Váratlan fordulat a Covid kórokozója körül: kiterítette lapjait a WHO, ez mindent megváltoztat

Váratlan fordulat a Covid kórokozója körül: kiterítette lapjait a WHO, ez mindent megváltoztat

2024. április 22. 12:15

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) frissítette a levegőben terjedő kórokozók, úgy mint a Covid-19, az influenza és a kanyaró meghatározását, hogy az magában foglalja a légúti cseppek minden méretű levegőben való terjedését és közvetlen lerakódását is, célja pedig a kommunikációs zavarok csökkentése és az átviteli kockázatok pontosabb megértése - írja a CNN.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) frissítette a levegőben terjedő kórokozók, mint például a Covid-19, az influenza és a kanyaró meghatározását. A változtatás célja a kommunikációs zavarok csökkentése az átviteli módok leírása kapcsán.

A WHO technikai jelentése, amely több száz tudóssal való konzultáció eredménye, két fő alkategóriát határoz meg: a "levegőn keresztül történő átvitel" és a "közvetlen lerakódás". Az előbbi esetben a fertőző részecskék köhögés vagy tüsszentés során kerülnek a levegőbe és lélegezhetik be őket mások. A "közvetlen lerakódás" pedig akkor történik, amikor ezek a részecskék közvetlenül egy másik személy nyálkahártyáira kerülnek. Mindkét esetben alkalmazható a "levegőn keresztül történő átvitel" kifejezés.

Linsey Marr, aeroszolkutató és professzor hangsúlyozta az új terminológia fontosságát az átlagemberek számára érthető kommunikációban. Kiemelte, hogy korábban sok félreértés volt például a Covid-19 terjedésével kapcsolatban, ami rossz védekezési stratégiákhoz vezetett.

A WHO reméli, hogy az új jelentés segít majd egységesíteni a tudományos közösség nyelvezetét és elősegíti az egyértelmű kommunikációt. Jeremy Farrar, a WHO vezető tudósa kiemelte az interdiszciplináris együttműködés fontosságát ebben a kérdésben.

A Covid-19 világjárvány idején tapasztalt zavart okozott az eltérő terminológia használata. Tudósok sürgették a WHO-t annak elismerésére, hogy a vírus levegőben lebegő cseppekből is terjedhet. Ha ez az információ korábban rendelkezésre állt volna, talán más ajánlásokat fogalmaztak volna meg például a maszkviselés vagy a helyiségek szellőztetése kapcsán.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Dr. Jessica Justman és Stephen S. Morse is kiemelték az új jelentés jelentőségét abban, hogy tisztázta és egyszerűsítette azt, hogyan írható le legjobban a légúti betegségek terjedése. Mindketten arra mutattak rá, hogy ez segíthet a jobb megelőző intézkedések kidolgozásában.

Összegezve, az Egészségügyi Világszervezet új jelentése fontos lépést jelent afelé, hogy világosabb képet adjon arról, hogyan terjednek bizonyos betegségek levegőn keresztül. Ez nem csak tudományos konszenzust hozhat létre, de javíthatja azt is ahogyan közegészségügyi üzenetek formálódnak és közvetítve vannak világszerte.

Címlapkép: MTI/EPA/Keystone/Salvatore Di Nolfi

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 4. szombat
Mónika, Flórián
18. hét
Május 4.
A tűzoltók napja
Május 4.
Star Wars Nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem