Mitől alakul ki a kényszerbetegség, mik a kényszerbetegség lelki okai felnőtteknél, gyerekeknél?

Mitől alakul ki a kényszerbetegség, mik a kényszerbetegség lelki okai felnőtteknél, gyerekeknél?

2023. október 22. 11:01

Napjainkban a hétköznapok taposómalmával küszködve egyre több embernél diagnosztizálnak különféle pszichés zavarokat, melyek jelentős, sokszor a normál életvitelt felborító, az életminőséget rontó szorongással járhatnak. A modernkori népbetegségeknek is nevezhető szorongásos zavarok között is gyakran előfordul a kényszerbetegség, felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt. Járjunk utána, mi a kényszerbetegség jelentése, mitől alakul ki a kényszerbetegség és hogyan történik a kényszerbetegség kezelése otthon, vagy egy klinikán!

Cikkünkben a kényszerbetegség nevű gyakori pszichés probléma kapcsán nyújtunk olvasóinknak tájékoztatást. Tudd meg, mi az a kényszerbetegség, avagy mi a kényszerbetegség jelentése, mik lehetnek a kényszerbetegség lelki okai és mitől alakul ki a kényszerbetegség gyereknél vagy felnőttnél! Amellett, hogy eláruljuk, mi a kényszerbetegség lényege, és hogy mik a kényszerbetegség okai, azt is leírjuk, hogyan történik a kényszerbetegség diagnosztizálása (milyen kényszerbetegség teszt kitöltése ajánlott) és hogyan zajlik a kényszerbetegség kezelése otthon (pl. hogyan kerüljük el a kényszeres tevékenységeket) vagy klinikai körülmények között. Járjunk utána, mit tehet az átlagember a kényszerbetegség ellen, mikor érdemes kényszerbetegség gyanújával orvoshoz fordulnunk!

Mi az a kényszerbetegség?

A kényszerbetegség egy közismert pszichiátriai rendellenesség, hivatalos megnevezése: obszesszív-kompulzív zavar (a kényszerbetegség rövidítése OCD = obsessive-compulsive disorder). A kényszerbetegség becslések szerint nagyjából a lakosság 1-3%-át érinti valamilyen kevésbé súlyos, vagy akár egészen súlyos formában, azonban a többség nem feltételez betegséget a különös szokások hátterében, egyszerűen csak furcsa, „bogaras” embereknek tartják őket.

Na de mi a kényszerbetegség lényege? Nos, ahogy a pszichiátriai kórkép megnevezésében is benne van, a kényszerbetegség egy olyan rendellenesség, amikor valaki kényszergondolatoktól vagy kényszercselekedetektől szenved. Fontos kiemelnünk, hogy a kényszerbetegség egy tudatos betegség, azaz a kényszerbetegség elszenvedője teljes mértékben tisztában van azzal, hogy gondolatai, tettei rendellenesek, azonban képtelen (saját erejéből) leállni velük, mert csak így csökkentheti a benne felgyűlő szorongást.

A kényszerbetegség lényege a „kényszerben” összpontosul: hiába tudatosul a betegben, hogy a gondolatai vagy a berögzült szokásai betegesek, hiába nem akar belemenni a kényszerbetegség okozta abszurd, szürreális élethelyzetekbe, meg „kell” tennie, különben elviselhetetlen mértékű stresszt kell átélnie. Kényszerbetegség esetén mindenképpen érdemes szakértői segítséget kérnünk, ugyanis a kényszerbetegséget könnyű laikusként összetévesztenünk más pszichés rendellenességekkel, amelyek a kényszerbetegséghez hasonló módon váltanak ki belőlünk szorongást.

A kényszerbetegség fajtái

Gyakori kérdés mind a betegek, mind az érdeklődők részéről, hogy mik lehetnek a kényszerbetegség fajtái, avagy a kényszerbetegség típusai. Nos, maga a kényszerbetegség is felosztható – ha nem is betegség-alcsoportokra -, azaz megkülönböztetjük egymástól a kényszergondolatokat és a kényszercselekedeteket.

1. Kényszergondolatok

Ahogy a fentiekben is írtuk, a kényszerbetegség alapvetően kényszergondolatokon (azaz obszesszív gondolatokon) és kényszercselekedeteken alapszik – azonban a gondolat nem feltétlenül nyilvánul meg cselekedet formájában. A kényszergondolatok tipikusan értelmelen, tolakodó, gyakran fenyegető gondolatok, melyek kéretlenül vissza-visszatérnek, de akár körkörös gondolatok vagy teljesen beszűkült gondolkodás is létrejöhetnek, sőt, megesik, hogy egy gondolat teljesen kiverhetetlenné válik. Olyan esetek is előfordulnak, amikor a beteg hiába tudja, hogy gondolatai betegesek, azokat olyan alaposan átgondolt, logikus érvekkel támasztja alá, hogy azzal még önmagát is képes megijeszteni.

A kényszerbetegség esetén a kényszergondolatok számtalan formában megvalósulhatnak: tipikus példák lehetnek az agresszív kényszergondolatok (a beteg önmagát vagy szeretteit önmaga által vagy külső tényezőtől fenyegetve érzi), a szexuális kényszergondolatok (pl. taszító gondolatok), a megszállottság (bármilyen tárgya lehet, pl. a takarítás vagy a babonásság is ide tartozik), a különböző kényszeres félelmek vagy a kényszertöprengés. Kényszerbetegség esetén a kóros gondolatok többsége rejtett formában zajlik, ezek kisebb része váltja ki a kényszeres cselekedeteket.

2. Kényszercselekedetek

A kényszerbetegség nem csak kényszergondolatok, hanem kényszercselekedetek (kompulzív cselekvések) formájában is megnyilvánulhat. Rendszerint akkor következik be egy ilyen cselekedet végrehajtása, amikor a kényszergondolatok már az elviselhetetlenségig fokozzák a stresszt, így a beteg az akarata ellenére (kényszeresen) végrehajtja a rituálét, hogy feloldja a benne gyűlő szorongást. A kényszerbetegség lényege, hogy a kényszercselekedet csak átmeneti megkönnyebbülést hoz: hamarosan újrakezdődnek a beteges gondolatok, amelyek fokozatosan megint cselekvéssé transzformálódnak – azaz a beteg hamarosan újra végrehajtja a kényszeres cselekedeteket.

A kényszerbetegség esetén kialakuló kényszercselekedeteknek csak nagyon ritkán, vagy egyáltalán nem tud ellenállni a kényszeres személy. Az sem minegy, hogy hogyan, ugyanis a rituálénak mindig ugyanúgy, egy meghatározott módon kell zajlania – ha ez nem sikerül, akkor nem csökken a belső feszültség, újra kell kezdeni és addig ismételni, míg tökéletesen meg nem valósul. A kényszerbetegség bármilyen formában megnyilvánulhat, a rituálé bármilyen egyedi cselekmény vagy cselekménysorozat (akár hosszadalmas, órákon át tartó, bonyolult folyamatok) lehet. Tipikus példák a kényszerbetegség megnyilvánulására az ellenőrzési kényszer (pl. ajtó ellenőrzése, kényszeres kézmosás) vagy a precizitási kényszer (kényszeres rendrakás, szabálykövetés).

A kényszerbetegség okai: mitől alakul ki a kényszerbetegség?

A kényszerbetegség (és számos más pszichés probléma) leggyakrabban fiatal felnőtt korban alakul ki, férfiaknál nagyobb arányban fordul elő, mint nőknél, azonban esetenként a kényszerbetegség gyerekeknél is kialakulhat. A kényszerbetegség okai a tudomány előtt a mai napig homályba vesznek, azonban valószínűsíthetően előidézheti a problémát az ingerületátvivő anyagok csökkent szintje, de családi mintára is elsajátíthatjuk a kényszerbetegség egyes motívumait.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kényszerbetegség esetén az esetek kétharmadában folyamatosan fennálló szokásokról van szó, egyharmadában subokban üti fel a fejét a rendellenes viselkedés. Az OCD kialakulása történhet lassan, apránként, de egyik napról a másikra is berögzülhetnek az irreális szokások – ezek számos esetben néhány hét alatt maguktól elmúlhatnak, de sokaknál sajnos hosszú éveken át fennállhat a kényszerbetegség, legyen szó akár kényszercselekedetekről, akár kényszergondolatokról (ezek intenzitása idővel alábbhagyhat).

A kényszerbetegség lelki okai

A kényszerbetegség lelki okokra is visszavezethető: a kényszerbetegség gyerekeknél és felnőtteknél is kialakulhat valamilyen lelki trauma utórengéseként, elfojtott, mélyen gyökerező szorongás megnyilvánulásaként. Mivel minden kényszerbeteg eset egyedi, gyakran nehéz eldönteni, hogy valakinél ténylegesen fennáll-e a kényszerbetegség, vagy valamilyen más zavar okozza a problémákat (pl. hipochondria és más kényszeres zavarok) – éppen ezért, a diagnosztizálást minden esetben bízzuk pszichológusra vagy pszichiáter szakorvosra.

A kényszerbetegség diagnosztizálása: létezik kényszerbetegség teszt?

A pszichológusok és pszichiáterek a pszichés egészségügyi problémákkal jelentkező személyekkel gyakran töltetnek ki különféle személyiségteszteket (pl. MMPI teszt), amelyek segítenek a szakembernek felderíteni a psziché mélyebb rétegeiben meghúzódó rendellenességeket. Konkrét „kényszerbetegség teszt” gyanánt sokan az internetes személyiségtesztekhez fordulnak – azonban ez mindig nagy hiba, hiszen a félresikerült öndiagnosztizálások jelentős része éppen az ilyen tesztek, kvízek felelőtlen kitöltéséből ered.

A kényszerbetegség kezelése otthon vagy kórházban történik?

Kényszerbetegség gyanújával akkor érdemes pszichológushoz fordulni, ha a kényszeres gondolatok és cselekvések már kihatással vannak normál életvitelünkre, súlyosabb esetekben pszichiáter szakorvos segítségét kell kérnünk. Ha jelentkeztünk egy pszichológusnál vagy szakorvosnál, a szakértő feladata eldönteni, hogy a kényszerbetegség önmagában áll-e fenn – már ha van olyan súlyos a probléma, hogy valóban kényszerbetegségről beszéljünk - vagy valamilyen más pszichés zavar, például személyiségzavar vagy hangulatzavar kísérőbetegségeként jelenik-e meg – a kényszerbetegség kezelése során fontos, hogy minden ok-okozati tényezőt megismerjünk.

A kényszerbetegség kezelése leggyakrabban kognitív viselkedésterápiával történik, amely során a szakember feltárja a kényszerbetegség lelki okai mellett az egyéb lehetséges mentális problémákat, míg ki nem derül, hogy mi a kényszerbetegség alapja, milyen feldolgozatlan traumákra eredeztethetők vissza a kényszeres gondolatok és cselekvések. A kényszerbetegség kezelése otthon is fontos: a betegek csak akkor tudnak kiszakadni a rituálék hálójából, ha szigorú napirendet tartanak, fejlesztik az önfegyelmüket és tudatosan relaxálnak – mindezt súlyosabb esetekben szorongásoldó gyógyszeres kényszerbetegség kezelés is kiegészítheti.

Kényszerbetegség: mikor forduljunk orvoshoz vele?

Fontos kiemelnünk, hogy a mindennapi, gyakran furcsának is minősíthető rituáléink nem féltetlenül utalnak a kényszerbetegség fennállására – teljesen normális például az, ha visszamegyünk megnézni, hogy bezártuk-e az ajtót, vagy hogy elzártuk-e a gázt, de még az is egy normálisnak mondható jelenség, ha a szükségesnél kissé gyakrabban mosunk kezet. Ellenben abban az esetben, ha felülírhatatlan késztetést érzünk egy irreális, józan ésszel fel nem fogható okból történő feladat elvégzésére, vagy ha nem tudjuk kiverni a fejünkből a beteges gondolatainkat, mindenképpen célszerű kikérnünk egy szakember véleményét.

A kényszerbetegség gyanújával akkor érdemes pszichológushoz vagy szakorvoshoz fordulnunk, ha a kényszeres gondolatok és tevékenységek, illetve az azokkal együtt járó szorongás eluralkodtak a mindennapjainkon, megzavarnak minket normál életvitelünk fenntartásában vagy negatív hatással vannak szociális életünkre, munkavégzésünkre, lelki egészségünkre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm