Kiderült a Temu és Shein újabb sötét titka: ez nagyon komoly hatással lehet mindenki életére

Pénzcentrum2024. február 22. 20:13

A Shein és a Temu gyorsan növekvő népszerűsége, amivel naponta közel 600 000 csomagot szállítanak az Egyesült Államokba, jelentős nyomást gyakorol a globális légi árufuvarozási iparágra. Ezáltal versenyt generálva a korlátozott kapacitásért és emelkedő költségeket okozva az ázsiai kiindulópontokról - jelentette a Reuters.

Olyan 'fast fashion' óriások, mint a Shein és a Temu vállalatoknak a dinamikus növekedése jelentős változásokat hozott a globális légi árufuvarozási piacra. Ezek a cégek ugyanis egyre nagyobb versenyt generálnak a korlátozott légi fuvarozási kapacitásért azért, hogy gyors szállítással vonzzák be a vásárlókat. A Shein és Temu például naponta közel 600 000 csomagot küld az Egyesült Államokba, ami jelentősen növeli az ázsiai kiindulópontok, mint Guangzhou és Hongkong légi fuvarozási költségeit. Ez kapacitáshiányhoz vezet, és gyakorlatilag megszünteti a csúcsidőszakon kívüli időszakokat.

A Cargo Facts Consulting szerint ezek a vállalatok naponta több ezer tonna árut szállítanak, ami megközelítőleg 108 Boeing 777-es teherszállító repülőgépnek felel meg. A fast fashion termékek iránti erős kereslet miatt ezek a cégek jelentős részesedést képviselnek a globális piaci forgalomban. A Baixiao.com szerint a 'fast fashion' már az összes kínai határokon átnyúló e-kereskedelmi szállítmány felét teszi ki.

Ez a tendencia nem csak az árufuvarozás költségeit növeli, hanem helyhiányt is okoz más iparágak számára, miközben alternatív logisztikai lehetőségeket keresnek. Az Apple példáját látva elképesztő, hogy még ilyen nagy technológiai vállalatok is versenybe szállnak ezekkel az új e-kereskedelmi óriásokkal a korlátos légi fuvarozási kapacitásért.

Nem véletlen, hogy számosa jele mutatkozik annak, hogy ezek a cégek mostanra inkább a tengeri fuvarozást fontolgatnák, illetve raktárak nyitását tervezik Kínán kívül annak érdekében, hogy lerövidítsék az áruszállítás idejét más régiókba. A Boeing előrejelzése szerint Kína légi teherszállító flottája jelentősen bővülni fog az elkövetkező évtizedekben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Temu azt nyilatkozta az üggyel kapcsolatban, hogy eladókat keres az Egyesült Államokban és Európában annak érdekében, hogy csökkentse a szállítási távolságokat és időt. A légitársaságok és szállítmányozók is mérlegelik, milyen mértékű kapacitást biztosítsanak ezeknek az új piaci szereplőknek.

Címkék:
vállalat, világ, nagyvállalat, vállalatok, temu,