Különleges, négyzet alakú forintérmét adnak ki Magyarországon: így fog kinézni

Különleges, négyzet alakú forintérmét adnak ki Magyarországon: így fog kinézni

2019. július 8. 13:58

Július 9-én folytatódik az MNB emlékérme-kibocsátás programja, aminek legújabb darabját Kandó Kálmán születésének 150. évfordulójára időzítette a pénzintézet. A Kandó-érmék 2 000 forintos névértéken kerülnek bevezetésre, összesen 10 000 darabot lehet belőlük verni. Ám a pénzérmék igazi különlegessége egyedi, négyze talakú méretük lesz, amilyet nem gyakran lát a magyar közönség.

Folytatódik az MNB emlékérme-kibocsátási programja, aminek következő állomása, egy különleges, négyzet formájú színesfém ötvözetű érme lesz, amint Kandó Kálmán születésének 150. évfordulójára adnak ki. A "Magyar találmányok" c. sorozatnak így ez az érme lesz a 12. darabja, ami július 9-től lesz kapható.

A Kandó-érmét 2 000 forintos névértéken adják ki, anyaga 75 ezrelékes réz, illetve 25 ezrelékes nikkel lesz. Érdekes, hogy bár összesen 10 000 darab lesz belőle verhető, az MNB tájékoztatása szerint, 4 000 darabnyi ebből selyemfényes (BU) érme lesz, míg a gyűjtők által kedveltebb, legtöbbször ritkább - mert általában ebből verne kevesebbet - tükörfényes, azaz proof példányból most 6 000 darab lesz verhető. 

Az érmét Bitó Balázs tervezte, és azok igazi különlegessége a méretük lesz, ugyanis a megszokott körforma helyett, most egy 28,43x28,43 mm-es négyzet alakban lesz elérthető a forintérme. Aminek súlya egyébként 14 gramm lesz.

Forrás: MNB

Ahogy az a képen látható, az érme egyik oldalán Kandó Kálmán portréja lesz látható, a feltaláló nevével, illetve születési és elhalálozási idejével. Míg a másik oldalon Kandó egyik leghíresebb találmánya, a villanymozdony kapott helyet, ami mellett olvasható a névérték, azaz a 2 000 forint, a kiadás éve és helye, azaz 2019, BP. Továbbá az érme alján helyet kapott a "Magyarország" felirat is. 

Fizethetünk is vele?

Az emlékérmék törvényes fizetőeszközök, tehát fizethetünk velük, ám kibocsátásuk nem forgalmi célból történik. Az MNB ezt kifejezetten jelzi is, állásfoglalásuk szerint az érmék

forgalomban való használatát kifejezetten kerülendőnek, a pénzforgalmat zavaró hatásúnak tartják.

Ezen felül már csak azért sem érdemes elkótyavetyélni a már megszerzett érméket, mert azok bizonyos idő után jócskán többet is érhetnek, mint a névértékük, de hogy mennyivel, az rengeteg dologtól függ.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Gyűjtőnek állnál?

Az MNB és a numizmatikusok is egyetértenek abban, hogy az MNB emlékérme sorozat rengeteg embert érdekel, sokan gyűjtik tematikusan az így kiadott darabokat. Így aki például a Kandó-érme hatására vágna bele a gyűjtésbe nem árt, ha tisztában van azzal, hogy 

sok kezdő gyűjtő elköveti azt a hibát, hogy a megvásárolt darabokat kiveszi a tartóból, és összefogdossa azokat. A tükörfényes darabok például úgy vannak polírozva, hogy azokban az ember láthatja saját magát. Ezeken már egy ujjlenyomat is komoly értékcsökkenést eredményezhet. Szóval pucolni még véletlenül se álljon neki senki, de lehetőleg ne is nagyon fogdossa őket senki

- modnta el a Pénzcentrumnak korábban egy numizmatikus, aki szerint persze az sem hátrány, ha az ember örömét leli az érmék gyűjtésében, hiszen "ez valahol mégiscsak egy hobbi" is, továbbá érdemes arra is figyelni, hogy aki belevágna a gyűjtésbe, az próbáljon tényleges gyűjteményben gondolkodni. A szakértő szerint azzal nem lehet mellélőni, ha a névértéken kibocsájtott darabokból 1-1-et folyamatosan elkezdünk megvásárolni.

Persze ezektől a daraboktól nem kell óriási csodát várni, hiszen az MNB emlékérmék többnyire elég nagy példányszámban kerülnek ki a pénzverdéből. Bődületes értékük ezért nem valószínű, hogy valaha is lesz, de azért pénzt is lehet rajtuk fogni, ha ügyes az ember. A többieknek pedig még ott marad a gyűjtés öröme.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25