeznek, hogy a változó körülmények, például vérnyomásesés ellenére is folyamatosan működjenek és ezekhez alkalmazkodjanak. De mindennek megvan veszélye is, mivel emiatt a folyamatos vesefunkció-vesztés évekig, vagy akár évtizedekig észrevétlen maradhat. A vesebetegségben szenvedők általában csak a késői stádiumban tapasztalnak tüneteket, amikor a vese leáll, vagy amikor már nagy mennyiségű fehérje van a vizeletben. Ez az egyik oka annak, hogy a krónikus vesebetegségben szenvedőknek csak 10%-a tudja, hogy érintett6. De nézzük mik lehetnek árulkodó jelek:

1. Állandó fáradtság

A vesék a felelősek annak a hormonnak a termeléséért, amely arra utasítja a szervezetet, hogy vörösvértesteket hozzon létre. Ha kevesebb van belőlük, a vér nem tud annyi oxigént szállítani az izmokhoz és az agyhoz, mint amennyire szükségük lenne, emiatt fáradtnak, gyengének érezhetjük magukat, és nehezebben tudunk koncentrálni.

2. Alvási problémák

A különböző tanulmányok szerint az alvási apnoe és a krónikus vesebetegség összefüggenek: az alvási apnoe részben károsíthatja a vesét, mivel megakadályozza, hogy a szervezet elegendő oxigénhez jusson. De ez visszafele is igaz: vesebetegség alvási apnoét okozhat a torok beszűkítésével, a méreganyagok felhalmozódásával és egyéb más módokon.

3. Viszkető bőr

A veseelégbetegség következtében a vérben felhalmozódó méreganyagok kiütést, vagy viszketést okozhatnak, az ásványi anyagok és tápanyagok egyensúlyának felborulása pedig ásványianyag- és csontbetegséghez vezethetnek, amitől a bőrünk szintén kiszáradhat és viszkethet.

4. Duzzadt arc és boka

Az egészséges vesék a vizelettel ürítik a nátriumtöbbletet. Amennyiben ezt a funkciójukat nem látják el tökéletesen, folyadék halmozódhat fel a szervezetünkben, melynek következtében végtagjainkban - különösen a lábfejeken és bokákon – duzzadtságot tapasztalhatunk, illetve az arcunkon puffadtság alakulhat ki.

5. Izomgörcsök

Az elégtelen veseműködés következtében felborult nátrium-, kalcium-, kálium- vagy más elektrolitszint megzavarhatja az izmok és az idegek működését és ezáltal izomgörcsöket okozhatnak leggyakrabban a lábainkban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

6. Légszomj

A vesebetegség a vörösvértesttermelés felborulása miatt vérszegénységet okozhat, amely következtében légszomjat érezhetünk, továbbá a folyadék felhalmozódása is eredményezhet nehézlégzést.

7. Ködös agy

Ha a vesék nem tudják kiszűrni az összes káros anyagot a szervezetből, a méreganyagok hatással lehetnek az agyunkra is. Továbbá a vérszegénység is állhat az agy oxigénhiányának hátterében, amelynek következtében szédülést koncentrációzavart, vagy zavartságot érezhetünk.

8. Étvágytalanság, fogyás

A vesebetegség, felkavarhatja a gyomrot, valamint hányingert és hányást okozhat, ezáltal étvágytalanok lehetünk.

9. Rossz lehelet

Ha a vesék nem működnek megfelelően urémia alakulhat ki, azaz a vizelet a véráramba kerülhet, amely rossz leheletet okozhat. Ezenkívül a véráramban lévő méreganyagok fémes vagy kellemetlen ízt adhatnak az ételnek.

10. Véres vagy habzó vizelet és gyakori vizelési inger

A habzó vizelet a túl sok fehérje jele lehet, illetve a vizeletbe szivárgó vér, valamint a gyakori vizelési inger, különösen éjszaka, szintén vesebetegségre utalhatnak.

Hogyan diagnosztizálják a vesebetegséget?

A vese működése egyszerű vér- és vizeletvizsgálatokkal ellenőrizhető. Ha a betegséget korán felismerik, akkor gyógyszerekkel és az életmódbeli változtatásokkal az előrehaladás lassítható, és a betegeséggel együtt lehet élni. Mivel azonban a vesebetegség korai szakaszában általában „csendes”, a rendszeres szűrés gyakran elmarad, amíg a betegség visszafordíthatatlan károsodást nem okoz. Éppen ezért, különösen ha a magas kockázati csoportba tartozunk, az éves vérvétel alkalmával mindenképpen ellenőriztessük háziorvosunkkal a veseműködésünke

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm