-1 °C Budapest
Olyan kincs lapul Kárpátalján, amiről kevesen tudnak: ezt a háború sem söpörheti el

Olyan kincs lapul Kárpátalján, amiről kevesen tudnak: ezt a háború sem söpörheti el

2022. március 11. 08:15

Északkelet-Magyarországon a határnál nem ér véget a magyar kultúra, ugyanis a világháborúk lezárultával a Magyarországtól Ukrajnához csatolt terület, Kárpátalja lakosságának 12%-a ma is magyarnak vallja magát. A kárpátaljai magyarok hétköznapjaiban - habár Ukrajna orosz megszállása az élet minden területére rányomja a bélyegét -, szokásaiban és gasztronómiájában érdekes és izgalmas kombinációját figyelhetjük meg a keleti szláv népek és a magyarok hagyományainak. Járjunk a végére: milyen népszokások jellemzik a térséget, miben más Kárpátalja kultúrája az itthonitól? Milyen érdekes látnivalók találhatóak a határon túl? Milyen különleges jellemvonásai vannak a gasztronómiának, hogyan keverednek ételeikben a magyar, ukrán és orosz vonások? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a HelloVidék.

Kárpátalja térségén számos népcsoport osztozik: a többséget alkotó ukránok mellett a legjelentősebb kisebbség a magyaroké, azonban szép számmal élnek itt oroszok, románok, ruszinok, romák és más nemzetiségek is. A környék kultúráját és szokásait érdekes keveredés jellemzi, ami mindenképpen megmutatkozik az ebédlőasztalon is – mondhatni igazi fúziós konyhával állunk szemben. A térség szokásait bemutatva eláruljuk, mik Kárpátalja jellegzetes alapanyagai, milyen népszerű magyar, ukrán és orosz ételeket fogyasztanak ezen a vidéken, és hogy mik kerülnek a terítékre különleges alkalmakkor.

Érdekes, egyszerre idegen, mégis ismerős ízvilágú receptekkel illusztráljuk a fúziót: a beregszászi savanykás céklagulyás készítésével egy tányérban szerepeltethetjük Kárpátalja magyaros és szláv ízeit. Gondoltad volna, hogy a disznóhús, a savanyú káposzta, a cékla, a paradicsom és a tejföl ilyen ínycsiklandó és komplex egytálételt eredményezhet? Egy végtelenül egyszerű desszertet is hoztunk, amit leginkább a túrógombóc szláv verziójaként emlegethetünk: ez a szirnyiki nevű ukrán-orosz túródesszert.

Erről mesél nekünk Kárpátalja

Ha bővebben is érdekel a HelloVidék írása, akkor itt elolvashatod a teljes cikket!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?