25 °C Budapest
Ez az üzletek nagy trükkje: fel sem tűnik, hogy húznak le vásárláskor

Ez az üzletek nagy trükkje: fel sem tűnik, hogy húznak le vásárláskor

2018. október 20. 07:02

Rengeteg embernek lapul valamilyen hűségkártya a tárcájában. A magyar vásárlók kifejezetten szeretik használni ezeket, gyűjtögetik a pontokat, kihasználják a kedvezményeket, mert úgy érzik, így sokat spórolhatnak. De mit nyernek ezzel az üzletek? Valóban elég egy hűségkártya, és az azzal járó kedvezmények, hogy az emberek lojálisak legyenek egy adott üzlethez vagy benzinkúthoz? Tényleg több vevőt tudnak becsalogatni így az áruházak? Ennek jártunk utána.

Egyre több üzletben vagy benzinkúton kérdezik meg fizetéskor, van-e hűségkártyája a vásárlónak. Az adott helyen elköltött forintok után pedig pontokat kapunk, amit később levásárolhatunk. A magyarok pedig imádják a különböző pontgyűjtő kártyákat. A Nielsen két évvel ezelőtti felmérése szerint Magyarországon a fogyasztók 46 százaléka vásárol olyan üzletben, amely hűségprogramot kínál lojális vevőinek. A magyar fogyasztók hűségesebbek, mint az európai átlag, tízből nyolcan lojálisak ahhoz az üzlethez, ahol vásárolni szoktak.

A fogyasztók minden olyan eszközzel élnek, amiről azt gondolják, nyerhetnek vele, hasznukra válik

- mondta a Pénzcentrumnak Becker György fogyasztáspszichológus, aki kifejtette, több féle hűségről és hűségszerződésről beszélhetünk. Azt már a Nielsen kutatása is kimutatta, hogy a magyarok kiemelkedően ragaszkodnak mobil szolgáltatójukhoz. A hűségszerződések aláírása után, annak leteltét követően is sokan maradnak a már bevált szolgáltatónál, legyen szó bankról vagy mobil szolgáltatóról. Mindezt annak ellenére teszik, hogy az új klienseket általában kedvező akciókkal csalogatják a szolgáltatók is, amelyekben a már meglévő ügyfelek nem részesülnek.

Versengenek az emberekért a cégek

A cégek versenyeznek egymással a vásárlókért, épp ezért sok helyen biztosítanak hűségkártyát, amit a vevők erőszeretettel használnak is. Ráadásul a dolog tényleg működik, gyakrabban vásárolnak az emberek abban az üzletben, ahol a vásárlást valamilyen módon honorálják - akár pontokkal, akár különleges kedvezményekkel.

A cégek azt használják ki, hogy a vásárlók szeretnek lojálisak lenni, szeretik a biztonságot, az állandóságot. Mindezek mellett persze szeretnek jól járni is, szeretik azt érezni, hogy valami pluszt kapnak

- magyarázta Becker György. A szakember elmondta, a vásárlók bizonyos stratégiákat alkalmaznak a hétköznapokban, elkötelezik magukat bizonyos viselkedési minták mellett, mint például, hogy gazdaságosan vásárol, kihasználja az akciós lehetőségeket, hogy minél több pénzt spóroljon. Ha valaki erre különösen figyel, egy hűségkártyával könnyen meg lehet nyerni a bizalmukat.

A vásárlások utáni pontgyűjtögetés sem véletlenül népszerű: a legtöbben gyerekkorukban gyűjtöttek valamint: matricát, szalvétát, Kinder figurákat. A pontgyűjtő akciókkal épp a felnőttekben élő gyereket célozzák meg. A gyűjtögetés iránti szenvedély pedig nagyobb annál, mintsem a felnőttek utánaszámolnának annak, mennyi elköltött pénz után kapnak egy pontot, amit később levásárolhatnak.

A hűségkártya önmagában nem elég

A hűségkártya önmagában nem garantálja, hogy az adott fogyasztó lojális marad az üzlethez vagy benzinkúthoz. Viszont egy másik marketingaktivitással együtt erősíthetik egymást, vagyis ha valakinek van egy adott üzletben hűségkártyája, nagy valószínűséggel annak az üzletnek az akciós újságját fogja átlapozni először, nem a konkurenciáét.

