A legújabb kutatások szerint a táplálékkiegészítők hatékonyságát növelheti, ha figyelembe vesszük a bevételük ideális időpontját.
Ezzel a trükkel veszik rá az élelmes édesanyák gyereküket a főzelékevésre: nem nagy ördöngösség
A zöldborsó és a zöldbab igazi tavaszi zöldségek, amelyeket többnyire főzelékként vagy levesként fogyasztunk. A főzelékek azonban egyre ritkábban kerülnek a családok asztalára, sok esetben azért, mert a gyerekek nem igazán szeretik, sőt megkóstolni sem akarják.
Az Európai Friss Csapat – Az ízek ereje program, dietetikusa segítségével, most bemutat néhány kreatív ötletet és egy egészséges főzelékreceptet is, amelyek segíthetnek rávenni a gyerekeket, hogy szívesebben fogyasszanak, kóstoljanak meg főzelékeket. A zöldborsó és a zöldbab – a szezon két zöldsége – igazi „főzelék-klasszikus”, amiket érdemes beépítenünk a táplálkozásunkba, hiszen nemcsak finomak, hanem egészségesek is.
Kalória- és zsírtartalmuk meglehetősen alacsony, fehérjében, rostokban viszont gazdagok, emiatt segítik az emésztést és jól beilleszthetők a fogyókúrába is. Vitaminok és antioxidánsok is bőséggel találhatók a zöldborsóban és a zöldbabban. Mindkettőben van többek közt A-, B-, C- és E-vitamin, amelyek pozitívan befolyásolhatják az általános egészséget és hozzájárulnak az immunrendszer kiegyensúlyozott működéséhez.
A C-vitamin emellett a kollagén termeléséhez is szükséges, ami bőrünk védelmében játszik alapvető szerepet. A borsó különleges fehérjetartalma miatt különösen hasznos lehet az izomfelépítés, a bőr és a haj számára. A zöldborsó jótékonyan hathat a szemre, míg a zöldbab mangántartalma révén a csontok egészségét támogatja.
Ez a két szuperzöldség számos módon elkészíthető: grillezve, a borsó akár hüvelyével együtt is, főzelékként, levesként. A zöldbab rakottan egytálételként is kitűnő! A zöldborsó püré formában kiválthatja a burgonyát, de köretként mindkét zöldség párolva vagy salátaként is fogyasztható. Persze hagyományosan levesként, főzelékként is érdemes elkészíteni. A nagy mennyiségben történő fogyasztásuk kerülendő, mert annak, aki hajlamos rá, puffadást okozhatnak.
Tippek a dietetikustól
Biztosan sokan jártak már úgy, hogy az otthon lévő alapanyagokból nem jön ki egy „főzeléknyi” adag. Ilyenkor nem kell megijedni, bátran kombinálhatjuk őket. A zöldborsó és a zöldbab remekül illenek egymáshoz, és érdekes fűszerekkel – például mentával vagy bazsalikommal – még különlegesebbé varázsolhatók
– fogalmaz Fülöp Lili, az Európai Friss Csapat – Az ízek ereje program dietetikusa. Szerinte az étel színe, a tálalás is nagy szerepet játszik abban, hogy a gyerekek megeszik-e a számukra kínált fogásokat. „A zöldbab és a zöldborsó színét mindenképpen érdemes kiemelni. Ha ezt még kreatív tálalással is feldobjuk, nagy eséllyel meg fogja kóstolni a gyermek a főzeléket.” – mondja a szakember.
- Őrizzük meg a zöldségek színét a főzelékben!
- Pürésítsünk bátran, ha a gyerek nem szereti a darabokat a főzelékben!
- Legyünk kreatívak a feltétekkel: formázott tükörtojás, virsli arc. Ki tudna például ellenállni egy szív- vagy egy virág alakú tükörtojásnak?
Újragondolt színes főzelék
Napjainkban a főzelék nincs annyira előtérben, ezért Fülöp Lili most egy olyan receptet állított össze, amely még egészségesebbé teszi a főzelékeket, és kicsit újra is gondolja őket, különleges fűszerekkel.
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)
A recept trükkje természetesen más zöldségekből készült főzelék esetében is bevethető, hiszen a végeredmény minden esetben egészségesebb, és színre is mutatósabb lesz, mint a hagyományos változatok. Ne mondjunk le a főzelékekről, mert a zöldségek, amelyekből készülnek – akárcsak a zöldbab és a zöldborsó – számos jó tulajdonsággal rendelkeznek, vitaminokat tartalmaznak és gazdagok rostokban! Így elengedhetetlenek az egészségünk megőrzéséhez, bizonyos krónikus betegségek megelőzéséhez és a gyermekek egészséges fejlődéséhez.
Zöldborsó-, vagy zöldbabbal kevert zöldborsó főzelék – recept Fülöp Lilitől
Hozzávalók 4 fős családnak:
- 300 g zöldborsó, vagy 100 g zöldbab és 200 g zöldborsó
- 1 fej vöröshagyma
- 1 dl 12%-os tejföl
- 1 evőkanál liszt
- 1 evőkanál olaj
- só
- bors
- menta- vagy bazsalikomlevél
Felhevítjük az olajat, és üvegesre pároljuk rajta az apróra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a fűszereket, és ráhalmozzuk a zöldségeket, majd alaposan átkeverjük. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Ha megfőttek a zöldségek, jöhet a trükk! A zöldborsó, a zöldbab felét kivesszük, egy megfelelő tálba tesszük, és pürés állagúra turmixoljuk! Az így kapott pürét visszaöntjük a zöldségekhez, és jól elkeverjük.
Ezzel a lépéssel részben ki tudjuk váltani a lisztes sűrítőanyagot, nem beszélve arról, hogy gyönyörű színt adunk a főzelékünknek. A lisztet és a tejfölt összekeverjük, majd behabarjuk vele a zöldségeket. Végezetül hozzáadjuk a mentát vagy a bazsalikomot, és még néhány percet a tűzön hagyjuk, amíg teljesen be nem sűrűsödik. Természetesen a menta és a bazsalikom helyett ízlés szerint használhatunk hagyományos ízesítést is: pirospaprikát, fokhagymát vagy babérlevelet.
A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.
Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.
Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.
Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.
-
Vállalkoznál, de nem tudod, hogyan kell? Jelentkezz a Delfinek között programra!
Pitcheld vállalkozásod a GEN Z Fest-en, ahol mentoraink segítségével lendülhetsz túl a problémákon.
-
Folytatódik az árcsökkentési program a Lidlben: mutatjuk, milyen akciók érkeztek
A magyar vásárlók különösen árérzékenyek, még mindig megnézik, hogy mire, mennyit költenek.
- Gálik Zoltán: rosszul áll Rishi Sunak és a Konzervatív Párt szénája
- Kolumbia megszakítja diplomáciai kapcsolatait Izraellel
- Sajtóértesülés: Bajnai Gordon szervezetének aktivistái segíthetik Magyar Péteréket
- 11 milliós „illatos” fogás a röszkei határon
- Növekedésbe fordult a légúti betegségek száma – friss adatok
- Rendkívüli üzemanyagár-változást jelentettek be