7 °C Budapest

Tízezreket spórolhatsz, ha ilyen kártyával vásárolsz: a bolondnak is megéri

2019. november 19. 11:01

Bombaüzlet hitelkártyával fizetni, hiszen amennyiben 45 napon belül visszafizetjük az adósságunkat, akkor a bank az év végén visszautalja nekünk a költésünk egy részét. Erről nagyon kevés magyar tud, aki pedig megpróbálja, gyakran kiszalad a kamatmentes időszakból, és akkor jönnek az egészen magas, 40 százalék körüli THM-ek. Az sem mindegy ugyanakkor, hogy melyik banknál igényelünk hitelkártyát - van ugyanis olyan pénzintézet, amelyik egészen magas kedvezményeket ad, a visszatérítést viszont maximalizálja, egy másik pénzintézetnél viszont egyáltalán nincs visszatérítés, vásárlási kedvezmény azonban igen. De ha válogatunk kicsit, akkor bizony olyan bankot is találunk, ahol a visszatérítések is magasak, a limit is magas, és még kedvezményeket is kapunk. Mi most a Pénzcentrum hitelkártya-kalkulátora alapján bemutatunk néhány konkrét hitelkártyát.

Sokszor írunk a méltán népszerűtlen hitelkártyákról. Korábban beszámoltunk róla, hogy a hitelkártyák népszerűsége nem nő jelentős mértékben a bankok válaszai szerint, azt pedig már számtalanszor bemutattuk, hogy a hitelkártya megfelelő használatával akár százezer forint körüli összeget is visszautalhat nekünk a bankunk a költéseink után. Általában 45 nap áll rendelkezésünkre, hogy törlesszük a hitelkártya-adósságunkat, és akkor a bank nem számolja fel a kamatot.

A Pénzcentrum kalkulátora szerint több kategória is van, amelyet beállíthatunk prioritásnak, és aszerint változik a visszatérítés összege. Vannak bankok például, ahol azt is be lehet állítani, hogy melyik költési kategóriára kérjük a visszatérítéseket. Mi most az alábbi kategóriákat néztük meg:

  • vásárlás
  • tankolás
  • nyaralás
  • közmű
  • műszaki cikkek
  • szabadidő, sport.

Az alábbiakban pedig azt nézzük meg, hogy miképp alakul a visszatérítés mértéke, melyik kategóriában mekkora kedvezmény jár, illetve figyelembe vesszük a kártya éves díját is. A Pénzcentrum kalkulátorában 100 ezer forint havi költést állítottunk be, de kalkulátorunkban könnyne személyre szabhatod a hitelkártya-költéseket. A bankok nevére kattintva bővebb tájékoztatás érhető el.

Amennyiben a hitelkártyánkat vásárolgatásra használjuk, akkor kalkulátorunk szerint az Erste Bank 4 százalék visszatérítést ad, ha "divat, barkács, kert, otthon" kategóriákban vásárolunk. Mindemellett a bank 1 százalék visszatérítést biztosít a tankolásból, utazási költésekből, a közműszámlákból, műszaki cikkek vásárlásából és szabadidős és sportolási célú költésekből. A visszatérítés éves limitje 26 400 forint, a THM 39,86 százalék, ha megcsúszunk. A kártya éves díja 5 779 forint.

Az Ersténél ugyanakkor azt is eldönthetjük, hogy mire kérünk 4 százalékot a többi költés helyett. Ha például tankolásra kérjük ezt, akkor az utazásra és a tankolásra is megkapjuk a 4 százalékos kedvezményt, és a maximális visszatérítés ebben az esetben 32 400 forint lesz, ha az utazást választjuk ki, akkor ebben a kategóriában akár 37 200 forint is lehet. Ha a közművet favorizáljuk, akkor a maximális visszatérítés 20 640 forint lesz, de a kedvezmény marad 1 százalék - érdekes módon ebben az esetben azonban megkapjuk a 4 százalékot a műszaki cikkekre és a vásárlásra is. Műszaki cikkeknél szintén marad a vásárlási kedvezmény, és a maximális visszatérítés 33 600 forint lesz. A szabadidőre kérhető 4 százalékot az utazással kombinálhatjuk: ekkor a visszatérítésünk 33 600 forint lesz éves szinten.

Ne utasítsd vissza az ingyenpénzt! Válassz hitelkártyát a Pénzcentrum kalkulátorában!

A Raiffeisen 1 százalék visszatérítést ad a vásárlásokra, miközben tankolásra nem jár visszatérítés. 5 százalék jár azonban az utazási költésekre, 1 százalék a közműköltésekre, 3 százalék műszaki cikkek vásárlása esetén, 5 százalék pedig a szabadidős tevékenységekre. A maximum visszatérítés 25 200 forint, a THM 37,60 százalék. A kártya éves díja 0 forint lesz. Ha a tankolásra sokat költünk, akkor 24 000 forint visszatérítést kapunk, utazásnál ez 39 996 forintra ugrik. A közműre 24 960 forint visszatérítést kaphatunk, műszaki cikkekre 32 400 forintot, szabadidőre szintén 39 996 forintot.

A Budapest Bank Arany Hitelkártyája egy százalék visszatérítést ad minden vásárlásból, és ugyanekkora visszatérítés jár a tankolásra, műszaki cikkek vásárlására, sportolásra- és szabadidős tevékenységekre, valamint a közműszámlákra. Az utazásra 3 százalék visszatérítés jár ezzel a kártyával. A visszatérítés maximális összege 14 400 forint, 39,88 százalék a THM, a kártya éves díja 14 ezer forint. A bank GO! hitelkártyája annyiban különbözik az Arany Hitelkártyához képest, hogy a kártya éves díja 0 forint, a tankolásból pedig 3 százalék visszatérítést ad a nyaralási költségek helyett, ami így 1 százalék lesz.

Ha sokat tankolunk, akkor akár 18 000 forint visszatérítést is elérhetünk a GO! kártyával, az Arany Hitelkártyánál ez 16 800 forint. Utazásra az Arany fizet jobban: ott 21 600 forint lehet az éves visszatérítés, a GO!-val 14 400. Közműnél 14 880 forint érhető el mindkét kártyával, műszaki cikkeknél 14 400, szabadidőnél szintén 14 400 forintot kapunk GO! kártyával, 16 800-at az Arannyal.

A Cetelem Klubkártya minden kategóriában 1 százalék kedvezményt ad, a kártya éves díja 2 990 forint. A maximális visszatérítés éves mértéke 12 000 forint, a THM 38,01 százalék. A Cetelem Hitelkártya ezzel szemben nem ad visszatérítést. A Cetelemnél nincs változás annak tekintetében, hogy mire költünk: egyforma mértékű maximális visszatérítés jár minden kategóriában.

A CIB Bank Optimum Hitelkártyája 16 800 forintos maximális visszatérítést adhat évente, a THM 37,15 százalék. A vásárlásból 3 százalék, a többi kategóriában 1 százalék jár vissza. Ugyanakkor választhatjuk azt a megoldást is, hogy a műszaki cikkekből vagy a tankolásból jár vissza 3 százalék. A kártya éves díja 1 400 forint, a műszaki cikkek választása esetén 16 800, a tankolás esetén 14 400 forint a visszatérítés maximális mértéke. Ha sokat tankolunk, akkor a 21 600 forint lesz a maximális visszatérítés, műszaki cikkeknél 24 000 forint, minden más esetben 14 400 forint a maximum.

Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem