Rear windshield of a car shattered by a tree limb which has fallen during a thunderstorm.

Megrohamozták a magyarok a biztosítókat: mitől félhetnek ennyire?

2023. augusztus 10. 15:05

A múlt héten országszerte pusztító vihart követően 104 százalékkal nőtt a lakásbiztosítások iránt érdeklődők száma és 64 százalékkal több szerződés született az egy héttel korábbihoz képest az egiyk biztosítási portálon. A lakásbiztosítások átlagdíja közel 38 ezer forint volt, és a cascobiztosítások is népszerűbbek lettek.

A múlt hét végén pusztító rengeteg csapadékkal és erős széllel járó vihar sok ingatlanban és autóban tett kárt, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) szerint rekordösszegű, akár a 4,5 milliárd forintot is meghaladó kárrendezéssel számolhatnak a biztosítók. Emellett megugrott a biztosítási kedv is, sokak ugyanis a vihar miatt “kapcsoltak” - közölte a Netrisk a saját adatai alapján.

Kiugró bővülés

A többnapos vihart követő napokban, augusztus 5-7-e között, a lakásbiztosítást keresők 104 százalékkal több kalkulációt végeztek el, mint egy héttel korábban a Netrisk oldalán. Továbbá 64 százalékkal emelkedett a konkrét szerződést kötők aránya is. Azaz sokan a mostani és a korábbi viharok pusztítását látva léptek: a Netrisknél a legtöbben a régi lakásbiztosításukat cserélték le újabb, a korábbinál szélesebb szolgáltatási és kártérítési fedezetet nyújtó konstrukcióra.

Érdemes mindenkinek megnézni a meglévő lakásbiztosítását, hogy milyen értékkel szerepel benne az ingatlan és pontosan milyen károkra nyújt fedezetet. Például védve vagyunk-e a villámok okozta elsődleges és másodlagos károktól, utóbbiak közé sorolható, ha a villámcsapás túlfeszültséget generál az ingatlan áramhálózatában és tönkretesz bizonyos gépeket. A kínálatban fontos még a kiegészítő biztosításokat megnézni, más a helyzet ugyanis egy olyan ingatlannal, ahol például napelemek is vannak”- mondta Besnyő Márton, a Netrisk.hu ügyvezető igazgatója. A társasházakban élőknek is érdemes résen lenniük, a társasház saját biztosítása ugyanis nem feltétlenül térít minden, az egyes lakást érő kár esetén. A Netrisk adatai szerint egyébként sokan kötnek saját lakásukra is külön biztosítást, hogy a viharra, felhőszakadásra, jégverésre, villámcsapásra vagy villámárvízre biztosan legyen fedezet.

A mostani viharok után kötött lakásbiztosítások éves átlagdíja közel 38 ezer forint. Ez az összeg elenyésző ahhoz képest, amilyen károkat tud okozni egy-egy vihar

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- tette hozzá a szakember.

Sokan érdeklődtek a casco iránt

A vihart követő napokban a cascobiztosítások iránti érdeklődés is megnőtt: 44 százalékkal többen néztek maguknak ilyen biztosítást, a megkötött cascobiztosítások átlagdíja közel 144 ezer forint volt. Besnyő Márton szerint érthető a cascobiztosításoknál látható keresletnövekedés, mivel a viharoknál sokszor kétséges, hogy ki fizeti ki a kárt, ha mondjuk egy fa dől rá a kocsira. A cascóval viszont biztosra mehetnek az autósok.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem