7 °C Budapest
seniors grocery shopping, happy 70 years old senior woman buying fresh healthy vegetables in rural local health food shop

Ez az igazi árkatasztrófa: ezért tud egy osztrák 3-szor annyi élelmiszert venni, mint egy magyar

2022. január 28. 05:39

Igaz, hogy egy átlagos osztrák szupermarketben olcsóbban lehet Nutellát, viszkit, paradicsomot vagy akár ásványvizet is találni, mint egy magyarban, de azért a legtöbb termék mégis valamivel drágább, mint Magyarországon. No, de nem mindig olyan sokkal. Azért, hogy szemléltessük a két ország közötti árkülönbségeket, a Pénzcentrum most 26 termék árát vizsgálta, 3 nagy csoportra bontva. Nem árulunk zsákbamacskát, a legtöbb termék drágább volt nyugati szomszédunknál, de a rögvalóság viszont az, hogy egy medián bérből élő sógor még a magasabb árak mellett is, majd háromszor annyi terméket tudna magának megvásárolni havonta, mint egy medián bérből élő magyar.

A síszezon dübörgése közben megannyi magyar ruccan át a szomszédba, hogy Ausztria sípályáin teleljen át néhány napot, hetet. Ottlétükkor pedig sokan tapasztalhatják a helyi áruházakban, hogy bizony az egyes termékek árai nem is annyira vannak elrugaszkodva a Magyarországon tapasztaltaktól, sőt, sok esetben még olcsóbban is kijöhetünk a sógoroknál.

Ezen a felismerésen felbuzdulva a Pénzcentrumon most 26 termék árát hasonlítottuk össze, mennyibe kerülnek azok Ausztriában, egy jellegzetes szupermarketben (Billa), illetve mennyibe idehaza a Sparban, illetve a Prímában. Azért ebben a két üzletben, mert fogalmilag idehaza ezek feleltethetők meg klasszikus szupermarketeknek, olyannak, mint amilyen a Billa is.

A kiválasztott termékeket 3 nagy csoportba osztottuk, legelőször azt néztük meg, hogy a február 1-től élesedő magyarországi árstop kereteiben érintett hat termék (mindenhol a legolcsóbbak) mennyibe kerül Ausztriában, illetve Magyarországon. Második körben 10 zöldség, gyümölcs árát monitoroztuk a két ország, három boltjában. Majd a harmadik felvonásban 10 olyan termék árát hasonlítottuk össze, aminek a márkája, illetve a kiszerelése is ugyanaz a két ország boltjaiban (csokoládé, üdítő, szeszes ital, sör, nassolnivaló).

Az osztrák árakat a cikkben forintban tüntettük fel, a forintosításhoz, illetve az árak kiszámolásához is kerekített összegeket használtunk, így az MNB január 26-i hivatalos devizaárfolyamait figyelembe véve, 1 eurót 360 forintban határoztunk meg. Az ármustra után természetesen megvizsgáltuk azt is, hogy a nettó medián keresetekhez képest, hogyan alakultak az árak.

Árstoppal érintett termékek árai Ausztriában és Magyarországon

Első körben tehát azt néztük meg, hogy a február 1-től élesedő, hazai árstoppal érintett termékek ára, hogyan alakult Ausztriában, illetve idehaza. Ezeknél a termékeknél mindhárom boltban a legolcsóbb kiszereléseket vizsgáltuk.

Az első statisztikán látszik, hogy a hazai ártstoppal érintett termékek mindegyike drágább Ausztriában, mint Magyarországon. Különösen a húsok kerülnek sokkal többe a szomszédban, a legolcsóbb sertés 136, míg a legolcsóbb csirkemell 171 százalékkal drágább odaát, mint idehaza. Ahogy látjuk, a tej is jóval drágább az osztrákoknál, de például a liszt és a napraforgóolaj már mérsékeltebben kerül többe, míg a kristálycukor alig.

Mindent egybevetve azt lehetne mondani, hogy az árstoppos termékek esetében, az osztrák árak átlagosan 83 százalékkal magasabbak a magyar boltok átlagárainál.

Gyümölcs-, és zöldségárak Ausztriában és Magyarországon

Ármustránk következő részében azt vizsgáltuk meg, hogy 10 zöldség, gyümölcs esetében hogyan alakultak az árak Ausztriában és Magyarországon. Itt azért már voltak meglepetések, mutatjuk az árakat.

A statisztikákból látszik, hogy zöldség és gyümölcs fronton három olyan terméket is találni az osztrák boltban, ami olcsóbb, mint Magyarországon. Ezek a paradicsom, a karfiol és a körte. Igaz, legutóbbi esetében nem pontosan ugyanaz a fajta került összehasonlításra, de az éppen kapható legolcsóbbat vettük alapul mindenhol.

Az olcsóbb termékek közül is kiemelkedik viszont a paradicsom, aminek kilóját az osztrák Billában akár már 536 forintért is meg lehet vásárolni, míg idehaza inkább 900-1000 forint között mozog az ára. Érdekes továbbá, hogy az avokádó darabja is alig 3 százalékkal kerül többe az osztrákoknál, mint idehaza. De például az alma, a sárga burgonya, de akár a vöröshagyma is jócskán drágább, mint a magyar boltokban.

Összességében viszont a 10 zöldség, gyümölcs ára Ausztriában már csak 30 százalékkal volt átlagosan magasabb az itthon tapasztalhatónál.

Nagy márkák termékeinek az árai Ausztriában és Magyarországon

Árösszehasonlításunk harmadik etapjában azt vizsgáltuk meg, hogy olyan globális márkák termékei, mint a Coca Cola, a Milka, a Red Bull vagy éppen a Nutella mennyibe kerül odaát a Billában, illetve idehaza a Sparban és a Prímában.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A közismert, márkás élelmiszerek esetében már nem három, de négy olyan terméket is találtunk, ami olcsóbb az osztrák Billában, mint a hazai szupermarketekben. Így például Nutellát, Johnnie Walker viszkit, Vöslauer ásványvizet, sőt, Pringles csipszet is jóval olcsóbban vásárolhatunk Ausztriában, mint Magyarországon. Legutóbbi termék, a csipsz esete ráadásul különösen érdekes, hiszen Ausztriában úgy adják 35 százalékkal olcsóbban a terméket, hogy ott nem 165 grammnyi nasit rejt a csomag, hanem 200 (!) grammot. Szóval egységáron még durvábban olcsóbb ez a fajta csipsz.

De azért a Nutella 20 százalékkal barátságosabb árcéduláján is tátva marad az ember szája, sőt, a Happy Day bár átlagosan drágább az osztrák boltban, mégis 1 liternyi üdítőt például olcsóbb ott beszerezni, mint itthon a Sparban. Érdekes továbbá az is, hogy míg a viszki Ausztriában olcsóbb, a Heineken jóval, 72 százalékkal drágább a nyugati határ túlsó felén, mint idehaza. De a Coca Coláért is 50 százalékkal többet kell fizetni az osztrák Billában, mint átlagosan az itthoni két szupermarketben.

Mindent egybevetve viszont, a 10 márkás termék átlagosan már csak 14 (!) százalékkal került többe Ausztriában, mint Magyarországon.

Jó, de mire elég az osztrák, illetve magyar fizetés?

Mivel országos összehasonlításra alkalmas adat 2020-ból van csupán, így számításainkhoz azt fogjuk használni. Az osztrák hivatalos statisztikák szerint 2020-ban nemzetgazdasági szinten a nettó medián bér havonta Ausztriában 2 182 euró volt, ami 360 forintos euróval számolva 785 520 forintnak megfelelő összeg. Ehhez képest a KSH hivatalos statisztikája szerint Magyarországon 2020-ban 320 582 forint volt a bruttó medián bér, amiből a bruttó és a nettó átlagkereset közötti 66,5 százalékos arányát alapul véve, a hazai nettó medián bér 2020-ban 213 187 forint körül alakulhatott.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a medián osztrák bér 2020-ban egészen pontosan 268 (!) százalékkal volt magasabb, mint a magyar medián bér.

Megállapíthatjuk tehát, hogy bár Ausztriában a legtöbb termék drágább, mint Magyarországon, az emberek sokszorosan többet keresnek annál, mint amennyivel egyébként a termékek drágábbak. Emlékezzünk csak vissza, a legnagyobb árkülönbségek az osztrák és magyar árak között a friss húsoknál érhetők tetten. Ott ugyanis az osztrák termékek 136 és 171 százalékkal is drágábbak voltak, mint a magyar termékek, de még ez a drágulás is elmaradt attól a szinttől, mint amennyivel Ausztriában jellemzően többet keresnek, mint Magyarországon.

Mi fér a kosarunkba?

A havi medián béreket alapul véve, végezetül megnéztük azt is, hogy a 26 termék egy egységnyi megvásárlása összesen mekkora részét szakítaná ki a havi, medián osztrák, illetve magyar bérből. A magyar árakat a Spar és Príma átlagából számoltuk. Forintosítva a 26 termék megvásárlása összesen:

  • 27 176 forintba kerülne az osztrák Billában,
  • és 21 062 forintba a magyar szupermarketekben.

Összesen tehát a sógoroknál a 26 termék megvásárlása 29 százalékkal kerülne többe, mint Magyarországon. Igen ám, de az osztrák bevásárlás értéke az ottani havi medián bérből (2020) mindössze

  • 3,4 százalékot hasítana ki,
  • míg a magyar medián bérből (2020) 9,9 százalékot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm