16 °C Budapest

Magyarok millióinak lett drágább a fűtés: mutatjuk kiket érint

2018. január 21. 07:00

A fűtési szezon kezdetén az a hír járta be a sajtót, hogy a tűzifa 2017-es, jókora áremelkedése súlyosan érintette a felhasználókat. Most a nagy hidegekre való tekintettel megnéztük, hogy mi lehetett a jelenség oka, valamint hogy mi várható idén és a közeljövőben a tűzifa árát illetően.

A Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal (MEKH) 2015-ös adatai alapján (a 2016-os adatok várhatóan 2018. elején jelennek meg) a lakosság 17,4 százaléka távfűtéssel fűtött, míg 20,7 százalék volt azok száma, akik központi gázfűtést használtak. A legnagyobb arányban, a lakosság 21,5 százaléka egyedi helyiségfűtéssel oldotta meg a hőellátást olyan eszközök felhasználásával, mint például a fa.

Az árverseny győztese

A MEKH adataiból kiderül az is, hogy a felhasznált technológiák kezdenek kiegyenlítődni. A lakosság körében azonban a legtöbben még mindig a hagyományosnak mondható fűtési technikákat helyezik előtérbe. Ennek pedig elsődlegesen gazdasági okai vannak. Korábbi tesztünkben a fűtőanyagok közül a tűzifát, a vezetékes gázt és az áltanos villamos energiát választottuk ki és megnéztük, hogy ezek közül melyik állítja elő a legnagyobb hőenergiát a legkisebb áron.

A győztes akkor (2016-os adatok alapján) és ma is (rekord magas áron) a fa lett, azonban a földgáz árához viszonyítva összéb zárult az olló. Nem szabad ugyanakkor elfejteni, hogy a tűzifával való számolás nem egyszerű feladat. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen fáról beszélünk, hiszen az összes fafajtának máshogy alakul a fűtőértéke. Ráadásul arra is fokozottan figyelni kell, hogy mekkora a nedvesség hányada a vásárlásra szánt tűzifának. Ezen felül a felhasználási metódus is igen körélményes, nagy kosszal ját.

Mindezek tetejében a magyarok kedvenc tüzelője évről évre drágul, ráadásul a 2017-es évet vizsgálva, valóban kiugróan magas áremelkedésről lehet beszámolni!

Ezt támasztja alá a Központi Statisztikai Hivatal adatsora is, amin jól látható, hogy 1996 óta a mai napig folyamatos az áremelkedés. Igaz 2007-től 2016-ig az éves árnövekedés egyszer sem lépte át a 200 forintot, ám jött a 2017-es év, amikor is 10 év után először ismét jelentősen megugrott a tűzifa ára.

Azok a fránya költségek

Az elmúlt évtized legnagyobb tűzifa árnövekedésével kapcsolatban kiderült, hogy

az emelkedésben nagyrészt a tűzifatermeléshez kapcsolódó bérek és vállalkozási, szolgáltatási díjak növekedése játszik szerepet, de a kereslet növekedése is tapasztalható. Ugyanakkor a kínálati piac is szűkült valamelyest az illegálisan kitermelt vagy importált faanyagmennyiség csökkenése miatt

- mondta el a Pénzcentrumnak Mészáros Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. (PPZ) kommunikációs előadója. Lapunk kíváncsi volt arra is, hogy mit jelent ez az egyes fafajták árára nézve, azonban a Parkerdő tájékoztatás szerint az egyes fafajok árváltozásáról külön adatokkal nem rendelkeznek, mert alapvetően nem a fafaj, hanem méret és faanyag minőség szerinti kategóriákban értékesítik a tűzifát. Kínálatukban vékony és vastag, illetve kemény lombos és lágy lombos választékot különböztetnek meg. Ezen felül az árnövekedésbe a helyi fűtési szokások, preferenciák (síkvidék-akác, hegyvidék-bükk, gyertyán) is megjelenhetnek.

A tűzifa ára így fajtától függetlenül közel azonos nagyságrendben emelkedett.

Erre számíts 2018-ban

A PPZ szerint a hazai erdőgazdálkodók a fenntartható gazdálkodás miatt folyamatosan biztosítani tudják a lakosság tűzifa igényét a jelenlegi, vagy az azt meghaladó igények mellett is.

Várhatóan az árnövekedés üteme a további időszakban mérséklődni fog a piaci szabályozók és a kialakuló kereslet-kínálati egyensúly hatására

- állítja Mészáros Péter, aki azt tanácsolja, hogy legalább egy évvel a felhasználás előtt érdemes beszerezni a tűzifát, és felhasítva, jól szellőző, fedett helyen tárolni, hiszen a szárazabb fa fűtőértéke jóval magasabb, mint a frissé.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hazánkban egyébként a lombos fafajok között nincs jelentős fűtőértékbeli különbség. Sokkal inkább a nedvességtartalom vagy a kéreg aránya határozza meg a tűzifa fűtőértékét, valamint fontos szempont a hasíthatóság is. Ezek alapján elsősorban a tölgy, az akác és a bükk tűzifa az igazán keresett.

Nem éri meg feketézni

A PPZ információ alapján  az illegálisan kitermelt fa egyáltalán nincs hatással a legális fa árára, hiszen az kizárólag a kitermelés költségeihez és a többi energiahordozó árához igazodik. Persze az illegális forrásból származó fa olcsóbb lehet, de amellett hogy a természetet, és a be nem fizetett ÁFA miatt az államot károsítja,

sok esetben a vásárlót is károsítja a nagy számban előforduló csalások és a reklamációs lehetőségek hiánya miatt.

De mi jut a rászorulóknak?

Évente a PPZ működési területéről jellemzően 3-4 ezer köbméternyi tűzifát igényelnek az önkormányzatok a szociális tűzifa program keretében. Ez a PPZ éves tűzifa termelésének (150 ezer m3) alig harmincheted része, úgyhogy a Parkerdő információ szerint a szociális igény biztonsággal teljesíthető.

A rászorulóknak szánt tűzifaprogram keretén belül egyébként a területekre leginkább jellemző fafaj megtalálható, ez legnagyobb részt tölgyet, csertölgyet, bükköt, akácot, gyertyánt, kőrist, hársat és nyár fajokat jelent. Ezek kitermelésének ideje azonban a PPZ szerint teljesen változó,

a most rendelkezésre álló tűzifa ugyanakkor fakitermelési időszakon belüli, azaz jellemzően szeptember utáni.

Ebből pedig az következik, hogy bár a rászorulók ellátottsága fix, a fűtőérték tekintetében mégis hagynak kivetne valót maguk után ezek a szállítmányok, azok ugyanis koránt sem száradtak legalább - az ajánlásoknak megfelelően - egy évig.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 12:30
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm