20 °C Budapest
Two Boys on Beach Playing and Building Sandcastle

Mélyen a zsebükbe nyúlnak nyáron a szülők: 10-ből 4 magyar gyerek táborozik, rengeteg játék fogy

2021. június 28. 11:30

Átlagosan 2-6 ezer forint között vásárolnak strandjátékot az idei nyáron a magyar szülők, a vízipisztolyokat, úszógumikat és homokozókészleteket keresik a legtöbben – derült ki a REGIO JÁTÉK friss kutatásából. Az áruházi vásárlás kosárértéke 10 százalékot növekedett tavalyhoz képest, a teljes nyári forgalom pedig elérheti a 2 milliárd forintot. Nyaralást a kisgyermekes családok kicsivel több mint fele tervez, többségében belföldi úticéllal, táborba pedig a 3-14 évesek 40 százaléka megy idén.

A REGIO JÁTÉK friss felmérése szerint a nyári szezonban átlagosan 2-6 ezer forintot költenek strandjátékokra a magyar szülők. Az internetes beszerzés mellett új erőre kapott a hagyományos játékbolti vásárlás, Gyaraki Dávid marketingvezető elmondása alapján „az áruházi kosárérték 10%-kal növekedett a tavalyi évhez képest, így átlagosan 4500 forint a várható végösszeg egy vásárlásnál, az online rendelésnél pedig 2%-kal magasabb, 8100 forintos kosárértékkel számolhatunk”. A játékkereskedő saját éves forgalmának nagyjából 15%-át adja majd a nyári szezon, ami a tavalyi 13,8 milliárd forint éves nettó árbevételével számolva elérheti a 2 milliárd forintot.

A 2004 fős mintán végzett kutatás alapján a gyermekek strandolással és játszóterezéssel töltik legszívesebben a szünidőt, „így nem véletlen, hogy a legnépszerűbb játékok a vízipisztolyok, a különböző formájú úszógumik és a homokozószettek közül kerülnek ki" - tette hozzá Gyaraki Dávid. Rossz idő esetén a 3 évnél fiatalabbak kisautókkal és rajzolással kapcsolódnak ki, az utóbbi egészen 10 éves korig közkedvelt tevékenység. A kreatív foglalkozás mellett a 3-6 évesek LEGO-zni, a 7-10 évesek társasjátékozni szeretnek leginkább, a 11-14 évesek pedig a számítógépes játékokat és internetezést részesítik előnyben.

Minden negyedik gyermek táborozik idén

A nyári szünidőben nagy segítség a szülőknek a táborozás lehetősége. Tavaly a vírushelyzet és anyagi okok miatt csupán 10-ből 2 gyermek látogatott meg valamilyen tábort, idén azonban már minden negyedik gyermek élvezheti ezt az üdülési formát. „A válaszadó családok körében a 4-5 napos sport-, napközis- és alkotó táborok a legnépszerűbbek, amelyekre a kitöltők több mint fele 20-40 ezer forintot szán egy gyermek esetében, melyet 34%-uk 1-3 ezer forint zsebpénzzel is megtold” – részletezte az eredményeket a marketingvezető.

Belföldön üdülnek a kisgyermekes családok

A felmérés szerint a kisgyermekes családok mindössze 9%-a tervez külföldi üdülést, belföldön viszont a válaszadók kicsivel több mint fele (53%) indul útnak a nyáron. A legnépszerűbb úti célok itthon a Balaton, Hajdúszoboszló, Zalakaros, Gyula és a Velencei-tó, a határon túl pedig Horvátország, Görögország és Olaszország felé veszik legtöbben az irányt. Az utazást strandjátékokkal, plüssökkel és homokozójátékokkal teszik még szórakoztatóbbá a szülők, de sokan kártyajátékot és valamilyen közlekedési eszközt (kismotort, biciklit, rollert) is bepakolnak az útra.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

TOP10 játék a nyári szezonban a REGIO JÁTÉK értékesítési adatai szerint:

  • 1. Strandjáték, medence     
  • 2. Szabadtéri játék
  • 3. Sportszer, labda
  • 4. Felfújható strandjátékok
  • 5. Lábbal hajtós játékok
  • 6. Kreatív, fejlesztő
  • 7. LEGO
  • 8. Társasjáték, kártya
  • 9. Baba, babakocsi
  • 10.Bébijáték, kellék

Az adatok a REGIO JÁTÉK saját értékesítési adatain, valamint egy frissen, 2021. június 14-16. között elvégzett online kutatáson alapulnak, melyben 2004, 14 év alatti gyermeket nevelő szülő vett részt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?