Iced Lemon with honey juice and herb on table

Filléres citromfű szörp recept: ezektől a betegségektől óv meg a citromfű szörp hatása

2023. október 22. 13:30

Tavasztól egészen őszig tart a citromfű szezonja: ha szerencséd van, még most is szedhetsz ebből a népszerű gyógynövényből egy csokorral. Járjunk utána, hogyan készül a citromfű szörp házilag, egyszerűen, milyen citromfű szörp recept használatát javasoljuk, ha a színtiszta citromfű szörp vagy a menta citromfű szörp készítése a cél. Tudtad, hogy a citromfű szörp hatása segíti az emésztőrendszer működését, de még a depresszió tüneteit is enyhítheti?

Cikkünkben a különleges citromfű szörp készítésével kapcsolatos tudnivalókat szedtük össze olvasóinknak: mutatjuk, milyen növény a citromfű, milyen citromfű szörp típusok léteznek és hogyan készül a citromfű szörp házilag, egyszerűen. Milyen citromfű szörp receptek léteznek, elkészíthető-e a citromfű szörp forralás nélkül is? Milyen más növényekkel érdemes kombinálnunk a citromfüvet a szörpkészítés során (pl. menta citromfű szörp, bazsalikom citromfű szörp, gyümölcsös citromfű szörp), és hogyan működik a citromfű szörp hatása, milyen betegségek leküzdésében segíthet a citromfű szörp?

Amit a citromfűről tudni érdemes

A citromfű szörp alapanyaga, a citromfű (Melissa, méhfű, mézfű, mézmenta vagy macskaméz) egy alapvetően közel-keleti eredetű, azonban az ókori görögöknek köszönhetően az egész Földközi-tenger térségében elterjedt, mediterrán fűszer- és gyógynövény. A citromfüvet Magyarországon vélhetően a 18. század vége óta termesztik gyógynövényként, korábban jellemzően a kolostorok füvészkertjeiben fordult elő. Habár vadon jellemzően nem terem meg, a háztáji kiskertek elterjedt növényéről van szó.

A citromfű hajtásait, leveleit jellemzően nyáron gyűjtik, legnagyobb mennyiségben júliusban és augusztusban szedhetjük. Az alapanyagból a citromfű szörp és citromfű tea mellett készíthetünk különféle mártásokat, de zöldfűszer gyanánt is használhatjuk különféle levesekhez, mediterrán stílusú húsételekhez, továbbá limonádékhoz, fagyihoz és süteményekhez is illik – vagyis a citromfű szörp receptjén túl rengeteg módon hasznosíthatjuk ezt a praktikus gyógynövényt.

Hogyan készül a citromfű szörp?

A legtöbb gyógynövényszörpöt – ahogy a citromfű szörpöt is – gyakorlatilag egy nagyon tömény, koncentrált gyógyteából készítjük el, ami a beáztatott, majd forrázott citromfüvön alapszik. Gyakori kérdés, hogy a citromfű szörp forralás nélkül is elkészíthető-e – nos, erre a kérdésre sajnos nemmel kell válaszolnunk, ugyanis a gyógynövények természetes hatóanyagai – ha nem nyersen fogyasztjuk el őket – forrázás útján oldódnak ki az alapanyagokból, vagyis ezt a mozzanatot nem tudjuk, és nem is érdemes elkerülni.

A citromfű szörp készítése kapcsán egyébként több stratégia is létezik: egyes citromfű szörp receptek szerint az alapanyagot elég vízbe áztatni a forralás előtti éjszakán, mások cukorszirupban áztatják ki a gyógynövényt, míg megint mások eleve a forrázással indítanak. Mindegyik citromfű szörp recept helytáll, a lényeg, hogy a citromfű szörp készítése (ez vegyes szörpök, pl. menta citromfű szörp vagy kamilla citromfű szörp késztése esetén ugyanígy van) során adjunk időt az alapanyagnak a kiázásra.

A citromfű szörp hatása az egészségre

Ahogy a fentiekben is említettük, a citromfű nem csak fűszernövény, hanem gyógynövény is: mind a citromfűből készült gyógytea, mind a citromfű szörp pozitív hatással van az egészségünkre. A citromfű hatóanyagai közé tartoznak az illóolajok, a szaponin, a gyanta, a flavonoidok, a cseranyagok és a kávésav, amelyek nyugtató hatással vannak szervezetünkre. A népi gyógyászatban a citromfű szörp, tea fogyasztását ajánlották alvászavar és álmatlanság ellen, illetve idegesség és különféle lelki problémák, depresszió esetén is alkalmazták.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A citromfű szörp és más citromfű készítmények segítenek megnyugtatni az égő gyomrot, mérsékelik a gyomorsavtúltengést, enyhe szélhajtóként csökkentik a hasi puffadást, de hányinger és epeproblémák esetén is fogyasztható. Használták továbbá fejfájásos problémák, migrén ellen, a magas vérnyomás csillapítására, görcsoldóként és méregtelenítő, izzasztó gyógynövényként is. Ki hitte volna, mennyi mindenre jó a citromfű szörp!

Citromfű szörp recept egyszerűen

Nézzük, hogyan történik a citromfű szörp készítése egy filléres citromfű szörp recept segítségével: mutatjuk, hogyan készül a citromfű szörp házilag egyszerűen, nehezen beszerezhető hozzávalók és tartósítószerek nélkül!

A citromfű szörp hozzávalói

  • 1 nagy csokor citromfű
  • 1 l víz
  • 1 kg kristálycukor
  • 2 db bio citrom
  • 1-2 ek citromsav

A citromfű szörp elkészítése

  1. Szedjünk egy nagy csokor friss citromfüvet, tisztítsuk meg a rovaroktól és a földes gyökérrészektől, majd mossuk át alaposan folyóvíz alá tartva.
  2. Készítsünk az 1 l vízből és az 1 kg cukorból 1:1 arányú cukorszirupot (forraljuk föl a vizet és keverjük homogénre a cukorral), majd zárjuk el alatta a lángot.
  3. A tiszta citromfüvet durván aprítsuk össze (nem feltétlenül szükséges lépés a citromfű szörp készítése során), majd tegyük egy kisebb fazékba a cukorsziruppal és a felkarikázott citrommal. Hagyjuk így beáztatva, az edény tetejével lefedve egy éjszakán át.
  4. Másnap forraljuk föl a szirupot, benne a citrommal és a citromfűvel; főzzük kb. 15 percen keresztül, majd szűrjük le a citromfű szörpöt a növényi részekről.
  5. Keverjünk el a forró szörpben 1-2 kanálnyi citromsavat, majd kóstoljuk meg és szükség szerint állítsunk a savanyúságán.

A citromfű szörp tartósítása, tárolása

A fentiek szerint elkészített citromfű szörp tárolásához készítsünk elő két nagyobb csatosüveget (kb. 2 liter citromfű szörp jön ki az adagból), ezeket csírátlanítsuk forró vízzel, majd egy tölcsér segítségével merjük át beléjük a forró citromfű szörpöt. Zárjuk le az üvegeket és hűtsük ki őket száraz dunsztba téve – az így kapott citromfű szörp problémamentesen, hozzáadott tartósítószerek nélkül eláll a következő szezonig. Tároljuk hűvös, fénytől védett helyen!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm