Digital generated image of  the corona virus from the 2020 made of glass on grey background.

Ismét bezárkóznak ezek az országok: egyre több helyen terjed aggasztóan a delta mutáns

2021. július 5. 15:03

Egyre több ország dönt szigorított beutazási szabályok meghozása, korlátozások mellett a koronavírus legújabb veszélyes mutánsa, a delta (indiai) terjedése miatt. Azt, hogy a beadott vakcinák mennyire hatásosak az új variánssal szemben, még csak most tudják tesztelni, ezért sokan tartanak attól, hogy a negyedik hullámot a delta fogja berobbantani. A Pénzcentrum összegyűjtötte, hogy eddig júliusban milyen hírek érkeztek a delta terjedésével kapcsolatban.

Az izraeli egészségügyi minisztérium elmúlt hetekben rögzített adatai szerint a delta variáns megjelenése előtt 94,3 százalékban védett a koronavírus okozta betegségtől (Covid-19) az oltás, az új változat esetében azonban ez az arány 64 százalékos. A kórházba kerülés és a súlyos megbetegedés ellen azonban továbbra is hatékony a Pfizer-vakcina. Azon esetek többségében, amikor beoltott embereknél kialakult a Covid-19, a tünetek enyhék voltak. Miközben még kevés adat van arra vonatkozóan, mennyire hatékonyak egyes vakcinák a mutánsokkal szemben, egyre több országban üti fel a fejét az új variáns. Sok helyen már meg is tették a szükséges lépéseket.

Európai hírek

Franciaországban a következő két hétben dől el, hogy a koronavírus-járványnak a fertőzőbb delta variáns miatt ősszel lesz-e egy negyedik hulláma - mondta vasárnap az oltási kampányért felelős kormánybiztos, Alain Fisher. Az egészségügyi miniszter arra figyelmeztetett, hogy a járvány nyári megerősödésének potenciális veszélye fenyeget a delta variáns térnyerése miatta, amely immáron a fertőzések harmadát okozza, és "tönkre is teheti a nyarat". (július 4., vasárnap)

Tavaly augusztus óta nem volt ilyen kevés új fertőzött Szlovéniában, mint az elmúlt 24 órában, ugyanakkor a kormány a gyorsabban terjedő delta variáns miatt szigorítani kényszerült a beutazási szabályokon - írta a helyi sajtó vasárnap. Ljubljana szombattól a beoltottságtól és a negatív teszteredménytől függetlenül rendelt el automatikus tíznapos karantént többek között a Franciaországból, Írországból, Liechtensteinből, Nagy Britanniából és Egyiptomból érkezőkkel szemben. Utóbbi meglepetésként érte a szlovéneket, akiknek Egyiptom az egyik legkedveltebb nyaralóhelye. (július 4., vasárnap)

Ukrajnában szombatra mintegy hétszáz új koronavírusos beteget és több mint harminc halálos áldozatot jegyeztek fel, a megelőző napitól alig eltérő számút, így a járvány terjedése továbbra is stagnálást mutat. Közben a nyugat-ukrajnai Lviv (Lemberg) városvezetése úgy döntött, hogy szigorít a karanténszabályokon, megnöveli a koronavírusos betegek számára fenntartott kórházi ágyak és a védőoltások napi számát a delta variáns terjedésének veszélye miatt.

Ukrajnában eddig hivatalosan két betegnél azonosították a különösen veszélyes delta variánst. Jelenleg a központi kormányzat döntése alapján az ország egészében a legenyhébb, "zöld" szintű karanténkorlátozások vannak érvényben. Lvivben a vendéglátóhelyeken, valamint a kulturális és egyéb rendezvényeken készülnek szigorítani, Andrij Szadovij polgármester szavai szerint "észszerű határokon belül", részleteket azonban nem hozott nyilvánosságra. (július 3., szombat)

Medjugorjéba érkező zarándokoknál mutatták ki először a koronavírus delta variánsának jelenlétét Bosznia-Hercegovinában - közölte az N1 regionális hírtelevízió. Az adásban nyilatkozó járványügyi szakértő elmondta, száz tesztből öt lett pozitív a delta variánsra, néhányat még vizsgálnak. 

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szombatra 74-gyel 716 717-re, Koszovóban 17-tel 107 345-re, Észak-Macedóniában 11-gyel 155 700-ra, Montenegróban 20-szal 100 292-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 15-tel 205 008-ra nőtt. A szerb egészségügyi minisztérium még pénteken közölte, hogy az országban két embernél mutatták ki a koronavírus delta variánsának jelenlétét. A két fiatal nem volt beoltva, és a közelmúltban tért haza külföldről. (július 3., szombat)

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Újra emelkedik az új igazolt koronavírus-fertőzöttek napi száma Csehországban, míg a kórházban kezelteké tovább csökken - közölte a cseh egészségügyi minisztérium. Csütörtökön 164 új esetet szűrtek ki a laboratóriumok, hetvennel többet, mint egy hete.

Az orvosok szerint figyelmeztető jel, hogy a járvány terjedési mutatója, az úgynevezett reprodukciós szám már 1,3-ra emelkedett. Ez január óta a legmagasabb érték. A járvány gyorsulása ezúttal a nagyon veszélyesnek ítélt delta vírusmutáció terjedésének a következménye - állítják a járványügyi szakértők. A tárca statisztikája szerint a mutáció okozta fertőzésnek már több mint 120 esetét mutatták ki Csehországban. (július 2., péntek)

Déli félteke

Bár Európában sem egységes a kép, a déli féltekén okozhat most igazán nagy gondokat a delta variáns terjedése. Dél-Afrikában rekordot döntött pénteken a koronavírus-járvány újonnan regisztrált fertőzöttjeinek a száma az elmúlt 24 órában több mint 24 ezer esettel. Cyril Ramaphosa elnök egy hete újabb korlátozásokat vezetett be a koronavírus jóval fertőzőbb delta variánsa további terjedésének megfékezésére. A többi között felfüggesztették az alkohol árusítását és bezáratták az éttermek belső helyiségeit. (július 3., szombat)

Ausztrália pedig felére csökkenti az országba érkezők maximálisan megengedett számát a koronavírus-járvány elleni intézkedések keretében, miután a kontinensen nemrég felbukkant a vírus delta variánsa - jelentette be pénteken Scott Morrison ausztrál miniszterelnök, aki elmondta: a július 14-től életbe lépő, várhatóan augusztus 31-ig tartó korlátozástól azt remélik, hogy csökken a nyomás a szállodákra a karanténok miatt.

Az intézkedés értelmében hatezer helyett hetente legfeljebb háromezren érkezhetnek az országba. Morrison újságíróknak elmondta, tervezik azt is, hogy a jövőben könnyítéseket biztosítanak az utazási korlátozások alól azoknak, akik a vírus elleni oltás mindkét adagját megkapták. Az elsőként Indiában azonosított, fertőzőképesebbnek tartott delta vírusvariáns terjedését az ausztrál hatóságok nagyrészt a karanténszállodákból kijutott fertőzésekre vezetik vissza. A mutációt az elmúlt hetekben több ausztrál szövetségi államban kimutatták. (július 2., péntek)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm