Suspicious woman checking laptop content in the night

Aljas csalók vadásznak most a neten gyanútlan vásárlókra: ezzel a trükkel sok magyart rászednek

2023. november 19. 09:03

Közeledik a karácsony és vele a Black Friday is, ilyenkor pedig nyitottabbak vagyunk az akciós internetes vásárlásokra. Fontos azonban tudni, hogy az év végi ünnepi készülődés idején a csalók is aktívabbá válnak! - figyelmeztetett a CIB Bank. Összegyűjtötték a a leggyakoribb csalási kísérleteket, mutatjuk, mire érdemes figyelni a következő időszakban. 

Hamis banki hívás

A pénzintézet szerint az egyik módszere a csalóknak a hamis banki hívás: a csalók a „bank nevében” álindokkal (pl.: gyanús online tranzakcióra hivatkozva) telefonálnak. Ilyen esetben hiába kérik, ne adja meg banki adatait és ne telepítsen idegen alkalmazást a számítógépére vagy okoseszközére! - tanácsolják.

Hamis online áruházak

Ma már sokféle webáruház létezik, így fontos, hogy mindig ellenőrizze azt a honlapot, ahol vásárol vagy elad: kiemelten a cég nevét, a székhelyét a “rólunk” szóló részt és az ÁSZF-et is. Ha ezek hiányoznak vagy magyartalanul fogalmazták meg, illetve az ügyfélszolgálat nincs rendesen feltüntetve, vagy csak valamilyen űrlapon lehet kapcsolatba lépni az áruházzal, az legyen gyanús.

Ha csomagot vár

Kaphat olyan hamis e-maileket vagy sms-eket, amelyben a „futárszolgálat” a vásárlás megerősítését – a bank és a banki belépési adatai megadását – kéri. Ezt soha ne tegye meg, valódi futárszolgálatok soha nem kérik ezeket az adatokat! Ha kérdése van, inkább hívja fel közvetlenül a csomagküldőt a hivatalos telefonszámon, vagy fizessen utánvéttel.

Ha szállást foglal

Gyanúra adhat okot, ha a foglalás megerősítését sürgetik vagy a visszaigazoló üzenetek több nyelven érkeznek, illetve, ha az adott „ szálláskereső oldal” telefonon vagy emailben az Ön banki jelszavait, belépő kódjaidat, vagy bankkártyaadatait kéri el. Fontos, hogy mindig a hivatalos szálláskereső oldalon lépjen be, saját felhasználónév és jelszó megadásával.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha adományoz

Mielőtt adományozna, győződjön meg arról, hogy a kiválasztott  szervezet tényleg megbízható. Az említetteken kívül is sokféle csalási módszer létezik, ráadásul „valódinak” is tűnhetnek, így fontos, hogy:

  • NE adja meg a banki adatait, inkább hívja fel a CIB24 telefonos ügyfélszolgálatot.
  • NE cselekedjen gyorsan, ne engedjen a „nyomásnak”.
  • NE telepítsen idegen alkalmazást a számítógépére vagy okoseszközére!
  • NE adja meg telefonon, e-mailben vagy SMS-en keresztül az online fizetéshez, valamint átutaláshoz szükséges fizetési adatait: bankszámlaadatok, internet vagy mobilbanki belépéshez szükséges felhasználói azonosító, belépési és jóváhagyói PIN kód.
  • NE indítson el online fizetést, átutalást és NE kezdje el programok letöltését SMS-ben vagy e-mailben kapott linkre kattintva.

A CIB Bank felhívta a figyelmet, hogy soha nem értesíti ügyfeleit e-mailben vagy telefonon hibás/gyanús tranzakcióról vagy számla zárolásáról. A bank gyanús tranzakció esetén a hivatalos CIB 24 Call Centeren keresztül, azonosított hívásban keresheti ügyfeleit és soha nem kéri ennek során tranzakció indítására, kódok megadására. Azt javasolják, az online felületre mindig a hivatalos honlapról lépjen be és soha ne Google keresőből hívja elő az oldalt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem