24 °C Budapest
The wall of an old office building with large windows and air conditioning. Peeling paint. urban architecture

Itt a sokkoló igazság: ez állhat a kórházi fertőzések hátterében, így viszik betegről betegre a kórokozót

2023. december 13. 09:12

Magyarországon súlyos problémát jelentenek a kórházi fertőzések. Egy friss tanulmány most arra mutatott rá, hogy a fertőzések nagy számát az is okozhatja, hogy az itthon bevett hipós fertőtlenítési gyakorlat hatástalan lehet bizonyos baktériumokkal szemben.

A hipós fertőtlenítés az egyik leginkább bevett formája a kórházi fertőzéseket okozó baktériumoktól való megszabadulásnak, ezért nagyon nagy baj, amire most egy kutatás rávilágított - írja az mfor.hu. Akár 10 ezer kibocsátott betegre, vagy 100 ezer ápolási napra vetítjük a kórházi fertőzések gyakoriságát, akkor drasztikus növekedés valósult meg 2015 és 2022 között. A fertőzésszám emelkedése ellenére az egészségügyi intézményekben felhasznált összes kézfertőtlenítőszer mennyisége 2021-ben és 2022-ben is csökkent, két év alatt összesen 29%-kal, miközben az egy ápolási napra jutó mennyiség 36%-kal esett vissza. Ennek oka vélhetően az intézményi pénzhiány - mutatott rá egy korábbi elemzés. Az említett friss kutatás szerint pedig a a hipós fertőtlenítés sem elégséges.

A kutatásban a Clostridiodies difficile (korábban: Clostridium difficile, sokszor rövidítve: C. diff) a Clostridiodies nembe tartozó Gram-pozitív baktériumot, az álhártyás vastagbélgyulladás leggyakoribb okozóját vizsgálták. A baktérium mindenhol jelen van a természetben, az emberi szervezetben pedig jellemzően antibiotikumos kezelés következtében szokott tüneteket okozó módon elszaporodni. A köpenyeken vagy a kesztyűkön is megtelepedhetnek és szaporodhatnak a baktériumok hipós kezelés után is - az orvosok tudtukon kívül juttathatják el őket a betegek szervezetébe. 2019 óta 84 százalékkal nőtt az ilyen fertőzések rátája a magyar kórházakban.

A Clostridiodies difficile fertőzés évi közel 30 ezer halálesetért felelős az Egyesült Államokban és több mint 8 ezerért Európában, de a számok folyamatos emelkedést mutattak a Covid-járvány idején, és egyre többször találkoznak az orvosok a baktérium antibiotikumokra rezisztens törzseivel is, ez tovább nehezíti a hatékony kezelést - írja a lap. A baktérium elsősorban kórházi környezetekben terjed, a fertőzöttek hatalmas mennyiségű spórát bocsátanak ki magukból, elsősorban a székletükben, a spórák pedig nagyon ellenállók a biocid fertőtlenítőszerek, az UV-sugárzás, a kiszáradás és a táplálékhiány ellenében is, akár hónapokig is fertőzésképesek maradnak.

Hatástalan lenne még a hipó is?

A kórházakban klóros fertőtlenítőszereket használnak takarításra, elsősorban a nátrium-hipoklorit vizes oldatát, köznapi nevén a hipót. A Microbiology Society című folyóiratban közzétett tanulmány szerint viszont a hipós fertőtlenítés alig-alig hatékony a Clostridiodies difficile ellen. A kutatók kísérletei szerint a Clostridiodies difficile egyes törzseivel szemben ez a fertőtlenítési módszer csak csökkenteni tudta a baktériumok számát a vizsgált felületeken, teljesen nem tüntette el a kórokozókat róluk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kutatás szerint a baktériumok még egy 1000-10000 ppm töménységű hipóoldatban fürösztve is fertőzőképesek maradtak, orvosi és a betegek által viselt köpenyek és köntösök, orvosi kesztyűk vagy sebészi szivacsok anyagára helyezve pedig ezután is szaporodásra voltak képesek. Vagyis ha ezek az eszközök kapcsolatba kerülnek egy korábban hipóval fertőtlenített, és ezért sterilnek gondolt felülettel, utána tovább tudják vinni a baktériumokat a páciensek szervezetébe, akár orális, akár más úton is, például egy műtét során - írja a lap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm