3 °C Budapest
Zsebükbe nyúlhatnak a dohányosok: hamarosan emelkedik a dohánytermékek adója

Zsebükbe nyúlhatnak a dohányosok: hamarosan emelkedik a dohánytermékek adója

2021. január 4. 08:29

Az új év számos változást hoz az adózásban: többek között kedvezőbb lett a kisvállalkozói adó kulcsa, adótámogatást kaptak a beruházások, és jön az adóhatóság által készített áfa is. Érvénybe lépett ugyanakkor a nagy összegű katás számlákra vonatkozó pluszadó és az a szabály is, amelynek alapján a települések kevesebb iparűzésiadó-bevétellel számolhatnak.

Számos változást hozott az adóredszerben 2021. január 1-je. Az új lakások értékesítésének áfája 27 százalékról 5 százalékra módosul (az igénybevételhez idei szerződés szükséges). A családi otthonteremtési kedvezményt igénybe vevő gyermekes családok illetékmentesen vehetnek akár új, akár használt lakást. Emellett pedig csaknem 1,5 millió államigazgatási ügy intézése válik ingyenessé. A pálinka bérfőzetése és magánfőzése ugyancsak adómentes lesz évi 86 liter párlatig - írja a Világgazdaság.

Az adóeljárási területen kedvező változás, hogy a magánszemélyek idén félmillió forint helyett már egymillió forint adótartozás esetén is igényelhetnek 12 havi automatikus részletfizetési kedvezményt, a személyi jövedelemadóra és a szociális hozzájárulási adóra pedig félmillió forintig kérhető 12 havi pótlékmentes részletfizetés. A vállalkozások számára nagy lépés lesz, megkezdi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyártól az áfabevallások készítését, amikor - az szja esetében bevált módon - a rendelkezésre álló adatok alapján bevallási tervezetet készít az ügyfeleknek, akiknek - ha azt elfogadják - további teendőjük nem lesz.

A kisvállalati adó (kiva) mértéke 12 százalékról 11 százalékra csökkent január elsejétől, ráadásul szélesedik azok köre, akik igénybe vehetik, hiszen a belépési szint felső korlátja 1 milliárd forintról 3 milliárdra emelkedik, és 6 milliárdos bevételig minden cég tagja maradhat. Az év kezdetével megszűnt a fejlesztési tartalék 10 milliárd forintos felső határa, így a nyereség teljes összegéig érvényesíthető adókedvezmény a beruházások után. Ráadásul a fejlesztési adókedvezmény a kisvállalkozásoknál már akár 200, a középvállalkozásoknál pedig 300 millió forintos beruházás esetén igénybe vehető. 

Januártól az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszerbe (EKÁER) már csak a kockázatos termékek szállítása esetén kell bejelentést tenni - ez mintegy 150 ezer vállalkozás adminisztrációs terheit csökkenti. A kezdő vállalkozások a korábbi fél év helyett egy évig vehetik igénybe az adóhatóság speciális, személyre szabott segítségnyújtását, az úgynevezett mentorálást.

2021-től viszont Magyarországnak alkalmaznia kell a dohányadó irányelvszabályait. A kormány az intézkedést addig halasztotta, amíg erre lehetősége volt, ám január 1-jétől két lépésben már köteles megemelni a dohánytermékek jövedéki adóját. Ezáltal 2021. április 1-jén a jövedéki adó mértéke eléri az EU által megkövetelt legalacsonyabb szintet. 

Az egészségügyi járulék havi összege 8000 forintra emelkedett, napi összege pedig 270 forint lett.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?