14 °C Budapest

Magyarok tömegeinek lapul értéktelen pénz a zsebében: nagyot néznek majd fizetéskor

2020. január 27. 11:28

Bődületesen sok, értékben majd 154 milliárd forintnyi pénz van a magyar lakosság birtokában bevont bankjegycímletekben - tudta meg a Pénzcentrum. Sok a felhalmozott 10 000 és 20 000 forintos is, de a legtöbben - valószínűleg figyelmetlenségből vagy nemtörődömségből - a régi 500, illetve 1000 forintosból tankoltak fel, előbbiből majd minden magyar állampolgárra jutna másfél, utóbbiból pedig egy.

2019. december 31-el befejeződött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014-ben indított forintmegújítási programja. Ez volt ugyanis az a dátum, amikor még utolsóként a boltokban is elfogadták a régi tízezrest. 2020-tól viszont már csak a megújult bankókkal lehet fizetni hazánkban. Ennek ellenére a magyar lakosság bődületes mennyiségű "lejárt" forintbankjeggyel rendelkezik, nevezetesen

153,8 milliárd forint értékben van még a lakosságnál bevont, de még átváltható bankjegy

- tudta meg a Pénzcentrum az MNB-től. Lapunk ezen felül kíváncsi volt arra is, hogy pontosan, a már bevont forintbankjegyek közül melyek ragadtak be leginkább a magyaroknál. 

Súlyos milliárdokon csücsülünk

Először lássuk, értékben mely bevont papírcímletek halmozódtak fel leginkább a lakosságnál:

Értékben tehát a régi 10 és 20 ezresből ragadt be a legtöbb, ami persze nem véletlen a magas névérték miatt, de ha megnézzük, hogy darabszámban ez miként csapódik le, akkor már egy teljesen másik kép rajzolódik elénk:

Min az a grafikonon is látszik, a magyar lakosság bődületesen sok, több mint 15 millió darab régi 500-sal van felszerelkezve, aminek igazából a mindennapi életben nem sok hasznát veszi. De ugyanígy rendkívül sok, több mint tíz millió darab régi ezres is lapul a magyarok zsebében, amivel szintén nem lehet fizetni sehol.

Darabszámra legkevesebb régi címlet az 5000-ből ragadt a magyaroknál, alig több mint két millió darab, de nem sokkal több a 20 000 ezresek száma sem, ebből alig több mint 2,5 millió darab van még a párnacihákba vagy a széfekbe elrejtve.

Haszontalan papírfecnik

Fontos persze megjegyezni, hogy a már bevont címletekkel a kereskedelemben senki nem tud fizetni, de azért senki ne ragadjon benzint, és égesse el a vagyonát. Ugyanis a bevont címleteket még jó ideig be lehet váltani újakra, csak hát ez annyival macerásabb, hogy az embernek magának kell utána járnia:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A MNB hivatalos tájékoztatójából jól látszik, hogy a még jóval egyszerűbb, azaz hitelintézeti vagy postai átváltással is jócskán van ideje élnie a magyaroknak. 2020-ban összesen 3 bevont forintbankjegyet tudnak átváltani így, 2021-ben egyet, míg 2022-ig a maradék kettős is lehetőség lesz. 

A bevonási határnapot követően a hitelintézetek és a posta három évig kötelesek díjmentesen törvényes fizetőeszközre átváltani a bevont címleteket, így az egyes címletek átváltási határnapja a bevonási dátumhoz igazodik

- tájékoztatta a határidőkkel kapcsolatban az MBN a Pénzcentrumot. 

Ezután sem kell persze senkinek sem aggódnia, ugyanis a régi forintbankjegyek értéke 2037-2039-ig megmarad - ekkora esedékesek ugyanis az átváltási határnapok -, úgyhogy, aki még akar, mától számítva akár 17-19 évig is ülhet a régi forintbankókon, érdemi kára akkor sem keletkezik majd. 

Nem érdekli az embereket

A bevont forintbankjegyekkel kapcsolatban arra is kíváncsiak voltunk, min múlik leginkább az, mely papírdarabok bújnak meg leginkább a lakosságnál. Erre vonatkozóan az MNB azt közölte lapunkkal, hogy pontos adatokkal nem rendelkeznek a kérdést illetően, de

általános tapasztalatként megállapítható, hogy minél alacsonyabb egy címlet értéke, annál kisebb mennyiség érkezik vissza belőle a jegybankhoz a bevonási határnapig. Vélhetően a lakosság a kisebb értékű címlet esetén kevésbé fordít gondot annak beváltására

- tudta meg a Pénzcentrum a jegybanktól.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm