23 °C Budapest
3D illustration of Salmonella Bacteria. Medicine concept.

Hogy néz ki a szalmonella baktérium és mik a szalmonella tünetei?

2022. július 2. 19:00

A leggyakoribb nyári megbetegedések közé tartozik a szalmonella baktérium okozta fertőzés, ami sokszor igen kellemetlen hasmenéssel jár, gyakran a kisgyermekeket érinti. Milyen baktérium a Salmonella, hogy néz ki a szalmonella és hogyan kerülhetjük el, hogy a gyerekeinknek át kelljen élnie a szalmonella tüneteit?

Tudd meg, milyen ételek fogyasztásával nő az esélye a szalmonella fertőzésnek, hogyan védekezz ellene a legegyszerűbben! A szalmonella mikor jelentkezik, milyen szalmonella fajták vannak, melyik ezek közül a legveszélyesebb? A szalmonella hány fokon pusztul el, mennyire érdemes hőkezelni a húsokat a nyári kánikulában?

Milyen betegség a salmonellosis?

Szalmonellózisnak nevezzük a leggyakrabban kellemetlen hasmenéses tünetekkel járó, Salmonella baktériumok (leggyakrabban a Salmonella enteritidis és typhimurium) okozta bélfertőzést. A baktériumot felfedezőjéről, Daniel Elmer Salmon állatorvosról nevezték el. Egy olyan fertőző betegségről van szó, ami bejelentésköteles, erről a betegellátónak kötelezettsége gondoskodni.

Mik a szalmonella okai?

A szalmonellát leggyakrabban fertőzött állati eredetű élelmiszerek (hús, tojás, tengeri állatok, halak stb.) fogyasztásával vihetjük be szervezetünkbe, ám a fertőzés egyik élelmiszerről a másikra (pl. szezámmag és más magvak, paradicsom okozta szalmonella járvány is előfordult már) is átterjedhet. A szalmonella terjedése betegről betegre is történhet, akkor is, ha valaki csak tünetmentes szalmonella hordozó. Háziállatoktól is elkaphatjuk.

Hogy néz ki a szalmonella?

Salmonella néven értjük az Enterobacteriaceae családba tartozó Gram-negatív baktériumnemzetséget; megjelenésüket tekintve egyenes pálcákról van szó, a legtöbbjük mozgásra képes, peritrich csillózattal rendelkezik. Ezek a baktériumok emberi és állati eredetű patogének, a bélrendszerben és a környező nyirokszervekben telepszenek meg, a fertőzés után tartós, de nem állandó immunitás alakul ki velük szemben. Súlyos esetekben a szalmonella átterjedhet a keringési rendszerre is.

Hogy néz ki a szalmonella?
Hogy néz ki a szalmonella?

Mik a szalmonella tünetei?

A szalmonella egy tipikus hasmenéses betegség, legjellemzőbb tünetei a vizes, nyákos hasmenés, a hasi fájdalom és görcsök, a hányás és a hányinger, illetve felléphet még láz és hidegrázás is. A kimerítő hasmenéstől a betegnek elesettségérzése van, a folyadékveszteség szövődményeként kialakulhat alacsony vérnyomás, keringési zavarok, akár ájulás is. A szalmonella szövődményei lehetnek ritka, súlyos esetekben veseelégtelenség, vérmérgezés, szívbél- mell- és agyhártyagyulladás.

A szalmonella tünetek a fertőzött étel, ital elfogyasztása után 6-48 órán belül jelentkeznek, a maximum lappangási idő 2 nap. A szalmonella betegség lefolyása többnyire 7 napon belül megtörténik, a lázas állapot ebből 2-3 napig eltarthat. Maga a Salmonella baktérium a székletből további 5-7 héten keresztül is kimutatható, míg a kórokozó ürül.

A szalmonella típusai

A szalmonella megbetegedés 3 klinikai típusba sorolható, amelyek az enterocolitis (a leggyakoribb szalmonella típus, a beleket és a nyirokszerveket érinti, fő tünete a hasmenés, a baktériumok ritkán a keringési rendszerbe is bekerülnek), a szepszis / gócfertőzés (magas lázzal, sokszor kiütésekkel járó vérmérgezés, a baktérium más szervekben is elszaporodhat, tályogokat okozhat – nehezen kezelhető, veszélyes betegség) és az enterális láz, más néven tífusz (nem hasmenéses betegség, rossz higiéniájú országokban védőoltásokkal védekeznek járványai ellen).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szalmonella mikor jelentkezik?

Szalmonella járvány leggyakrabban nyáron alakul ki, azonban az év során akármikor megfertőződhetünk vele, emellett a szalmonella erősen összefügg a személyi- és élelmiszerhigiéniával. Úgy védekezhetünk szalmonella ellen a legjobban, ha nagy figyelmet fordítunk az élelmiszerek tisztítására, hőkezelésére – süssünk, főzzünk meg mindent alaposan, illetve figyeljünk oda a különféle nyers élelmiszerek – különösen a hús – lejárati idejére. Maga a szalmonella baktérium láthatatlan, szagtalan, semmilyen jel nem utal a fertőzöttségre.

A szalmonella fertőzés részben összefügg a nyári kánikulával, hiszen ilyenkor jóval nagyobb az esélye a húsáruk romlásának – akár már néhány óra alatt tönkre mehet a hús, éppen ezért nagyon fontos, hogy mindent tároljunk a hűtőben. Az is fontos, hogy a lejáratközeli húsokat ne rakjuk el a fagyasztóba, ugyanis a szalmonella hónapokon keresztül életképes még fagyott állapotában is. Továbbá: mindig mossunk kezet, mielőtt és miután nyers élelmiszerekkel érintkeztünk, hogy így is csökkentsük a salmonellosis esélyét.

A szalmonella hány fokon pusztul el?

A szalmonella a meleget és a nedvességet kedveli: 6°C-on osztódnak, 10 és 50°C között szaporodnak, és csak 70°C fölött pusztulnak el, ezért nagyon fontos, hogy alaposan átsüssük a húsokat. Nyáron célszerű teljesen átsült, alaposan hőkezelt ételeket fogyasztani, a saját húslevében ázó olvasztás is kerüljük!

Hogyan diagnosztizálják a szalmonellát?

Ugyanúgy, ahogy a legtöbb hasmenéses emésztőrendszeri megbetegedés esetén, szalmonella gyanújánál is érdemes a háziorvoshoz fordulnunk és kérni egy széklettenyésztést, hiszen így járhatunk legegyszerűbben a dolog végére. Tartós hasmenéses, hányásos problémáknál a legtöbb esetben valamilyen fertőző betegségre érdemes gyanakodni (ez nem feltétlenül szalmonella, lehet calicivírus, rotavírus, gombás fertőzés stb.), ám sima ételmérgezés is kiválthatja a tüneteket. A széklettenyésztés mellett érdemes elmennünk más rutinvizsgálatokra is, például laborvizsgálatra, vagy egy hasi ultrahangra, hogy kizárjuk a szervi gyulladásokat.

Hogyan történik a szalmonella kezelése?

A szalmonella elleni legfontosabb fellépés a rehidratációval, vagyis a hasmenés során elvesztett folyadék pótlásával és a kiszáradás megelőzésével történik – ezt a legtöbb esetben egyszerű vízivással megtehetjük, ám gyerekek, idősek részére vannak speciális iontartalmú folyadékok is; infúzióra ritkán van szükség. Szalmonella ellen hasfogó gyógyszerekkel nem javallott védekezni, ugyanis azok gátolják a Salmonella baktériumok ürülését, elnyújthatják a szalmonellafertőzés hosszát (ez alól kivétel az utazás). Súlyosan elhúzódó legyengült állapot, illetve szepszis gyanúja esetén antibiotikumos kezelés történhet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem