19 °C Budapest

Nehézségeiről vallott Nagy Feró: elköltözött, nem volt más választása

2018. február 17. 16:00

Az anyagi körülmények kényszerítették rá Nagy Ferót annak idején arra, hogy vidékre költözzön - árulta el a zenész. Az eredetileg óbudai Nagy Feró szeretett volna a környéken maradni, ám az akkor rendelkezésére álló pénzből ezt egyszerűen nem engedhette meg magának. A helyzet sokaknak lehet ismerős: az elszálló fővárosi árak miatt jelenleg is sokan szorulnak ki Budapestről.

Az anyagi körülmények folytán alakult úgy, hogy Nagy Feró és családja annak idején Őrbottyánba költözött - árulta el a zenész a Bestnek. Feró elmondása szerint akkoriban kapott egy nagyobb összegű jogdíjat, ami túlságosan sok volt ahhoz, hogy elherdálja, ahhoz azonban nem volt elegendő, hogy a fővárosban vegyen házat.

Óbudaiként eredetileg a környéken akartunk maradni. A váratlanul kapott pénzből Budakalászon néztünk házat, de azon a környéken az egy ház negyedére se futotta. Nem számíthattunk több pénzre, akkor voltam száműzve a lemezpiacról, mint ’rendszerellenes csirkedaráló’. Találtam egy hirdetést, hogy itt eladó egy 680 négyszögöles telek egy régi kis borházzal, gyorsan elköltöttem erre, ami volt. Eladtuk az óbudai lakást, abból tettük lakhatóvá először a házat, előtte három hónapig csak a földet hordtuk a lejtős telken. A fiúk már itt nőttek fel"

 - árulta el.

Ma sincs másképp

Fenti élethelyzet valószínűleg sokaknak ismerős, hiszen jelenleg is rengetegen szorulnak ki a fővárosból az elszálló lakásárak miatt. A héten mi is írtunk róla, hogy ismét megnőtt az agglomeráció népszerűsége a fővárosi kerületek rovására.

Az agglomeráció és a budapesti kerületek közti "rivalizálás" nem újdonság, és már több fordulópontot is megfigyelhettünk a "küzdelemben". 2000-2003 között például rengetegen költöztek az agglomerációba, amelynek népessége évről évre emelkedett. 2003-at követően azonban már többen költöztek el a főváros környéki településekről, mint amennyien letelepedtek ott. A belső vándorlási ráta ettől kezdve folyamatosan csökkent, egészen 2013-ig.

Ezzel párhuzamosan 2000-2006 között még többen költöztek el a főváros kerületeiből, mint amennyien letelepedtek. 2006-tól kezdve azonban a mérleg megfordult, méghozzá az agglomeráció kárára. Ekkor a belső kerületek népszerűsége ugrott meg jelentősebben, bár kisebb mértékben a külső kerületekben is ez a trend volt megfigyelhető.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az elmúlt pár évben azonban ismét változás volt észlelhető: a belső kerületek lakosainak száma stagnál, a külső kerületekben pedig csökken a lakók száma, miközben az agglomeráció népszerűsége ismét emelkedni kezdett.

Lakáshitel
Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

Ezek a folyamatok feltehetően az áremelkedéssel magyarázhatóak, hiszen olyan mértékben szálltak el az árak Budapesten, hogy sokan egyszerűen kiszorulnak a fővárosból. Persze ennek következtében az agglomerációban is begyűrűzik az áremelkedés: például a lakások esetében 2016 első negyedévétől 2017 második negyedévéig az agglomerációban is 18 százalékkal emelkedtek az árak, ezt követően pedig szűk 1 év alatt további 30 százalékos áremelkedés történt.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem