0 °C Budapest
Golden Christmas balls and garland on a decorated fir tree in Shopping Mall. Blurred people on escalator, in festive business center make New Years purchases,.

Csúnyán megjárhatja, aki karácsonyig kivár a vásárlással: megkezdődött az ünnepi roham?

2022. november 8. 17:03

Egy friss tanulmány szerint 2022-ben 42%-kal többen kezdenek el jóval az ünnepi szezon előtt ajándékot vásárolni. Az indoklás egyszerű, az infláció nő és a vásárlók attól tartanak, hogy a termékek decemberben drágábbak lesznek, mint a nyár végén vagy az ősz elején. Ez kedvezőnek tűnhet az online eladók és a webáruházak számára, de a korai „roham” logisztikai nehézségekkel is jár.

Az ünnepi vásárlás minden évben egyre korábban kezdődik, mivel a fogyasztók egy jelentős része úgy gondolja, hogy a korai kedvezményekkel jó „üzletet köt”. Ezzel szemben vannak, akik azért kezdik meg már hónapokkal korábban a bevásárlást, hogy a költségvetésükön belül maradjanak – állítja Bogdan Colceriu, az e-logisztikai szolgáltatásokkal foglalkozó Frisbo vezetője. Egy Google által készített jelentés szerint 2021-ben az EMEA-vásárlók (Közel-Kelet, Európa és Afrika vásárlói) 21%-a már júniusban elkezdte az ünnepi vásárlást.

„Az idei év számos kihívást tartogat a kereskedők számára. Az egyik ilyen nehézség a készletek korai kimerülése a fő keresleti idő előtti növekedés miatt. A kínálathiány miatti aggodalmak napról napra nőnek, annak ellenére, hogy a csúcsidőszak kezdete több hét múlva lesz esedékes. A szakértők attól tartanak, hogy mire a rendes ünnepi vásárlási szezon elkezdődik, az "online polcok" szinte teljesen kiürülhetnek. Ráadásul a túl korai készletkimerülés a vásárlókat a versenytársakhoz tereli, ami azt jelenti, hogy webáruházak elesnek egy remek bevételszerzési lehetőségtől” – állítja Bogdan.

Egy másik nagy probléma az időhiány a raktárkészlet egyensúlyának megteremtéséhez. A készleteket mindig egyensúlyban kell tartani a pénzforgalom növekedésének, a raktárterületetek maximalizálásának és a vevői igények kielégítésének érdekében. Ez a kereslet és a kínálat ingadozása miatt azonban jelentős nehézséget jelent. A fogyasztók jobb és gyorsabb szolgáltatások iránti igénye miatt mindennek, ami a weboldalon szerepel, raktáron kell lennie. Ez viszont nyomást gyakorol az egész ellátási láncra.

A felmerülő nehézségekre megoldást jelenthet a készletek optimális szinten tartása. Annak megállapítása, hogy miből mennyire lesz szükség raktáron, nagy kihívást jelenthet, különösen a gazdasági bizonytalanság idején. A legfontosabb lépés a készlet optimális szintjének kialakításához, annak megértése, hogy egyáltalán milyen típusú készletre van szükség. A becsléshez a legutóbbi értékesítési csúcsszezon remek kiindulási alapot jelenthet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

„Az e-kereskedelmi vállalkozások hatékonyságának és termelékenységének javításához egy másik módszer az üzemeltetési folyamatok optimalizálása és automatizálása. Az online kereskedelemmel foglalkozó cégeknek érdemes megfontolnia azt, hogy az emberekből álló csapatokról olyan intelligens szoftverrendszerekre álljanak át, amelyek képesek kezelni a rendelések feldolgozását, a készletgazdálkodást és a visszáru kezelését. A munkaerő, a költségek és a belső tevékenység egyszerű üzleti auditja olyan technológiák bevezetését hozhatja, amelyek jelentős megtakarításokat és hatékonyságjavulást eredményezhetnek” – javasolja a cégvezető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?