8 °C Budapest

Trónfosztás az autóiparban: már nem a Volkswagen adja el a legöbb kocsit

MTI
2021. január 28. 21:28

A japán Toyota Motor tavaly megelőzte a német Volkswagent járműértékesítésben, és öt év után először szerezte meg az első helyet a világ legnépszerűbb autógyártójaként, adta hírül a Reuters.

A világjárvány miatti keresletvisszaesés a német gyártót jobban érintette, mint japán riválisát. A Toyota egész csoportra kiterjedő értékesítése 2020-ban 11,3 százalékkal esett vissza, 9,528 millió autóra, szemben a VW 15,2 százalékos csökkenésével (9,3 millió eladott jármű). Egyébként az értékesített járművek száma alapján csaknem hét évtizeden át a ranglistát az amerikai General Motors vezette, amelyet 2008-ban taszított le a trónról a Toyota.

A tavalyi év nem kedvezett az autógyártóknak sem. A vírus miatti lezárások megakadályozták az embereket az autós bemutatók látogatásában - ha egyáltalán rendeztek ilyeneket -, visszaesett keresletük az új járművek iránt, illetve a gyártók sok esetben a termelés leállítására vagy csökkentésére kényszerültek.

A Toyota azonban könnyebben vészelte át a járványt, mivel Japánt és az ázsiai régiót kevésbé érintette a járvány, mint Európát vagy az Egyesült Államokat. Amint az autók iránti kereslet fellendül, főként Kínában, a Toyota VW és más autógyártók fő kihívása az elektromos autók iránti kereslet kielégítése lesz. A japán gyártó értékesítésein belül az elektromos autók aránya tavaly 23 százalékra nőtt a 2019-es 20 százalékkal szemben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem