12 °C Budapest
Fuel pumps at a gas station

Autósok, figyelem! Ezeken a kutakon nem érvényes az árstop: itt idén nyáron is teli áron kell tankolnod

2022. május 23. 19:05

Aki külföldre készül autóval idén nyáron, vagy még a tavasszal, az jobban teszi, ha még a határ előtt teletankolja a kocsiját, ugyanis elképesztően húzós árak várják a benzinkutakon, bármelyik irányba is indul el. A Pénzcentrum összeszedte, melyik környező országban mennyit kell fizetni a 95-ös benzinért, illetve a gázolajért.

Hiába pörög a belföldi turizmus, az előzetes felmérésekből az derül ki, hogy a magyarok nem tettek le a külföldi utazásaikról sem. A KSH adataiból tudjuk, hogy 2021-ben Ausztriába, Szlovákiába, Romániába, Ukrajnába utaztak a legtöbbet a magyarok. Az ötödik helyen Szerbia, a hatodikon Horvátország áll.

Ezeket a közeli úti célokat gyakran autóval közelítjük meg, és természetesen, aki teheti, még itthon teletankolja a kocsit, hiszen a benzinár-stop miatt, Magyarországon olcsóbb az üzemanyag.

A magyar kormány még tavaly, 2021. november 11-én döntött arról, hogy befagyasztja a hazai üzemanyagárakat, az intézkedés november 15-én lépett életbe. Első körben 3 hónapra szólt a 95-ös benzin és a gázolaj 480 forintos rögzítése, de meghosszabbították először május 15-ig, majd július 1-ig. Ez a 480 forintos ár, mai árfolyamon számolva 1,25 eurót jelent, ennél a környező országokban csak drágábban lehet hozzájutni.

Ahogy a táblázatból is látszik, Németországban, Csehországban és Szlovákiában a legdrágább a benzin a közeli országok közül, Szerbiában a legolcsóbb, de még ott is több mint 100 forinttal drágább a 95-ös.

Ahogy arról a Pénzcentrum is beszámolt, a héten szerdán csökken a gázolaj beszerzési ára bruttó 11 forinttal. Ez várhatóan a piaci árazású gázolaj árát, illetve a prémium gázolaj árát fogja érinteni. A benzin esetében a hét közepén nem lesz árváltozás, ahogy a 480 forintos hatósági árakat illetően sem. Szabályozás nélkül 669 Ft/literes átlagáron tankolhatnánk a 95-ös benzinből a hazai kutakon, gázolajat pedig 679 Ft/literért tudnánk vásárolni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A magyarok jó része meggondolná, hogy mennyit autózna, ha kivezetnék a benzinár-stoppot, és újra piaci árakon kellene tankolni - derült ki a Pénzcentrum felméréséből. A válaszadók jelentős hányada már a 480-as hatósági árat is sokallja, viszont a kitöltők ötödének mindegy, mennyibe kerül az üzemanyag, kifizetné - vagy valami miatt úgyis ki kell neki fizetnie.

A júliusig meghosszabbított benzinárstop egyre nagyobb gondokat okozhat a kisvállalkozásoknak. Korábban Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke a Pénzcentrumnak arról beszélt, hogy ha nem kapnak további kompenzációt az államtól, akkor a kiskutak az árstop végéig sem húznák.

Mivel az állami támogatás 3 hónapra szólt, nekünk május végéig kell fenntartani a szolgáltatást - ehhez a forinteszközöket a kormány már ki is fizette -, de június elsejétől a nem látom értelmét, hogy kinyisson akár egy magánkút is, ha nem oldódik meg a helyzet

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem