18 °C Budapest
Új forintérme érkezik Magyarországon: ebben lesz teljesen más, mint a megszokottak

Új forintérme érkezik Magyarországon: ebben lesz teljesen más, mint a megszokottak

2020. augusztus 25. 11:01

2 000 és 10 000 forintos névértéken ad ki új emlékérméket a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A soron következő darabot a Kiskunsági Nemzeti Park tiszteletére adják ki, és a formája miatt, abszolút különbözni fog a legtöbb, megszokott formavilágú érmétől.

Koronavírus ide vagy oda, az MNB emlékérme-kibocsátási programja nem áll le. A soron következő érme pedig teljesen eltérő alakkal rendelkezik majd a jól megszokott, körformához képest. A Kiskunsági Nemzeti Park tiszteletére kiadott emlékérme ugyanis álló téglalap lesz, átmérője 39,6x26,4 millimétert tesz majd ki. 

Hirtelen pénzre van szükséged? Nézd meg a bankok kölcsönajánlatait Pénzcentrum kalkulátorát!

A szeptember másodikán érkező különleges alakú érmék két névértéken kerülnek kiadásra, az egyik a már jól megszokott 925 ezrelék finomságú ezüst példán lesz, ez 10 000 forint névértéken kerülhet a gyűjtőkhöz. Az érme súlya 31,46 gramm, és 5 000, tükörfényes (Proof) darab verhető belőle.

A másik kiadás is a már megszokott színesfémötvözetből tevődik majd össze, rézből és nikkelből. Ez az érme 2 000 forintos névértéken kerül forgalomban, súlya 27 gramm lesz. Ebből a példányból is 5 000 darab verhető majd, ám ezek, ellentétben a másikkal, selyemfényes (BU) kiadások lesznek.

Forrás: MNB

Ahogy az a képeken látszik a két változatnak azonos érmeképe lesz, amit Kereszthury Gábor tervezett. Az érmék egyik oldalán a "Kiskunsági Nemzeti Park" felirat olvasható egy tájkép kíséretében. Miközben az érme másik oldalán a "Magyarország" felirat mellett helyet kap a névérték számjelölése, illetve egy éppen élelemre vadászó gulipán is.

Hirtelen pénzre van szükséged? Nézd meg a bankok kölcsönajánlatait Pénzcentrum kalkulátorát!

Fizethetünk is vele?

Az emlékérmék törvényes fizetőeszközök, tehát fizethetünk velük, ám kibocsátásuk nem forgalmi célból történik. Az MNB ezt kifejezetten jelzi is, állásfoglalásuk szerint az érmék

forgalomban való használatát kifejezetten kerülendőnek, a pénzforgalmat zavaró hatásúnak tartják.

Ezen felül már csak azért sem érdemes elkótyavetyélni a már megszerzett érméket, mert azok bizonyos idő után jócskán többet is érhetnek, mint a névértékük, de hogy mennyivel, az rengeteg dologtól függ.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Gyűjtőnek állnál?

Az MNB és a numizmatikusok is egyetértenek abban, hogy az MNB emlékérme sorozat rengeteg embert érdekel, sokan gyűjtik tematikusan az így kiadott darabokat. Így aki például a Kiskunsági Nemzeti Park tiszteletére kiadott emlékérme hatására vágna bele a gyűjtésbe nem árt, ha tisztában van azzal, hogy 

sok kezdő gyűjtő elköveti azt a hibát, hogy a megvásárolt darabokat kiveszi a tartóból, és összefogdossa azokat. A tükörfényes darabok például úgy vannak polírozva, hogy azokban az ember láthatja saját magát. Ezeken már egy ujjlenyomat is komoly értékcsökkenést eredményezhet. Szóval pucolni még véletlenül se álljon neki senki, de lehetőleg ne is nagyon fogdossa őket senki

- modnta el a Pénzcentrumnak korábban egy numizmatikus, aki szerint persze az sem hátrány, ha az ember örömét leli az érmék gyűjtésében, hiszen "ez valahol mégiscsak egy hobbi" is, továbbá érdemes arra is figyelni, hogy aki belevágna a gyűjtésbe, az próbáljon tényleges gyűjteményben gondolkodni. A szakértő szerint azzal nem lehet mellélőni, ha a névértéken kibocsájtott darabokból 1-1-et folyamatosan elkezdünk megvásárolni.

Persze ezektől a daraboktól nem kell óriási csodát várni, hiszen az MNB emlékérmék többnyire elég nagy példányszámban kerülnek ki a pénzverdéből. A kinsági darabokból összesen például 10 000-et vernek majd, ez nagyon magas szám. Bődületes értékük ezért nem valószínű, hogy valaha is lesz, de azért pénzt is lehet rajtuk fogni, ha ügyes az ember. A többieknek pedig még ott marad a gyűjtés öröme.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?