A woman lying/sleeping on her back on the bed with her hand/arm over her head

Így teszi tönkre magát sok magyar nő a rossz alvással: aztán csodálkoznak, hogy minden bajuk van

2023. július 2. 21:00

Az alvászavar rendkívül gyakori panasz, mellyel az emberek orvoshoz fordulnak. A lakosság fele tapasztal meg élete során alvással kapcsolatos problémát, ám a nők – a különböző életszakaszokban végbemenő hormonális változások miatt – sokszor a férfiakétól eltérő, sajátságos alvási gondokkal szembesülnek - írja az Egészségvonal. A várandósok 75-84 százaléka rosszul alszik a terhesség harmadik trimesztere alatt, és a változókor idején a nők több mint 80 százaléka küzd álmatlansággal (insomnia) a menopauza tünetei miatt.

A nők alvásproblémáinak lehetséges okai

A hormonális változások felboríthatják a nők alvási szokásait, ugyanakkor a megváltozott alvási mintázat befolyást gyakorolhat a hormonokra. E kölcsönhatások miatt ördögi kör alakulhat ki. A hormonok szintje emelkedhet vagy csökkenhet, kölcsönös egymásra hatásuk a menstruációs ciklusok alatt, a várandósság időszakában és a változókor idején pedig hozzájárulhatnak a nők megszokott alvási mintázatának felborulásához.

Menstruáció

A női nemi hormonok – az ösztrogén és a progeszteron – termelődése a menstruációs ciklushoz igazodva emelkedik vagy csökken. Az emelkedett progeszteronszint akár egy teljes fokkal is növelheti az élettani testhőmérsékletet, ami önmagában is megzavarhatja az alvási szokásokat. Az alvásproblémák leggyakrabban a vérzést megelőző napokban jelentkeznek, egyéb kellemetlen tünetekkel (puffadás, alhasi görcsök, fejfájás, rossz hangulat, fáradtság) kísérve. Ezeknek a tüneteknek az összefoglaló neve a premenstruációs szindróma (PMS), azaz menstruáció előtti tünetegyüttes.

Várandósság, gyermekágy

A várandósság alatt és a szülést követő időszakban az alvászavar gyakori problémát jelent a nők számára. A várandósság idején jelentkező alvási problémákhoz az alábbi tényezők vezethetnek:

  • hormonális változások;
  • gyakori éjszakai vizelési inger: főként a harmadik trimeszterben jelentkezik, mivel a növekvő méh nyomást gyakorol a húgyhólyagra;
  • a testméret változása miatt az alvás közbeni testhelyzet gyakori váltogatása, kényelmes pozíció keresése;
  • gyomorégés: a megemelkedett progeszteronszint ellazítja a gyomorszájat, amely éjszaka megnyílik, és a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, s ehhez hozzájárul a gyomor összenyomódása a megnagyobbodott méh által;
  • lábikragörcsök: a várandósággal járó megnövekedett testsúllyal és – egyesek szerint – enyhe ionzavarral függ össze;
  • orrdugulás: a magas hormonszint és a szervezetben keringő vér megnövekedett mennyisége következtében vérbőség alakulhat ki az orrnyálkahártyákban;
  • nyugtalan láb szindróma: a láb feszítő, húzó fonákérzésével és mozgatási kényszerével járó tünetegyüttes megnehezíti a nyugodt éjszakai pihenést is.

Fontos tudni, hogy a várandósság alatti elégtelen mennyiségű alvás összefüggésben állhat a szülés utáni depresszió (post partum depresszió) kialakulásával, és nemcsak a várandósok egészségi állapotát befolyásolhatja, hanem akár a magzatukét is. A gyermek születése örömteli esemény és egyben egy merőben új életszakasz kezdete, ami gyökeresen megváltoztatja az újdonsült szülők korábban megszokott életritmusát. Különösen igaz ez az édesanya esetében, akinek a kis jövevényről való gondoskodás mellett önmagára is figyelnie kell, hiszen a szülést követően a szervezetének regenerálódásra van szüksége. A rendszeres éjszakai szoptatás és az újszülött iránti aggódás, állandó készenlét megzavarhatja a kismama alvását.

Változókor

A menopauzát (más néven változókor vagy klimax) az utolsó havi vérzés után eltelt 12. hónaptól számítjuk. Hátterében a szervezetben végbemenő hormonális változások állnak, melyek – többek között – a nők alvási szokásait is negatívan befolyásolhatják. A menopauza során a zavart alvás és a nappali fáradtság a leggyakoribb panasz. A változókori alvászavart hullámokban jelentkező melegebb hőérzet és/vagy éjjeli izzadás kísérheti. A hőhullámok változókorban nappal többször, éjszaka egy-két alkalommal észlelhetők, általában néhány percig, de akár negyedóráig is tartanak. Az éjszakai hőhullámok több alkalommal felébreszthetik az alvó nőt, megzavarva az alvás folyamatát és csökkentve a pihentető alvás mennyiségét.

Mit tehet alvási problémák esetén?

A hormonális változásokhoz köthető alvási problémák csökkentésének számos módja létezik. Általánosan elmondható, hogy a kiegyensúlyozott életritmus (napirend), a nappali szunyókálás kerülése, a megfelelő étkezési szokások kialakítása, az élvezeti szerek használatának kerülése és a rendszeresen végzett testmozgás jótékony hatású nemcsak az egészség megőrzése, hanem a jó minőségű alvás tekintetében is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • Menstruáció: A premenstruációs szindróma tüneteivel küzdő nők számára – amennyiben a közeljövőben nem terveznek gyermekvállalást – megoldást jelenthet a hormonszinteket szabályozó hormonális fogamzásgátlás. Az alvásproblémák leküzdésében segítséget jelenthet továbbá a fizikai aktivitás, az egészséges életmódra való törekvés (mind testi, lelki és pszichés értelemben véve) (ld. még Boldogság és egészség).
  • Várandósság, gyermekágy: Mivel a várandósság alatti alvászavar tüneteinek hátterében számos ok állhat (ld. feljebb), a megoldás is többféle lehet.A gyakori éjszakai vizelés megelőzhető a lefekvés előtt elfogyasztott folyadék mennyiségének csökkentésével. A kényelmes alvási testhelyzet megtalálásában segítséget jelenthet az oldalon való alvás, valamint a párnák has vagy derék alá, illetve térdek közé helyezése. A gyomorégés a fűszeres és savas ételek, valamint a kávé és csokoládé fogyasztásának kerülésével, nehéz helyett könnyű vacsorák beiktatásával csökkenthető.

Az elalvási nehézségek különféle relaxációs technikákkal enyhíthetők. A lábikragörcs kivédése a lábak mozgatásával (nyújtás és behajlítás), illetve bőséges folyadékfogyasztással lehetséges, hasznos lehet továbbá a lefekvés előtti meleg vizes lábfürdő, illetve a láb masszírozása. A nyugtalan láb szindróma tünetei a vas pótlásával (ld. még Vas és vashiány), az alkoholfogyasztás és a koffeinbevitel csökkentésével, valamint rendszeres testmozgással enyhíthetők. Az orrdugulás tünetei ellen sós vizes orrspray lefekvés előtti használata javasolt. Fontos továbbá a hálószoba megfelelő hőmérsékletének biztosítása: a hálóhelyiség ideális hőmérséklete 18,3 °C vagy akörüli.

A csecsemő álmának óvása nemcsak az ő egészséges fejlődése miatt fontos, hanem az édesanya szempontjából is, hiszen neki is kellő mennyiségű és minőségű alvásra van szüksége.

Ennek kivitelezése csak akkor működhet jól, ha a kismama azokat az órákat használja ki pihenésre, amikor a csecsemő alszik. Az első hónapokban a baba körülbelül három óránként szopik, azonban olykor előfordulhat, hogy ennél gyakrabban is szeretne, ezért érdemes az anyának ugyanabban a helyiségben pihennie, ahol a csecsemő alszik. Figyelmeztető jelnek tekintendő és szakember segítsége válik szükségessé, ha az édesanya képtelen aludni azokban az órákban, amikor a csecsemő alszik. A tartós alváshiány ugyanis súlyos kimerültséghez és idővel szülés utáni pszichés zavarokhoz, akár szülés utáni depresszió kialakulásához is vezethet.

  • Menopauza: Akár enyhébben, akár erősebben jelentkeznek a menopauza tünetei, jó hír, hogy ezek enyhítéséért sokat lehet tenni. Nagyon fontos a megfelelő életmód (ld. feljebb), valamint a hőhullámokat fokozó koffein, alkohol és fűszeres ételek kerülése. A stresszkezelés technikáinak elsajátítása és alkalmazása (sport, meditáció stb.) szintén segíthet az alvás minőségének javításában.

A hőhullámok – és a menopauza egyéb tüneteinek – kezelésére többféle kezelési mód áll rendelkezésre. Enyhe és középsúlyos panaszok esetén egyesek hormonmentes, növényi hatóanyagokon alapuló kezeléssel próbálkoznak. Fontos azonban megemlíteni, hogy ezen szerek hatása egyik esetben sem bizonyítható, sőt olykor egészségre károsak is lehetnek (vese/máj károsodása, rákkeltő hatás). Súlyos esetben a kezelőorvos nőgyógyászati hormonterápiát javasolhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem