6 °C Budapest

Meglehet a hosszú fiatalság titka: plasztikai műtét sem kell hozzá

MTI
2018. április 22. 11:30

Egy fehérjecsoport aktivitásának korlátozásával hosszabbították meg legyek élettartamát a University College London (UCL) kutatói, akik szerint az eredményeik azt sugallják, hogy a táplálékbevitel mérsékelt korlátozása védelmet jelenthet az öregedéssel összefüggő számos betegséggel szemben.

Az UCL szakemberei által vezetett kutatócsoport azt vizsgálta, hogy a fehérjék egy csoportjának - a GATA transzkripciós faktoroknak - a korlátozása miként hosszabbítja meg a legyek élettartamát, és ebben mely szövetek játszanak fontos szerepet. A GATA transzkripciós faktorok jelentős szerepet töltenek be az állatok és emberek szervezetének működésében.

A kutatók ecetmuslicákat használtak modellszervezetként és korlátozták a fehérjemennyiséget - aminosavak formájában - az állatok étrendjében, hogy meghosszabbítsák az élettartamukat. Ezután megnézték, hogy mindez milyen hatással van a fehérjék legyártásában szerepet játszó transzkripció folyamatára a nőstény ecetmuslicák agyában, gyomrában, izmaiban és petefészkében.

Azzal, hogy csökkentettük ennek a transzkripciós faktornak az aktivitását a kifejlett ecetmuslicákban, sikerült reprodukálnunk azt az élettartam-meghosszabbodást, amelyet a fehérjefogyasztás 10 százaléknyi csökkentésével értünk el

- magyarázta Adam Dobson, az UCL munkatársa.

A tanulmányunk azt sugallja, hogy a transzkripciós faktorok ezen családja fontos szerepet játszik abban, hogy miként változik az élettartam a fehérjefogyasztás csökkenésével. Mivel ez a gén az egerekben és az emberekben is megtalálható, úgy gondoljuk, hogy az eredményeink kulcsfontosságú betekintést nyújthatnak az öregedés és az étrend kapcsolatába

- jegyezte meg Matthew Piper, az NPJ Aging and Mechanisms of Disease című online folyóiratban közölt tanulmány társszerzője.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem