4 °C Budapest

Ez a boltok nagy trükkje: észre sem veszed, hogy lehúznak vásárláskor

2018. október 6. 07:02

A magyar vásárlók rendkívül árérzékenyek, igyekeznek ott megfogni a pénzt, ahol csak tudják. Nem véletlen tehát, hogy a különféle kuponos akciók nagy népszerűségnek örvendnek. De vajon tényleg jobban járnunk anyagilag, ha kuponokkal vásárolunk? És mégis mit nyernek ezzel az üzletek? Ennek jártunk utána.

A vásárlók szeretik azt érezni a vásárlás után, hogy jól jártak, hogy nem csak a vágyott terméket szerezték be, de még spóroltak is valamennyit. Ezt pedig az üzletek ügyesen ki is használják: hűségprogramokkal, pontgyűjtő akciókkal és kuponokkal csábítják magukhoz a vevőket. Több felmérés is igazolta már, hogy a magyarok imádják a kedvezményes kuponokat. Egy januári kutatás arra is rávilágított, hogy leginkább a tudatosság (37%) és a szűkebb anyagi lehetőségek (35%) vezetnek a kedvezményvadászathoz. De vajon tényleg jobban járnak, ha kuponnal vásárolnak? És mit nyernek ezzel az üzletek?

A kereskedők számára ez jó lehetőség, mind kereskedelmi, mind marketing szempontból

- mondta a Pénzcentrumnak Berényi Konrád marketingszakértő, hozzátéve, a kupon kiváló eszköz arra, hogy a felhalmozott termékeket kiárusítsák, de arra is, hogy egy új terméket vezessenek be vele. Például a kuponnal olcsóbban juthatunk hozzá egy joghurtcsalád új ízéhez: vagyis a vásárlók úgy ismerkedhetnek meg a termékkel, hogy alapvetően jó érzéssel vásárolják meg azt, úgy érzik, az eredeti árhoz képest még olcsóbban is jutnak hozzá a különlegességhez.

Berényi megjegyezte, a kereskedők persze nem nyernek annyit a kuponokkal, mintha az eredeti áron adnák az árut. Viszont a kupon a reklám része és azzal is számolhatnak, hogy ha valaki kuponnal vásárol, az eredeti terveihez képest biztos több mindent fog venni: ha egy adott termékre vonatkozó kuponnal megy be az áruházba, amellett biztosan vásárol még mást is. Ha pedig a kuponnal a vásárlás végösszegéből engednek egy bizonyos (jellemzően 10) százalékot, akkor pedig azért kerül majd több termék a kosárba, mert a vevő úgy érzi, plusz egy-két dolog még belefér, hiszen a végösszegből úgyis engedményt kap.

Megtöltik az üzleteket a kuponos akciók

Sokak naptárába már jó előre be van írva, mikor vannak a Glamour- és Joy-napok, amikor a női magazinok mellé rengeteg, többségében 20, de akár 50 százalékos kedvezményt is biztosító kupont kapnak a vásárlók. Rengeteg nagy áruházlánc is csatlakozik az akcióhoz. Van, ahol háztartási nagygépeket szerezhetünk be akár 20 százalékkal olcsóbban, máshol a házhozszállítás díját engedik el a kuponnal (illetve jelképes, 1 forintot kérnek érte), és van, ahol az egy-egy termékre vonatkozó kedvezmény mellé még a vásárlás végösszegéből is elengednek 2000 forintot.

Ennek nagyon magas a marketingértéke és még a nagyobb áruházláncok is a szokásosnál nagyobb forgalmat tudnak bonyolítani, tömegeket lehet elérni

 - mondta Berényi, hozzátéve, nem véletlen, hogy azok az üzletek is akciókkal várják a kupon napok idején a vásárlókat, amelyek egyébként nem szerepelnek kuponnal az újságokban.

A kuponnapok olyanok, mint a Black Friday, csak míg utóbbi egy napig tart, és az üzletek valóban óriási, akár 50 százalékos kedvezménnyel várják a vásárlókat, a kuponnapok során 4 napig vásárolhatnak kisebb kedvezményekkel a vevők

- mondta a szakértő. A kuponos akciókért való őrület egyébként nem magyar sajátosság, az Egyesült Államokban, de akár Hollandiában is nagy hagyománya van. Ha van kupon, akkor az emberek azt felhasználva vásárolnak.

Nem számolgatnak a vevők

A vevők általában nem számolgatnak, nem nézik meg, hogy a kuponok nélkül egyébként mennyit költöttek volna. Ráadásul nem is kell ahhoz óriási kedvezmény, hogy az üzletek becsábítsák a vásárlókat: a drágább, közel 100 ezer forintos termékeknél már az 5 százalékos kedvezmény is csábító lehet - mondta Berényi Konrád. A pár ezer forintos termékeknél a 20-25 százalékos kuponakció is pénzköltésre sarkallja az embereket.

Megéri az üzleteknek?

A Spar üzleteiben több féle kuponakciókkal is várják a vevőket. Maczelka Márk, a SPAR kommunikációs vezetője elmondta, az üzletláncnál heti és havi rendszerességgel is vannak kuponok és bizonyos kuponos akciókat ünnepekhez kapcsolódóan időzítenek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A kuponok pedig minden esetben forgalomnövekedést eredményeznek

- mondta a Pénzcentrumnak.

Nem csak az élelmiszerüzleteknél, hanem a gyorséttermi láncoknál is bevett gyakorlat a kupon használata. A Burger King papíralapú kuponokat már nem is használ, mobilapplikáción érhetőek el a kedvezményes ajánlatok. Azzal kapcsolatban, hogy hányan vásárolnak Magyarországon az alkalmazáson elérhető kuponok segítségével, pontos választ az étteremlánc nem adott, de azt írták, nagyon jelentős a kuponos vásárlások aránya. Hogy tapasztalnak-e forgalomnövekedést az időkorlátos kuponok esetén, arra azt válaszolta a cég, ez időnként előfordul.

Kíváncsiak voltunk, mégis mennyit lehet spórolni a kuponokkal a Burger King éttermeiben. Viszont érdemes észben tartani, hogy az applikáción elérhető kuponok nem minden étteremben válthatók be, és azt is, hogy a gyorsétteremlánc üzleteiben eltérő árazást használnak. Mi az Új Buda Centerben működő egység áraival számoltunk úgy, hogy azt vettük alapul, hogy az összes elérhető kupon felhasználható ott.

A Big King szendvics kuponnal 500 forintba kerül, kupon nélkül viszont 840 forint az ára, vagyis a kuponnal 340 forintot spórolhatnak a vásárlók. A kuponos ajánlatok közt szerepel egy Whopper szendvics, egy Chili Cheese burger, 4 darab King Nuggets, egy választható mártás és egy közepes burgonya, 1570 forintért. Ha egyesével vásárolnánk meg a termékeket, 2520 forint lenne - és a tálkás szószt bele sem számoltunk, vagyis tényleg jobban járunk a kuponos ajánlattal.

Egy másik kuponnal 1310 forintért kaphatunk egy ehopper szendvicset, egy kis burgonyát, kis üdítőt és egy öntetes fagylaltot. Ha ezeket külön-külön vennénk meg, 2280 forintot kellene fizetni. Anyagilag akkor is rosszabbul járunk, ha a Whopper szendvicset menüben kérjük, az ugyanis 1530 forint, és ehhez jön még a fagylalt 320 forintos ára, vagyis úgy 1850 forintot kellene fizetni. Tehát a gyorsétteremnél tényleg sokat lehet spórolni, ha valaki letölti az appot és a kuponokat felhasználva vásárol.

A kuponos akciókkal kapcsolatban kerestük az Auchant, a Tescót és a McDonald'sot is, azonban cikkünk megjelenésééig kérdéseinkre nem kaptunk választ. Amint reagálnak, cikkünket frissítjük.

Címlapkép: MTI/EPA/Erik S. Lesser

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem