27 °C Budapest
Midsection of female entrepreneur shaking hands with coworker at workplace

Átadás átvételi jegyzőkönyv minta: Átadás átvételi jegyzőkönyv ingatlan esetében, műszaki átadás átvételi jegyzőkönyv

2021. július 10. 21:00

Az ingatlanvásárlás életünk egyik legjelentősebb lépése, hiszen minden magyar pár, család célja, hogy előbb-utóbb egy saját lakásba vagy családi házba költözhessen. A sikeres ingatlanvásárlás velejárója az átadás-átvétel eseménye, amely kapcsán fontos, hogy készüljön egy átadás-átvételi jegyzőkönyv.

Cikkünkben eláruljuk, mi az átadás átvételi jegyzőkönyv lényege, miért készítjük el és melyek azok az információk, amiket egy kulcs átadás-átvételi jegyzőkönyv vagy műszaki átadás átvételi jegyzőkönyv kell, hogy tartalmazzon. Mikor kellhet az ingatlan átadás átvételi jegyzőkönyv? Kell tanú egy átadás átvételi jegyzőkönyv minta 2021 elkészítéséhez?

Mi a jegyzőkönyv?

A jegyzőkönyv jelentése: feljegyzés valamilyen fontos eseményről. Jegyzőkönyvet több formában is készíthetünk:

 • Vázlatos jegyzőkönyv készül például egy bírósági tárgyaláson megtárgyaltakról vagy például a rendőrök is készíthetnek ilyen feljegyzéseket egy helyszínelés során, hogy a nyomok a későbbiekben ne vesszenek feledésbe.
 • Gyakran alkalmazzák a hivatalos jegyzőkönyv készítését is (ilyen az átadás-átvételi jegyzőkönyv is), ami a felek személyes adatait és aláírását is tartalmazza.
 • A jegyzőkönyv lehet tejes feljegyzés is, például egy politikai eseményen elhangzottak teljes szóbeli átirata.
 • A jegyzőkönyv lehet egy munkafolyamattal kapcsolatos adatgyűjtemény – például egy gyárban készült mérésekről vagy építési jegyzőkönyv is.

A lényeg, hogy a jegyzőkönyv bármilyen vitás esetben felhasználható, teljes bizonyítóerővel rendelkező okirat, amelyet a készítő, ebben az esetben az Átadó és az Átvevő ellát személyi adataival, aláírásával.

Az átadás átvételi jegyzőkönyv

Az átadás átvételi jegyzőkönyv a hivatalos jegyzőkönyvek egyik közismert és gyakori típusa; lényege, hogy egy bizonyos esemény – konkrétan egy vagyontárgy átadásának – körülményeit rögzítse a birtokbaadási jegyzőkönyvhöz hasonlóan. Egy átadás átvételi jegyzőkönyv elkészítése során a dokumentumban szerepel a tulajdonjogot cserélő dolog (például egy megvásárolt ingatlan esetében) állapota és a tény, hogy az átvevő fél minden körülményt ismer.

Ha nem készül átadás-átvételi jegyzőkönyv, könnyen kialakulhat konfliktus például az adásvétel átmeneti fázisában érkező számlák kapcsán, vagy olyan műszaki tartalom okán, amit a felek nem vettek észre, vagy nem rögzítettek. Egy műszaki átadás átvételi jegyzőkönyv elkészítése során – akár ingatlanról akár más tárgyról van szó – a dokumentum minél részletesebb, annál kevesebb a lehetőség a félreértésre, tehát érdemes minden fontosabb paramétert rögzíteni.

Az ingatlan átadás átvételi jegyzőkönyv tartalma

 • Az Átadó (az eladó) fél adatai: név, anyja neve, születés helye és ideje, SZIG, lakcím.
 • Az Átvevő (a vevő) fél adatai: név, anyja neve, születés helye és ideje, SZIG, lakcím.
 • Az adásvételi szerződés létrejöttének ténye és annak dátuma, mint az átadás átvételi jegyzőkönyv előzménye.
 • Az átadás-átvétel ténye: Az ingatlan átadás-átvétele, a kulcsátadás megtörtént.
 • A mérőóra-állások rögzítése az átadás átvételi jegyzőkönyv elkészítésének napján (víz, gáz, villany stb.).
 • Egyéb kijelentések (például az ingatlan sértetlen állapotára, rendeltetésszerű használatára vonatkozólag).
 • Keltezés (mikor, hol).
 • Az Átadó és az Átvevő aláírása.
 • A Tanúk adatai (név, lakcím) és aláírása.

A műszaki átadás átvételi jegyzőkönyv

A műszaki átadás átvételi jegyzőkönyv gyakorlatilag teljesen megegyezik az átadás átvételi jegyzőkönyv tartalmával, azonban ennél a jegyzőkönyv típusnál az átadott dologgal kapcsolatos műszaki adatokon van a hangsúly (például egy gép átadása egy gyárban). Ezt a jegyzőkönyvet ugyanúgy készítsük el, mint a sima ingatlan átadás-átvételi jegyzőkönyvet: tartalmazza a felek adatait, a dolog paramétereit, egyedi azonosítóit és a vele kapcsolatos műszaki tudnivalókat, amelyek az átadás-átvételi jegyzőkönyv aláírásakor érvényesek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az átadás átvételi jegyzőkönyv készítése

Egy magáncélú átadás átvételi jegyzőkönyv minta bármelyik weboldalról beszerezhető, azonban – mivel egy nagyon egyszerű magánokiratról van szó – érdemes lehet saját magunknak elkészíteni, hogy illeszkedjen egyedi esetekhez. Az átadás átvételi jegyzőkönyv készítéséhez nincs szükség jogászra, mi magunk is megírhatjuk és kitölthetjük azt. Céges átadás-átvétel esetén az átvett dologgal kapcsolatos jegyzőkönyvet mindig az egyedi tárgyra vonatkozólag kell megalkotni, akár jogi tanácsadó bevonásával.

Az átadás átvételi jegyzőkönyv hány példányban kell?

Legalább két példányban készüljön el az átadás átvételi jegyzőkönyv, hiszen mindkét félnek érdeke, hogy a következő évek során – például műszaki probléma esetén – felhasználhassa az okiratot.

Átadás-átvételi jegyzőkönyv: Meddig őrizzük meg?

Öt éven keresztül mindenképpen őrizzük meg.

Átadás átvételi jegyzőkönyv: Mire figyeljünk?

Az átadás átvételi jegyzőkönyv egy egyszerű magánokirat, ami vitás esetekben teljes bizonyítóerővel rendelkezik. Fontos, hogy egy ingatlan átadás átvételi jegyzőkönyv minta (kulcs átadás-átvételi jegyzőkönyv minta) elkészítése során alaposan vizsgáljuk át a lakás, ház műszaki jellemzőit, lehetőség szerint minden problémás tényezőt jelezzünk rajta és alaposan olvassuk le a mérőórákat még a közműátírás előtt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 24. szombat
Kinga, Kincső
29. hét
EZT OLVASTAD MÁR?