Ma már nem annyira jellemző, hogy bizonyos akciós termékeket az egyik, másokat a máik helyen vásárolnak meg az emberek. Ez ugyanis nagyon időigényes, és manapság épp a szabadidőből van a legkevesebb az emberek számára, ezért törekednek rá, hogy a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban tudják elintézni a bevásárlást

- mondta Becker György. Vagyis egy-egy nagyobb akciót leszámítva nehezen lehet olyan helyre vonzani a vásárlókat, ahol amúgy nem szoktak vásárolni. A mindennapi bevásárlás intézésekor ugyanis leginkább az idő és a kényelem dominál, mint szempont.

Hogy mit nyernek a hűségprogramokkal a fogyasztók?

Egy érzést, azt az érzést, hogy jól jártak

 - mondta Becker György, hozzátéve, az érzelmek is minden esetben szerepet játszanak a vásárlói döntések meghozatalánál.

Így lesz lojális a vevő

Becker György szerint vannak olyan stratégiák, amelyekkel a vásárlókat hűségessé lehet tenni. Ilyenek például a saját márkás termékek. Régebben a saját márkás termékek a gazdaságosság - és egyben gyengébb minőség - szinonimái voltak, hiszen ezeket általában olcsóbban lehetett megvásárolni, mint a prémiumnak tekintett gyártói termékeket, de ez ma már egyáltalán nem így van. Ugyanakkor a saját márka ára továbbra is általában kedvezőbb, és jelentős vonzóerővel bír.

Bizonyos termékek is sokat nyomhatnak a latba. A jó minőségű péksütemény vagy a húsáru például: nem véletlen, hogy ezeket a termékek rendre meg is jelennek a különböző áruházláncok reklámjaiban.

Sok múlik az üzletvezetőn is, aki ismeri az adott üzlet sajátosságait, tudja, mikor, kik járnak oda vásárolni, tudja, mikor a legnagyobb a forgalom és azonnal megnyit egy újabb pénztárt, ha sor alakul ki egy másik előtt. Az is nagyon meghatározó, hogy egy üzletvezető egy vitás helyzetet hogyan intéz. Ha például vásároltunk egy terméket, amiről otthon derül ki, hogy valami nem stimmel vele, például büdös vagy elszíneződött (esetleg egy hústerméknél, ami a csomagoláson jelzett dátum szerint még fogyasztható), és azt visszavisszük, akkor nagyban befolyásolja, visszatérünk-e még az üzletbe az, hogy az üzletvezető hogyan reagál: segítőkész és kicseréli a terméket egy másikra, visszaadja a termék árát, elnézést kér-e. Ha úgy érezzük, hogy figyel ránk, hogy a vásárlók számára fontosak, egészen biztosan nő a lojalitás az üzlet iránt.

A lojalitás komplex, érzelmileg kialakuló forgalom, és ha egyszer megvan, nagyon nagy dolognak kell ahhoz történnie, hogy az ember kiábránduljon, csalódjon

 - jegyezte meg a szakember.

Kártyák bűvöletében élünk

A teljesség igénye nélkül, nézzük, milyen hűségprogramokban vehetnek részt a magyar vásárlók:

SuperShop

Közel 3 millió kártyatulajdonos használja a SuperShop lártyát, ami 18 évvel ezelőtt indult el, jelenleg 16 kereskedelmi partner közel 800 üzletegységében fogadják el a hűségkártyát.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A dolog egyszerű: minden befejezett 100 forint vásárlási összeg után 1 pontot írnak jóvá a kártyára. Kivétel ez alól a Spar és az Interspar, ha ugyanis ezekben az üzletekben vásárolunk, minden elköltött 200 forint után írnak jóvá 1 pontot. Az OMW kutakon pedig 1 liter üzemanyag ér 1 pontot.  A Jegy.hu jegyértékesítő portálon pedig minden elköltött 500 Ft után 1 SuperShop pont jár. Ha valaki a SuperShop kártyáját a születés- és névnapján hazsnálja, dupla pontokat kap.

Tesco Clubcard

Magyarországon 2010-ben indult a Clubcard program, mostanra pedig már több mint 2 millióra tehető a Clubcard tulajdonosok száma - tudtuk meg a Tescótól. A vásárlások után itt is pontokat írnak jóvá, az összegyűjtött pontokért a Tesco kedvezményeket, például vásárlási utalványt ad. Minden elköltött 200 forint után 1 pont kerül jóváírásra a számlán. 1 pont értéke pedig 1 forint. A programban részt vevő vásárlók rendszeres időközönként pontösszesítő kimutatást kapnak, benne a Clubcard utalványokkal és esetenként kedvezményre jogosító kuponokkal.

Auchan bizalomkártya

Minden elköltött 1000 forint után 10 pontot írnak jóvá, és ha Auchan kúton tankolunk, literenként 2 ponttal lehetünk gazdagabbak. Az áruház meghirdethet extra bizalompont gyűjtési lehetőségeket (pl. Családi és Nyugdíjas nap) melyben Bónusz Pontok jóváírását teszi lehetővé. Minden beváltott 10 bizalompont 5 forintot ér.

Clubsmart

Minden liter Shell üzemanyag tankolásával pontokat gyűjthetünk a ClubSmart kártyára.Hogy pontosan hány ClubSmart kártya van forgalomban, arra ugyan nem kaptunk választ, de megkeresésünkre azt mondták, a Shell töltőállomásain naponta megforduló 35 millió ember közül minden negyedik vásárló használja a ClubSmart kártyáját tankoláskor világszerte. Ez az aktivitás Magyarországon közel a duplája, nálunk szinte minden második vásárlás alkalmával kerülnek pontok az egyes kártyákra.

Ha valaki a Shell Shopban vásárol, minden elköltött 250 forint után kap 1 pontot, és ha a benzinkúton mosatnánk le a kocsit, akkor is jól járhatunk, ha gyűjtjük a pontokat. Az összegyűjtött pontokat különböző ajándékokra lehet beváltani, 60 pontért például kaphatunk egy mini csokis fánkot, 159 pontért Airwaves rágógumit, de ugyanennyi pomnt beváltásakor ihatunk egy capuccinót vagy presszó kávét is.

Multipont

Hasonló elven működik a MOL hűséprogramja is, mint a ClubSmart program. A Multipont törzsvásárlóikártyára 1 liter normál üzemanyag tankolása után 1, prémium üzemanyag esetén 5 pontot írnak jóvá. 1 pont pedig a vásárlásnál 1 forintot ér.

DM active beauty program

Az active beauty programot 2009-ben vezette be a dm, az elmúlt évek kisebb-nagyobb változásai után 2018-ban a program jelentősen megújult, ennek legfőbb oka, hogy új adatvédelmi rendelet lépett életbe - tudtuk meg a cégtől. Jelenleg közel 1 millió törzsvásárló regisztrált a programba. 

A teljes dm konszernben egységesen 200 pont összegyűjtése szükséges a pontok beváltásához. Minden 300 forint elköltése után 1 pont íródik jóvá a kártyán

- közölte megkeresésünkre Kanyó Roland marketing és PR menedzser . vagyis ahhoz, hogy a pontokat elkezdhessük beváltani, 60 ezer forintot kell a dm üzletekben elkölteni.

Rossmann vásárlói program

A Rossmann kártya tulajdonosai hétköznapokon 5 százalék kedvezményt kapnak a márkatermékek árából, valamint az akciós hetek alkalmával is kedvezményesen tudnak vásárolni.

Libri Törzsvásárlói kártya

Ha valaki sokat vásárol a könyváruházban, célszerű kiváltani a törzsvásárlói kártyát. Minden egyes vásárlás után jóváírnak pontokat, 10 forint után 1 pontot kap a vevő. A pontokat aztán beválthatjuk, amikor újra könyvet vásárolunk. 1 pont 1 forintnak felel meg. A törzsvásárlók nemcsak könyvekhez juthatnak hozzá olcsóbban, de az Örkény Színház előadásaira is állandó, 10 százalékosos kedvezményt kapnak.

Decathlon hűségprogram

Minden elköltött 100 forint után 1 pontot írnak jóvá a vevőnek. Ha valaki eléri a 600 pontot, automatikusan kap egy 1000 forint értékű kupont. Vagyis 60 ezer forint elköltése után kap a vásárló 1000 forint kezdvezményt a következő vásárlás alkalmával.

IKEA FAMILY

Magyarországon a tavalyi üzleti évben ünnepelte 10-dik születésnapját, a klubtagok száma 914 000 felett volt a pénzügyi év végén - tudtuk meg a cégtől. Egy IKEA FAMILY tag átlagos vásárlása a tavalyi éveben 23 300 forint volt, magasabb mint az átlagos vásárlói kosárérték, a teljes értékesítés 4,3 százaléka az IKEA FAMILY klubtagok vásárlásai adják.

A kártyával rendelkező vásárlókat speciális ajáőnlatokkal várják az áruházakban, bizonyos termékeket több ezer forinttal olcsóbban szerezhetnek be.

NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 7. csütörtök
Apollónia
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 7. 07:02